English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Πάνω από 180.000 θανάτους, παγκοσμίως, προκαλούν τα αναψυκτικά



Περισσότερους από 180.000 θανάτους παγκοσμίως προκαλούν τα αναψυκτικά και τα ροφήματα που περιέχουν ζάχαρη, κυρίως λόγω του διαβήτη τύπου ΙΙ, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιολογίας.
Ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής την Δρ Γκιταντζάλι Σινγκ, υποστηρίζουν ότι τα προαναφερόμενα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης συντελούν στην εξάπλωση της «επιδημίας παχυσαρκίας», καθώς και στον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη, καρδιαγγειακών νοσημάτων και ορισμένων μορφών καρκίνου.
Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα, μελετώντας στοιχεία από 114 χώρες, στις οποίες ζει το 60% του πληθυσμού της Γης.
Η μελέτη συνέδεσε τα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη με 133.000 θανάτους από διαβήτη τύπου ΙΙ, με 44.000 θανάτους από καρδιαγγειακές παθήσεις και με 6.000 θανάτους από καρκίνο.
Περίπου τέσσερις στους πέντε θανάτους (78%), λόγω υπερβολικής κατανάλωσης αναψυκτικών με ζάχαρη, καταγράφηκαν σε χώρες με χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα, κυρίως στη Νότια Αμερική και στην Κεντρική/Ανατολική Ευρασία, και όχι σε πλούσιες και ανεπτυγμένες χώρες. Στις ΗΠΑ όμως, οι θάνατοι που σχετίστηκαν με την υπερκατανάλωση αναψυκτικών ετησίως υπολογίστηκαν σε περίπου 25.000.
Η χώρα με τους περισσότερους θανάτους (318 ανά εκατομμύριο ενηλίκων κατοίκων) λόγω των αναψυκτικών με ζάχαρη είναι το Μεξικό, ενώ η Ιαπωνία εμφανίζεται να έχει τους λιγότερους σχετικούς θανάτους (μόλις δέκα ανά εκατομμύριο κατοίκων).
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης ανεξάρτητοι ερευνητές, επεσήμαναν ότι «η νέα έρευνα δεν αποδεικνύει ότι τα αναψυκτικά με ζάχαρη ευθύνονται για τους 183.000 θανάτους, αλλά διαπιστώνει απλώς μια σχέση μεταξύ ποτών και θανάτων».
Από την πλευρά της, η Αμερικανική Ένωση Αναψυκτικών, σε ανακοίνωσή της, ανέφερε ότι «οι ερευνητές κάνουν ένα πελώριο άλμα, όταν παίρνουν τα στοιχεία για την κατανάλωση ποτών παγκοσμίως και υποθέτουν ότι αυτά αποτελούν την αιτία των θανάτων, οι οποίοι, όπως οι ίδιοι οι ερευνητές αναγνωρίζουν, οφείλονται σε χρόνιες παθήσεις».
Η Δρ Γκιταντζάλι Σινγκ διευκρινίζει πάντως ότι η μελέτη της εστίασε στις χρόνιες παθήσεις των ενηλίκων, ενώ μια νέα έρευνά στο μέλλον θα αξιολογήσει την αντίστοιχη επίπτωση των αναψυκτικών με ζάχαρη στα παιδιά σε όλο τον κόσμο.
«Τα ευρήματά μας θα έπρεπε να ωθήσουν τις αρμόδιες Αρχές διεθνώς να υιοθετήσουν αποτελεσματικές πολιτικές για να μειώσουν την κατανάλωση αναψυκτικών και ποτών με ζάχαρη, όπως την επιβολή φορολογίας, τη διενέργεια ενημερωτικών εκστρατειών στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και την μείωση της πρόσβασης σε αυτά τα ποτά», εξηγεί η Δρ Σινγκ.
Η Αμερικανική Εταιρία Καρδιολογίας συνιστά στους ενηλίκους να μην καταναλώνουν περισσότερες από 450 θερμίδες την εβδομάδα μέσω αναψυκτικών με ζάχαρη, με βάση μια ημερήσια δίαιτα 2.000 θερμίδων.
Μια άλλη πρόσφατη επιστημονική έρευνα είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η μεγάλη κατανάλωση αλατιού σχετίζεται με περίπου 150.000 πρόωρους θανάτους παγκοσμίως.