Η σοκολάτα έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες, οι οποίες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του οργανισμού σας. Αν ωστόσο την αποφεύγετε επειδή έχει πολλές θερμίδες, σας έχουμε λύσεις.
Η μαύρη σοκολάτα περιέχει κακάο το οποίο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες. Όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητά της σε κακάο, τόσο περισσότερα αντιοξειδωτικά περιέχει.
Τα αντιοξειδωτικά της μαύρης σοκολάτας είναι χρήσιμα για την καταπολέμηση της αρτηριακής πίεσης, για την καλή λειτουργία της καρδιάς, την προστασία από εγκεφαλικά επεισόδια και την απαλλαγή από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν πρόωρη γήρανση.
Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και LDL στο αίμα. Επίσης βοηθάει στην υπεροξείδωση των λιπιδίων με αποτέλεσμα να μειώνεται ο κίνδυνος για καρδιαγγειακές νόσους.
Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι η σοκολάτα είναι φυτικής προέλευσης, όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά και συνίσταται για μια υγιή καρδιά.
Μην ξεχνάτε πως η κατανάλωση της σοκολάτας μειώνει το συναίσθημα της σωματική κούρασης και της ατονίας, δίνει ένα ευχάριστο συναίσθημα ευφορίας, χαλαρώνει τον οργανισμό από το άγχος.
Η σεροτονίνη, η τρυπτοφάνη και η φαινυλεθυλαμίνη, καθώς και το μαγνήσιο είναι συστατικά που συμμετέχουν στην παραγωγή ορμονών που είναι υπεύθυνες για την έκκριση ορμονών που έχουν αντικαταθλιπτική δράση.
Η ινουλίνη που συναντάμε στα συστατικά της μαύρης σοκολάτας είναι ένα φυσικός πολυσακχαρίτης. Έχει γλυκιά γεύση αλλά και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη καθιστώντας της κατάλληλη για διαβητικούς, ενώ δεν αυξάνει και τα τριγλυκερίδια του αίματος.
Αυτός ο πολυσακχαρίτης μπορεί να αυξήσει την απορρόφηση ασβεστίου αλλά και να χρησιμοποιηθεί σαν προβιοτική ουσία. Τα προβιοτικά είναι ουσίες που τροφοδοτούν με καλά βακτήρια το εντερικό σύστημα και βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου.
Στον κατάλογο με τις ευεργετικές ιδιότητες της μαύρης σοκολάτας προστίθεται και η αντικαρκινική δράση που παρουσιάζει. Η έρευνα που δημοσιοποιήθηκε στο περιοδικό Nature αποδεικνύει πως η μαύρη σοκολάτα προστατεύει από τον καρκίνο του παχέως εντέρου, του μαστού και του προστάτη, λόγω των φλαβονοειδών που περιλαμβάνει.
Η σοκολάτα είναι πλούσια σε καλά λιπαρά οξέα (στεατικό και ελαϊκό) και στη α-τοκοφερόλη, την πιο ενεργή μορφή της βιταμίνης Ε, τα οποία δρουν προστατευτικά στον οργανισμό.
Ωστόσο, το υψηλό περιεχόμενο της μαύρης σοκολάτας σε ζάχαρη αποτέλεσε για πολλά χρόνια τον «απαγορευμένο καρπό» για τις περιπτώσεις σακχαρώδους διαβήτη και παχυσαρκίας.
Εντούτοις, το τελευταίο διάστημα η αντικατάσταση της κοινής ζάχαρης με γλυκαντικά, κατάρριψε τον παραπάνω περιορισμό, μιας και η χρήση των «μη θερμιδογόνων» γλυκαντικών αποδίδει ένα προϊόν χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη που είναι κατάλληλο για άτομα που στερούνται τη σοκολάτα είτε για λόγους βάρους είτε για λόγους υγείας.
Έτσι, είναι προτιμότερη η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας με γλυκαντικά έναντι της κλασικής με ζάχαρη, εφόσον η κατανάλωση τροφίμων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη συμβάλλει στην αργή απελευθέρωση γλυκόζης, με αποτέλεσμα να προκαλεί ένα παρατεταμένο αίσθημα κορεσμού και να μειώνει το αίσθημα της πείνας.
Το ίδιο θετικό αποτέλεσμα μπορεί να έχει και η σοκολάτα γάλακτος με γλυκαντικά χωρίς λακτόζη, αφού η υψηλή περιεκτικότητά της σε γάλα μειώνει ακόμη περισσότερο το γλυκαιμικό της δείκτη.
Συνεπώς, η κατανάλωση σοκολάτας χωρίς ζάχαρη (μαύρης ή γάλακτος) μας επιτρέπει να εντάξουμε στη διατροφή μας (50-70γρ εβδομαδιαία) το αγαπημένο μας γλυκό χωρίς τύψεις.
Τέλος, μία τέτοια επιλογή είναι ασφαλής και για άτομα που πρέπει να ελέγχουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους όπως είναι στην περίπτωση του σακχαρώδους διαβήτη, καθώς επίσης και στην περίπτωση εφαρμογής διατροφικού προγράμματος απώλειας σωματικού βάρους.
Εύα Καφετζή, BSc, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος. Επιστημονική Διευθύντρια ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ - ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Πτολεμαΐδας. Αν. Υπεύθυνη Βορείου Ελλάδας Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.
pathfinder