English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Μάθε γιαγιά μου... facebook



Για να διατηρήσει κάποιος το μυαλό του σε φόρμα εκτός από τα σταυρόλεξα ή το σκραμπλ, μπορεί να τον βοηθήσει και το Facebook, υποστηρίζουν οι ερευνητές.
Σύμφωνα με νέα μελέτη, το facebook ίσως να αποτελεί έναν αποτελεσματικό τρόπο για να διατηρηθεί το μυαλό σε φόρμα στην τρίτη ηλικία.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα διαπίστωσαν πως άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών που χρησιμοποιούσαν  το facebook παρουσίασαν βελτίωση κατά 25% σε τεστ νοητικών λειτουργιών στα οποία τους υπέβαλλαν οι ερευνητές, ενώ όσοι δεν ασχολούνταν με το Facebook δεν παρουσίασαν κάποια νοητική βελτίωση.
Στη μελέτη συμμετείχαν 14 εθελοντές ηλικίας 68 έως 91 ετών. Οι εθελοντές δεν ασχολούνταν με το facebook πριν τη συμμετοχή τους στη μελέτη.
Οι επιστήμονες τους έδειξαν πως να ανοίξουν μία σελίδα και πως να κάνουν νέους φίλους και τους ζήτησαν να ανεβάζουν κάποιο post καθημερινά. Ακόμη τους ζήτησαν να γίνουν φίλοι και μεταξύ τους.
Οι ερευνητές χώρισαν τους εθελοντές σε δύο ομάδες και τους υπέβαλλαν σε τεστ  για να αξιολογήσουν τις νοητικές ικανότητές τους, πριν μάθουν να χρησιμοποιούν το facebook και μετά από οκτώ εβδομάδες.
Στην επανάληψη των τεστ, οι εθελοντές που ασχολούνταν με το FB απέδωσαν κατά 25% καλύτερα στα τεστ αξιολόγησης των νοητικών λειτουργιών τους, ενώ οι εθελοντές της άλλης ομάδας δεν εμφάνισαν κάποια πρόοδο.
Οι ειδικοί θεωρούν ότι οι ευεργετικές επιπτώσεις, ως προς τις νοητικές λειτουργίες, από τη χρήση του FB οφείλονται στο γεγονός ότι ο χρήστης προσλαμβάνει διαρκώς νέες πληροφορίες και κρατάει διαρκώς το μυαλό του σε εγρήγορση,