English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Ο μύκητας που ανάγκασε μια χώρα να κόψει τον καφέ


Ο μύκητας κάνει τα φύλλα του καφεόδεντρου να «σκουριάζουν» (Πηγή: American Phytopathological Society)  
Ο μύκητας κάνει τα φύλλα του καφεόδεντρου να «σκουριάζουν» 
(Πηγή: American Phytopathological Society)  
Η Σρι Λάνκα είναι σήμερα διάσημη για το τσάι της, το τσάι Κεϋλάνης, στην πραγματικότητα όμως στράφηκε σε αυτό το αφέψημα όταν ένας μύκητας την ανάγκασε να εγκαταλείψει την παραγωγή καφέ. Η αρρώστια επιστρέφει τώρα δριμύτερη στην Κεντρική Αμερική, όπου απειλεί να καταστρέψει τη φετινή σοδειά και να ανεβάσει τις τιμές.
Η σκωρίαση του καφέ, μια μυκητίαση που προκαλείται από το είδος Hemileia vastatrix, έγινε αντιληπτή ως πρόβλημα το 1869 στη Σρι Λάνκα, που τότε ονομαζόταν Κεϋλάνη. Χάρη στη ζέστη και τον υγρό καιρό των τροπικών, ο μύκητας κατέστρεψε το 90% των καλλιεργειών και απείλησε τη χώρα με οικονομική καταστροφή, πριν αντικατασταθεί τελικά από καλλιέργεια τσαγιού.
Τα τελευταία χρόνια η ασθένεια είχε υποχωρήσει σε παγκόσμιο επίπεδο, γεγονός που φαίνεται ότι οδήγησε σε χαλάρωση των μέτρων και εφησυχασμό. Φέτος όμως έχουν αρχίσει να καταφθάνουν «αναφορές για πλήρη καταστροφή στο Μεξικό, το Ελ Σαλβαδόρ και τη Νικαράγουα» στο δικτυακό τόπο του Nature ο Τζον Βάντερμιιρ, οικολόγος του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν στο Αν Άρμπορ.
Όπως αναφέρει, σε μια ερευνητική καλλιέργεια που μελετάται στο Μεξικό το 60% των καφεόδεντρων έχει χάσει τουλάχιστον το 80% των φύλλων του και το 30% είναι εντελώς γυμνά. Και, παρόλο που η ασθένεια συνήθως δεν σκοτώνει το φυτό, οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η φετινή σοδειά κινδυνεύει να μειωθεί στο μισό.
Οι ελπίδες τώρα στρέφονται στη διασταύρωση των καλλιεργούμενων καφεόδεντρων με ανθεκτικές ποικιλίες, μια εργασία που θα απαιτήσει χρόνια και δεδομένα από νέες γενετικές αναλύσεις.
Νωρίτερα τον Ιανουάριο οι κυβερνήσεις της Κόστα Ρίκα και της Νικαράγουα ανακοίνωσαν ότι χρηματοδοτούν προγράμματα μελέτης και καταπολέμησης της μυκητίασης, ενώ ανάλογα προγράμματα τρέχουν ήδη στην Κολομβία και στη Βραζιλία, καθώς και σε χώρες εκτός Αμερικής όπως η Κένυα και η Βρετανία.
Κανείς όμως δεν ελπίζει ότι ο ύπουλος μύκητας θα εξαλειφθεί από τον πλανήτη -σύμφωνα με τους ερευνητές, κάτι τέτοιο θα απαιτούσε το ξερίζωμα όλων των καφεόδεντρων του κόσμου.