English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Τον χτύπησαν στο κεφάλι και… έγινε μαθηματική διάνοια!


Ο Τζέισον Πάτζετ ήταν ένας απλός υπάλληλος σε κατάστημα επίπλων μέχρι που υπέστη σοβαρή εγκεφαλική βλάβη όταν δέχτηκε επίθεση από ληστές.
Από τότε ο 41χρονος «μεταμορφώθηκε» σε μαθηματική διάνοια καθώς ο τραυματισμός του στο κεφάλι του δημιούργησε εμμονή με μαθηματικούς τύπους!
Μάλιστα οι επιστήμονες τον συγκρίνουν με την ιδιοφυΐα Τζον Νας, που υποδύθηκε ο Ράσελ Κρόου στην ταινία «Ένας υπέροχος άνθρωπος» (A beautiful mind).
Σύμφωνα με τη Daily Mail, όλα ξεκίνησαν όταν άγνωστοι έστησαν ενέδρα στον 41χρονο έξω από ένα καραόκε κλαμπ με αποτέλεσμα να αρχίζουν να τον κλωτσάνε επανειλημμένα στο κεφάλι θέλοντας να του πάρουν το δερμάτινο μπουφάν του.
«Το μόνο που είδα ήταν δυνατό φως και αμέσως έπεσα κάτω», λέει ο ίδιος, πιστεύοντας πως αυτό ήταν θα τον σκοτώσουν.
Τώρα όπου και αν κοιτάξει βλέπει μαθηματικούς τύπους που τους μετατρέπει σε εκπληκτικά διαγράμματα που σχεδιάζει. Μάλιστα τα πουλάει. Δείτε περισσότερες εικόνες του.
Είναι το μόνο άτομο στον κόσμο που μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο λένε οι επιστήμονες και αυτό οφείλεται στον τραυματισμό του.
Υποστηρίζουν ότι η βλάβη στο εγκέφαλο του 41χρονο του έδωσε μια μοναδική ικανότητα για τους αριθμούς, όπως και στον Τζον Νας.
«Έχω εμμονή με τους αριθμούς, ειδικά τη γεωμετρία», είπε ο ίδιος στο ABC. «Κυριολεκτικά τα ονειρεύομαι, δεν υπάρχει ούτε μια στιγμή που να μη μπορώ να δω νούμερα και σχήματα και απλά δεν μπορώ να το σταματήσω», προσθέτει.
«Βλέπω μέρη του Πυθαγορείου θεωρήματος παντού», τονίζει. «Κάθε μικρή καμπύλη, κάθε σπείρα είναι μέρος της εξίσωσης».
Ο 41χρονος μέχρι πρότινος δεν είχε καμία σχέσει με τα μαθηματικά, δεν έχει καν πτυχίο από κάποιο πανεπιστήμιο, αντιθέτως η ικανότητά του δημιουργήθηκε από ένα ιατρικό μυστήριο που ακόμα οι επιστήμονες προσπαθούν να το λύσουν.
Πριν από 10 χρόνια ο 41χρονος για το μόνο που ενδιαφερόταν για δύο πράγματα: τη γυμναστική και τα πάρτι. Τώρα η ζωή του άλλαξε άρδην.
Μάλιστα, επιστήμονες τον επισκέπτονται συχνά για να μπορέσουν να δουν τι συμβαίνει και πως από απλός άνθρωπος μεταμορφώθηκε σε ιδιοφυΐα.