English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Guardian: Το δικό του νόμισμα «τύπωσε» ο Βόλος

Bitcoin: Ένα… εικονικό νόμισμα φέρνει επανάσταση στις διεθνείς αγορές
Bitcoin: Ένα… εικονικό νόμισμα φέρνει επανάσταση στις διεθνείς αγορές


Στην υιοθέτηση εναλλακτικών τρόπων αγοράς προϊόντων εστιάζει δημοσίευμα του «Guardian», σημειώνοντας πως οι φτωχοί Έλληνες εγκαταλείπουν το ευρώ και συστήνουν τοπικά νομίσματα και δίκτυα ανταλλαγών.
Μάλιστα, η απεσταλμένη του Helena Smith βρέθηκε στο Δήμο Βόλου και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον τρόπο αντιμετώπισης της λιτότητας: όπως λέει, οι Βολιώτες υιοθέτησαν ως εναλλακτική λύση στην έλλειψη των πραγματικών χρημάτων αλλά και λόγω της ακρίβειας το δικό τους νόμισμα, γνωστό ως Τοπική Εναλλακτική Μονάδα (ΤΕΜ).
«Στο Βόλο, την πόλη-λιμάνι που σφύζει από ζωή στους πρόποδες του Πηλίου, στην καρδιά της πιο εύφορης πεδιάδας της Ελλάδας, οι ντόπιοι επινόησαν ένα διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης και της έλλειψης ρευστότητας, υιοθετώντας τη δική τους εναλλακτική νομισματική μονάδα πίστωσης, την ΤΕΜ», αναφέρει χαρακτηριστικά ο βρετανικός «Guardian».
Η ΤΕΜ είναι μία μονάδα πίστωσης, η οποία δεν έχει υλική μορφή (δεν τυπώνεται).
Με την εγγραφή του στο Δίκτυο, το κάθε μέλος λαμβάνει αυτομάτως 300 μονάδες πίστωσης (χωρίς την επιβάρυνση τόκου), με τις οποίες µπορεί να αγοράσει τις υπηρεσίες ή τα προϊόντα που προσφέρουν τα υπόλοιπα µέλη.
Ο λογαριασµός και οι συναλλαγές του κάθε μέλους καταγράφονται σε μία ηλεκτρονική βάση δεδοµένων, ενώ όσοι δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο εξυπηρετούνται με κουπόνια (εντολές πληρωµής).
Για παράδειγμα, αν κάποιος θέλει να αγοράσει ένα αγαθό αξίας 100 ευρώ, πληρώνει το 70% της τιμής με ευρώ και το υπόλοιπο 30% με ΤΕΜ – κάτι σαν έκπτωση – καθώς ο έμπορος είναι υποχρεωμένος να καλύψει το κόστος παραγωγής του αγαθού και το ΦΠΑ.
Παρ' όλο που οι ντόπιοι επιμένουν ότι το σύστημα ΤΕΜ δεν πρόκειται να υποκαταστήσει τοσύστημα φορολογίας, θεωρούν πως αποτελεί μία βιώσιμη εναλλακτική λύση.
Όπως υπογραμμίζεται στη βρετανική εφημερίδα, όταν η δημοσιογράφος της επισκέφτηκε την αγορά στο κέντρο της πόλης, ένα βροχερό πρωινό, κανείς δεν κουβαλούσε χρήματα επάνω του.
«Έχει να κάνει με την ανταλλαγή και την αλληλεγγύη. Βοηθάμε ο ένας τον άλλο σε αυτές τις πολύ δύσκολες στιγμές», σημείωσε η Αγγελική Ιωανίτου που διέθεσε στο ανταλλακτικό παζάρι μια «αξιοπρεπή» ποσότητα ελαιόλαδου και σαπουνιού.
Το ιδιότυπο δίκτυο ανταλλακτικής οικονομίας – ή πιο σωστά «αντιπραγματισμού» –, όπως σημειώνει η Helena Smith, σημειώνει τεράστια επιτυχία σε μια περίοδο που η χώρα παλεύει με τη χειρότερη κρίση της στη σύγχρονη εποχή και οι πολίτες χάνουν ακόμα και έως το 40% του διαθέσιμου εισοδήματός τους.
Σύμφωνα με στοιχεία των διοργανωτών, περισσότεροι από 1.300 συμμετέχουν σε αυτό το άτυπο δίκτυο ανταλλαγής προϊόντων. Στο σύστημα έχουν προσχωρήσει καφετέριες, εμπορικά καταστήματα, εργοστάσια και επιχειρήσεις, παρέχοντας αγαθά και υπηρεσίες (από γάλα και τρόφιμα μέχρι μαθήματα γιόγκα και ιατρική περίθαλψη) έναντι μονάδων ΤΕΜ.
Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες εναλλακτικής οικονομικής οργάνωσης έχουν κάνει την εμφάνισή τους και σε άλλες περιοχές της ελληνικής επικράτειας, από τα προάστια της Αθήνας και τηνΚέρκυρα, μέχρι την Πάτρα και τη βόρεια Κατερίνη.
Ωστόσο, το εγχείρημα εγκαινιάστηκε στο Βόλο – τον άλλοτε πλούσιο εμπορικό δίαυλο προς τη Μέση Ανατολή – όπου έχει «στηθεί» και το μεγαλύτερο δίκτυο αντιπραγματισμού.
«Δεν θα υποκαταστήσει πλήρως το ευρώ, αλλά παρέχει σημαντική βοήθεια στα αδύναμα μέλη της κοινωνίας μας. Μάλιστα, ενθαρρύνουμε τη χρήση του σε όλα τα επίπεδα των κοινωνικών δραστηριοτήτων της πόλης μας», αναφέρει στον «Guardian» ο δήμαρχος του Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης.


gr.news.yahoo.