(Φωτογραφία: Associated Press)
Ο καρκίνος του πνεύμονα αναμένεται να ξεπεράσει τον καρκίνο του μαστού και να αναδειχθεί σε πρώτη αιτία θνησιμότητας των γυναικών στην Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Annals of Oncology .
Μάλιστα αυτό ισχύει ήδη στην περίπτωση της Μ.Βρετανίας και της Πολωνίας.
Η αύξηση των θανάτων εξαιτίας του καρκίνου του πνεύμονα αντανακλά την απότομη αύξηση του αριθμού των γυναικών που άρχισαν να καπνίζουν τις δεκαετίες του '60 και του '70.
Τα ποσοστά θνησιμότητας λόγω καρκίνου του πνεύμονα θα συνεχίσουν να αυξάνονται τα επόμενα χρόνια, αν και οι ερευνητές εκτιμούν ότι σε βάθος χρόνου θα πρέπει να περιμένουμε μείωση, αφού πλέον όλο και λιγότερα κορίτσια υιοθετούν το κάπνισμα, ως τρόπο ζωής.
Πάντως, το 2013 αναμένεται να πεθάνουν από καρκίνο του πνεύμονα 82.640 Ευρωπαίες, ενώ 88.886 θα αποβιώσουν από καρκίνο του μαστού. Μέχρι όμως το 2015, η σχέση θα έχει ανατραπεί υπέρ του καρκίνου του πνεύμονα.
Ειδικότερα, ο καθηγητής Κάρλο Λα Βέτζια και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, μελέτησαν τα ποσοστά καρκίνου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (τα 27 μέλη-κράτη το 2007) καθώς και σε έξι μεμονωμένες χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, Ισπανία και Μ.Βρετανία) για όλους τους καρκίνους και ξεχωριστά για του στομάχου, του εντέρου, του παγκρέατος, του πνεύμονα, του προστάτη, του μαστού, της μήτρας (περιλαμβανομένου του τραχήλου) και τις λευχαιμίες.
Τα στοιχεία έδειξαν ότι αν και όλο και περισσότεροι άνθρωποι εκδηλώνουν πλέον καρκίνο, κυρίως επειδή ζουν και περισσότερο, συνολικά όλο και λιγότεροι αποβιώνουν από τη νόσο.
Παρά τη μείωση στο σύνολο των καρκινικών θανάτων, οι θάνατοι από καρκίνο του πνεύμονα παρουσιάζουν αυξητική τάση μεταξύ των γυναικών, σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Ο αριθμός των θανάτων από καρκίνο του παγκρέατος μεταξύ ανδρών και γυναικών δεν παρουσιάζει επίσης μείωση, κυρίως επειδή είναι ελάχιστες οι διαθέσιμες αποτελεσματικές θεραπείες.
«Είναι ανησυχητικό. Είναι ο μόνος κύριος καρκίνος που δεν παρουσιάζει μείωση, παρά το γεγονός ότι έχει αρχίσει να μειώνεται ο αριθμός των καπνιστών. Το κάπνισμα και ο διαβήτης αναλογούν στο ένα τρίτο των περιπτώσεων. Αλλά για τον καρκίνο του πνεύμονα περιμένουμε μείωση των θανάτων από το 2020 ή το 2025 και μετά, αφού ήδη έχει αρχίσει να σχηματίζεται μια νέα γενιά γυναικών που καπνίζει λιγότερο», εξηγεί ο Δρ Λα Βέτζια.