English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

«Κέρβερος» και «Ήφαιστος», προτάσεις του κοινού για τα φεγγάρια του Πλούτωνα


Tα ονόματα των σωμάτων στο σύστημα του Πλούτωνα σχετίζονται με τον Άδη και τον κάτω κόσμο στην ελληνική και τη ρωμαϊκή μυθολογία  
Tα ονόματα των σωμάτων στο σύστημα του Πλούτωνα σχετίζονται με τον Άδη και τον κάτω κόσμο στην ελληνική και τη ρωμαϊκή μυθολογία  
Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία για την ονοματοδοσία των δύο μικρών δορυφόρων του Πλούτωνα που ανακαλύφτηκαν το 2011 και το 2012. Ο Πλούτωνας διαθέτει πέντε φεγγάρια: τον Χάροντα, τη Νύχτα, την Ύδρα και τα καινούργια Ρ4 και Ρ5, τα οποία αναμένουν τα επίσημα ονόματά τους ως μέλη μιας σκοτεινής συμμορίας.
Η ομάδα ερευνητών από το Ινστιτούτο αναζήτησης εξωγήινης ζωής SETI έφτιαξε μια λίστα με υποψήφια ονόματα και δημιούργησε έναν δικτυακό τόπο στον οποίο οι επισκέπτες μπορούσαν να ψηφίσουν δύο από αυτά. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα και τα δύο ονόματα που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους ήταν το «Ήφαιστος» και «Κέρβερος».
Παραδοσιακά, τα ονόματα των σωμάτων στο σύστημα του Πλούτωνα σχετίζονται με τον Άδη και τον κάτω κόσμο στην ελληνική και τη ρωμαϊκή μυθολογία. Κέρβερος ήταν το πλάσμα με τα τρία κεφάλια που φύλαγε τις πύλες του Άδη, ενώ ο Ήφαιστος (Vulcan στη ρωμαϊκή μυθολογία» ήταν ο θεός των ηφαιστείων.
Η καμπάνια του Κάπτεν Κέρκ
Το Ήφαιστος ξεχώρισε λαμβάνοντας περίπου 175 χιλιάδες ψήφους, σχεδόν διπλάσιες από τον δεύτερο Κέρβερο. Βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Ήφαιστος επικράτησε μετά τη δημόσια παρέμβαση του διάσημου ηθοποιού Ουίλιαμ Σάτνερ που δήλωσε ότι αυτό είναι το ιδανικό όνομα για έναν από τους δύο δορυφόρους.
Ο Σάτνερ έγινε γνωστός με τον ρόλο του «Κάπτεν Κερκ» στη θρυλική διαστημική σειρά Σταρ Τρεκ και μάλιστα την Κυριακή έκανε εμφάνιση - έκπληξη στα Όσκαρ συμμετέχοντας σε αυτά ως Κάπτεν Κερκ. Ο Σάτνερ υποστήριξε το όνομα Ήφαιστος όχι μόνο επειδή του άρεσε, αλλά και επειδή ο έτερος πρωταγωνιστής του Σταρ Τρεκ, ο μίστερ Σποκ, είχε γεννηθεί στον πλανήτη Vulcan.
Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι την τελική επιλογή για το όνομα των δύο δορυφόρων (όπως και για κάθε διαστημικό όνομα) έχει η Διεθνής Αστρονομική Ένωση τα μέλη της οποίας μπορούν να επιλέξουν άλλα ονόματα.