English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Πράγματα που μπορείτε να βρείτε στο φεγγάρι

11 πράγματα που μπορείτε να βρείτε στο φεγγάρι (4)


Μια… εξωπραγματική λίστα!
  • Υποτιθέμενοι κάτοικοι Σελήνης
11 πράγματα που μπορείτε να βρείτε στο φεγγάρι (1)

Ομάδα προηγούμενων αξιωματούχων της NASA προσφέρει ένα ταξίδι στο φεγγάρι για 1.5 δισ. δολάρια.
Αν λάβουμε υπόψη μόνο την ποπ κουλτούρα κι αγνοήσουμε εντελώς τις επιστημονικές έρευνες, τι μπορεί να συναντήσουν στο φεγγάρι οι πρώτοι άνθρωποι που θα περάσουν εκεί τις διακοπές τους;
Λέγεται ότι το μέρος είναι γεμάτο με οτιδήποτε, είτε αυτό είναι πλεκτοί εξωγήινοι και νεκροί celebrities, είτε αυτό είναι ληγμένο φαγητό και στρατιές φασιστών.
Ένας τέτοιος “κάτοικος” είναι κι ο Έλβις Πρίσλεϊ. Από τον θάνατό του, το 1977, ο βασιλιάς του rock ‘n’ roll λέγεται ότι μοιράζει το χρόνο του δουλεύοντας σε σούπερ μάρκετ και ζώντας στο φεγγάρι. Είναι μία απόσταση 384,4 χιλιάδων χιλιομέτρων. Δεν τα λέμε εμείς, οι εφημερίδες τα λένε.
  • Εξωγήινοι
11 πράγματα που μπορείτε να βρείτε στο φεγγάρι (2)

Στο βιβλίο ‘The First Men in the Moon’ του HG Wells του 1901, δύο άνθρωποι ταξιδεύουν στο φεγγάρι και ανακαλύπτουν πως αυτό κατοικείται από μία φυλή εξωγήινων που αποκαλούνται Σεληνίτες (στη φωτογραφία). Τα πλάσματα αυτά έχουν αναπτύξει έναν προηγμένο πολιτισμό, κάτω από την επιφάνεια της σελήνης.
Παρά τις ζωντανές περιγραφές των εμφανίσεων των Σεληνιτών, μαζί με την αίσθηση πως ένας μυστικός εξωγήινος ‘κόσμος’ μοιάζει με τον ανθρώπινο, ο Wells δημιούργησε την ιδέα ‘έξυπνων εξωγήινων’: ιδέα που επηρέασε δραματικά την λογοτεχνία, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση τα τελευταία 100 χρόνια.
  • Τυρί
11 πράγματα που μπορείτε να βρείτε στο φεγγάρι (3)

Η προέλευση αυτού του υπέροχου εδέσματος χάνεται στα βάθη των αιώνων. Γύρω του δημιουργήθηκαν λαϊκοί μύθοι του Μεσαίωνα, ενώ έγινε ακόμα και δημοφιλής παροιμία του 16ου αιώνα.
Πιθανή προέλευσή του περιγράφεται σε μύθο της Ανατολικής Ευρώπης, με πρωταγωνιστές μία αλεπού κι έναν λύκο. Η αλεπού, προσπαθώντας να φανεί εξυπνότερη του ανταγωνιστή της, προτρέπει τον λύκο να πιστέψει πως η αντανάκλαση του φεγγαριού σε ένα ποτάμι, είναι στην ουσία ένα κομμάτι τυρί. Ο λύκος προσπαθεί να ‘φάει’ το φεγγάρι, αλλά πνίγεται καθώς καταπίνει λίτρα νερού.
  • Cybermen
11 πράγματα που μπορείτε να βρείτε στο φεγγάρι (4)

Ο Doctor Who συνάντησε τα μεταλλικά ανθρωποειδή σε ένα ταξίδι στο φεγγάρι που μεταδόθηκε από το ΒΒC το 1967. Οι άνθρωποι είχαν εξαφανιστεί (υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, φυσικά) από τη βάση τους στη Σελήνη – ένα μετεωρολογικό σταθμό που είχε φτιαχτεί για να ελέγχουν το κλίμα στη Γη.
Μετά από την κλασική του κατασκοπεία, ο Doctor Who ανακάλυψε κάποιους Cybermen στη βάση, πρόθυμους να αναλάβουν τον έλεγχό της και με τη βοήθεια της τεχνολογίας της, να καταστρέψουν τη Γη. Τα πλάνα τους ματαιώθηκαν όταν ο Doctor χρησιμοποίησε το Gravitron, τη μηχανή βαρύτητας του σταθμού, προκειμένου να ξαποστείλει τους Cybermen και το στρατό τους στο εξώτερο διάστημα.
  • Ναζί
11 πράγματα που μπορείτε να βρείτε στο φεγγάρι (5)

Σύμφωνα με το φιλμ ‘Iron Sky’ του 2012, οι Ναζί κρύβονται στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού, από το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου και ως σήμερα. Εγκατέλειψαν τη γη το 1945 με διαστημόπλοια που είχαν κατασκευάσει σε μυστική βάση στην Ανταρκτική. Πλέον είναι έτοιμοι να επιστρέψουν και να προσπαθήσουν να καταλάβουν τον πλανήτη.
  • Πάρκο ψυχαγωγίας
11 πράγματα που μπορείτε να βρείτε στο φεγγάρι (6)

Σε ένα από τα πρώτα επεισόδια της φανταστικής σειράς κινουμένων σχεδίων Futurama του Matt Groening, ο πρωταγωνιστής Fry πρέπει να παραδώσει ένα δέμα στο φεγγάρι. Ανακαλύπτει πως ο δορυφόρος της Γης φιλοξενεί πλέον ένα λούνα παρκ.
Εντούτοις, παρά το γεγονός πως βρισκόμαστε στο έτος 3000, η υπόλοιπη σελήνη είναι ένας σκουπιδότοπος. Ο Fry και η φίλη του, Leela καταλήγουν να βρίσκουν καταφύγιο στην άτρακτο προσγείωσης του Apollo 11, απομεινάρι της πρώτης προσελήνωσής του το 1969.
  • Οι Clangers
11 πράγματα που μπορείτε να βρείτε στο φεγγάρι (7)

Ποτέ δεν έγινε ξεκάθαρο που ζούσαν αυτά τα χαριτωμένα πλασματάκια, αλλά η εισαγωγή της εκπομπής υπαινισσόταν πως δεν βρίσκονταν μακριά από τη Γη και η επιφάνεια του πλανήτη τους έμοιαζε πολύ σε αυτή της σελήνης.
Όταν οι Clangers πήγαν για ψάρεμα αστροσκουπιδιών με το μουσικό τους σκάφος, ‘έπιασαν’ μερικά κλασικά γήινα αντικείμενα, όπως μία τηλεόραση και σοκολατένια νομίσματα.
  • Πυρηνικά απόβλητα
11 πράγματα που μπορείτε να βρείτε στο φεγγάρι (8)

Στις 13 Σεπτεμβρίου 1999, μία έκρηξη σε πυρηνικό σταθμό αποβλήτων στο φεγγάρι, στέλνει τον δορυφόρο της γης και τους 311 κατοίκους της σεληνιακής βάσης Alpha, εκτός τροχιάς της Γης, στο διάστημα. Έτσι ξεκίνησε η τηλεοπτική σειρά επιστημονικής φαντασίας Space: 1999, με πρωταγωνιστές τους Martin Landay, Barbara Bain και Barry Morse, η οποία έπαιξε στο βρετανικό ITV από το 1975-77.
Δημιουργοί της, οι Gerry και Sylvia Anderson (Fireball XL5, Stingray και Thunderbirds). Η σειρά παρουσίαζε τις προσπάθειες των αποίκων της σελήνης να βρουν νέο σπίτι. Η εκπομπή κόπηκε πριν οι πρωταγωνιστές της φτάσουν στη Γη.
  • Ένας μονόλιθος
11 πράγματα που μπορείτε να βρείτε στο φεγγάρι (9)

Το κεντρικό οπτικό μοτίβο στο επικό φιλμ του Stanley Kubrick ’2001: Α Space Odyssey’, είναι ένας γιγάντιος μαύρος μονόλιθος που εμφανίζεται σε διαφορετικές στιγμές στο χώρο και τον χρόνο.
Μία από αυτές τις τοποθεσίες είναι κάτω από την επιφάνεια του φεγγαριού. Καθώς μία ομάδα εξερευνητών ποζάρουν για μια φωτογραφία μπροστά από το αντικείμενο, ο ήλιος φαίνεται να ανατέλλει στην κορυφή του μονόλιθου, εκπέμποντας έναν άκρως διαπεραστικό ήχο. Η σημασία του μονόλιθου δεν εξηγείται ποτέ. Στην αρχή της ταινίας προκαλεί μια αγέλη πιθήκων να αλληλοφαγωθεί, ενώ στο τέλος φαίνεται πως έχει τη δύναμη να μετατρέψει έναν ηλικιωμένο άντρα σε έμβρυο.
  • Sting
11 πράγματα που μπορείτε να βρείτε στο φεγγάρι (10)

Περπατά πίσω στο σπίτι σας, περπατά και στο φεγγάρι (στίχοι από το ‘Walking on the Moon’). Εξαιρετική επίδειξη φυσικής κατάστασης, αν μη τι άλλο.
  • Βομβαρδιστικό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
11 πράγματα που μπορείτε να βρείτε στο φεγγάρι (11)

ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ Β’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ έγραφε με ξύλινα γράμματα η βρετανική εφημερίδα Sunday Sport το 1988. Λίγες εβδομάδες αργότερα κυκλοφόρησε με μία εξίσου εντυπωσιακή αποκλειστικότητα: ΤΟ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ Β’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ, ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ (μόλις πάνω από την επικεφαλίδα: Τρομερός σύζυγος μεταμορφώνει τη γυναίκα του σε τραπεζάκι).






 msn.