English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

ΠΑΟΚ: 84 χρόνια με τον δικέφαλο στο στήθος




Σαν σήμερα (20/3) από το 1929, ο ΠΑΟΚ καθιέρωσε τον δικέφαλο αετό ως σήμα του και το Sport24.gr σας θυμίζει τις φανέλες πάνω στις οποίες έχει αποτυπωθεί. Διαλέξτε την φανέλα που σας εκφράζει περισσότερο
Σαν σήμερα (20/3) πριν 84 χρόνια ο ΠΑΟΚ συγχωνεύτηκε με την ΑΕΚ Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα αυτό έγινε το 1929, όταν αποφασίστηκε από τα διοικητικά συμβούλια των δύο ομάδων να προχωρήσουν σε αυτή την κίνηση, με τους "ασπρόμαυρους" να διατηρούν το όνομα και τα χρώματά τους και να "παίρνουν" το σήμα της ΑΕΚ, δηλαδή τον δικέφαλο αετό.
Οι πρώτες φανέλες από το 1925 έως το το 1929 ο ΠΑΟΚ είχαν ως έμβλημα το τετράφυλλο τριφύλλι, μετά την συγχώνευση όμως, πήρε θέση πάνω τους ο δικέφαλος αετός με κλειστά τα φτερά του (σε αντίθεση με αυτόν της ΑΕΚ Αθηνών) για να εκφραστεί η θλίψη για τις χαμένες πατρίδες του Ελληνισμού.
Από τότε η ομάδα είχε πολλές φανέλες, όπως είναι λογικό. Κυρίως ολόμαυρες προπολεμικά (δύο, τρεις φορές είχαν πολύ φαρδιά οριζόντια άσπρη φάσα), αλλά και με κάθετες ρίγες. Ολόασπρες φανέλες εμφανίζονται κυρίως τη δεκαετία του '60, ενώ η χρυσή ομάδα του '70 έμεινε στη συνείδηση των φιλάθλων για την ασπρόμαυρη φανέλα της με τις κάθετες ρίγες. Υπάρχει φανέλα ακόμη και με τον δικέφαλο αετό με ανοιχτά φτερά όπως ήταν αποτυπωμένος στην ασπρόμαυρη ριγέ φανέλα που φορέθηκε στον εντός έδρας αγώνα με τον Άρη φέτος και είναι συλλεκτική, καθώς είναι αυτή που "έντυσε" τους παίκτες του "Δικεφάλου" στη κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος, το 1976.
Ακόμη, υπάρχει φανέλα που φορέθηκε σ' ένα μόνο αγώνα. Αυτή του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας του 1974. Ασπρη με δύο μαύρες ρίγες μπροστά,δεξιά και αριστερά που θεωρήθηκε γουρλίδικη γιατί ΠΑΟΚ κατέκτησε την κούπα από το μεγάλο αντίπαλο Ολυμπιακό.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε τις φανέλες του ΠΑΟΚ από το 1929 (όπως τις φιλοξενεί στις σελίδες του το βιβλίο της ιστορίας του ΠΑΟΚ "80 χρόνια, Αυτός είναι ο ΠΑΟΚ" που έγραψε ο Μιλτιάδης Κανώτας) και να ψηφίσετε μέσω του Sport24.gr αυτήν που σας εκφράζει περισσότερο.

Νίκος Δραγόλιας