English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Τριβές στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία



Αντεγκλήσεις προκαλεί στους κόλπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας η πιθανή συμμετοχή του αμερικανού καρδινάλιου Ρότζερ Μαχόνι στο επόμενο Κονκλάβιο, το οποίο θα εκλέξει τον διάδοχο του πάπα Βενέδικτου Ιστ'.
Ο Μαχόνι κατηγορείται ότι συμμετείχε στην συγκάλυψη των πράξεων 129 παιδεραστών κληρικών. Το 2011 αναγκάσθηκε να παραιτηθεί από αρχιεπίσκοπος του Λος Άντζελες και αντικαταστάθηκε από τον Χοσέ Γκόμες, ο οποίος και τον απομάκρυνε από κάθε δραστηριότητα κι επίσημη επαφή με τους πιστούς.
Mε έκκλησή τους μέσω του Διαδικτύου πάνω από 3.000 Αμερικανοί πολίτες ζητούν από το Βατικανό να μην επιτραπεί στον Μαχόνι, ο οποίος συμπεριλαμβάνεται ακόμη στους εκλέκτορες του ποντίφικα, να πάρει μέρος στο Κονκλάβιο, ώστε να μην καθορίσει την μελλοντική πορεία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
Ο πρώην αρχιεπίσκοπος του Λος Άντζελες έχει κάνει σαφή την πρόθεσή του να μεταβεί στην Ρώμη και να συμμετάσχει στην διαδικασία. Πριν αναχωρήσει όμως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Σάββατο, έχει κληθεί να καταθέσει σε δίκη που διεξάγεται σε βάρος του μεξικανικής καταγωγής Αμερικανού ιερωμένου Νίκολας Αγκιλάρ Ριβέρα, ο οποίος κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση 26 ανηλίκων το 1987, όταν αρχιεπίσκοπος ήταν ο Μαχόνι.
Πληροφορίες ιταλικών μέσων ενημέρωσης κάνουν λόγο ακόμη και για έμμεσες πιέσεις της κυβέρνησης του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα προκειμένου να αποφευχθεί η συμμετοχή του Μαχόνι στο Κονκλάβιο. Λύση θα μπορούσε να δοθεί από τον ίδιο τον Ποντίφικα, που με απόφασή του έχει το δικαίωμα να απαγορεύσει την πρόσβαση στο παρεκκλήσι της Κάπελα Σιξτίνα -όπου εκλέγεται, κατά παράδοση, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας- στον αμερικανό καρδινάλιο.
Ο Γιόσεφ Ράτσινγκερ όμως, ο οποίος είναι πλέον «ο απερχόμενος» πάπας, θα προτιμούσε -σύμφωνα με όσα διαρρέουν από το Βατικανό- να βρεθεί μια άλλη λύση που να φέρει το ίδιο αποτέλεσμα.
Πάντως, ο πάπας Βενέδικτος εξετάζει το ενδεχόμενο να αναθεωρήσει τους κανονισμούς που αφορούν την εκλογή του διαδόχου του, εκδίδοντας ένα έδικτο με το οποίο θα επισπεύσει τη συνεδρίαση του κογκλάβιου, ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπος του Βατικανού Φεντερίκο Λομπάρντι.
"Ο πάπας μελετά την έκδοση ενός motu proprio (σ.σ. κατά λέξη "με δική του πρωτοβουλία") στις επόμενες ημέρες", είπε ο Λομπάρντι στους δημοσιογράφους, αναφερόμενος στο παπικό έδικτο με το οποίο θεσπίζονται οι εκκλησιαστικοί κανόνες.
Με την κίνηση αυτή ο πάπας επιδιώκει να "αποσαφηνίσει ορισμένα συγκεκριμένα ζητήματα" που αφορούν το κογκλάβιο των καρδινάλιων το οποίο θα επιλέξει τον νέο πάπα. "Δεν γνωρίζω αν θα θεωρήσει σκόπιμο ή απαραίτητο να εκδώσει μια διευκρίνιση για το θέμα του χρόνου έναρξης" της συνεδρίασης του κογκλάβιου, πρόσθεσε.
Ο Βενέδικτος, ο πρώτος πάπας που παραιτείται τα τελευταία 600 χρόνια, θα αποχωρήσει από τη θέση αυτή στις 28 Φεβρουαρίου. Με βάση τους εκκλησιαστικούς κανόνες θα πρέπει να περάσουν 15-20 ημέρες πριν από τη σύγκληση του κογκλάβιου ώστε να μπορέσουν οι καρδινάλιοι απ' όλο τον κόσμο να φτάσουν εγκαίρως στο Βατικανό.
Επίσης, εφόσον υπό κανονικές συνθήκες η εκλογή νέου πάπα σήμαινε ότι ο προηγούμενος είχε αποβιώσει -κάτι που φυσικά δεν ισχύει στην περίπτωση του Βενέδικτου- στο μεσοδιάστημα από το θάνατο μέχρι τη σύγκληση του κογκλάβιου οργανώνονταν η κηδεία και οι διάφορες τελετές στη μνήμη του τεθνεώτος.
Την περασμένη εβδομάδα ο Λομπάρντι είχε παραδεχτεί ότι το κογκλάβιο μπορεί να συνεδριάσει νωρίτερα από τις 15 Μαρτίου. Ο Αμπρότζιο Πιατσόνι, ένας ιστορικός του Βατικανού, είπε σήμερα ότι εφόσον οι καρδινάλιο φτάσουν στη Ρώμη νωρίτερα, δεν υπάρχει κανένας λόγο για καθυστερήσεις.
Στο κογκλάβιο μετέχουν 117 καρδινάλιοι οι οποίοι θα συνεδριάσουν κεκλεισμένων των θυρών στην Καπέλα Σιξτίνα μέχρι να καταλήξουν στο πρόσωπο που θα διαδεχτεί τον Βενέδικτο. Για την εκλογή του νέου πάπα απαιτείται πλειοψηφία των δύο τρίτων.
Σύμφωνα με τον Πιατσόνι, δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο καρδινάλιων που απείχαν από την παπική εκλογή, παρά μόνο για λόγους υγείας ή επειδή αδυνατούσαν εκ των πραγμάτων να ταξιδέψουν στη Ρώμη, όπως συνέβαινε παλαιότερα με καρδινάλιους που ζούσαν σε χώρες με κομμουνιστικά καθεστώτα. Στις ΗΠΑ έχει ξεκινήσει συλλογή υπογραφών για ένα ψήφισμα με το οποίο καλείται ο καρδινάλιος Ρότζερ Μαχόνι να αποσυρθεί οικειοθελώς από το κογκλάβιο επειδή έχει εμπλακεί σε υποθέσεις συγκάλυψης περιπτώσεων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από καθολικούς ιερείς.