English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Δίαιτα: Θα τη βγάλετε... λάδι!



Προσθέτοντας λίγο ωμό ελαιόλαδο στο φαγητό μας αυξάνουμε τις πιθανότητες να αδυνατίσουμε. Γιατί; Σύμφωνα με τους ερευνητές η μυρωδιά του συμβάλλει στο αίσθημα κορεσμού δηλαδή μας κάνει να νιώθουμε χορτάτοι.
Σε πρόσφατη μελέτη οι ειδικοί εξέτασαν τις επιδράσεις που είχαν σε ομάδα εθελοντών το λαρδί, το βούτυρο, το έλαιο κράμβης και το ελαιόλαδο.
Οι εθελοντές έτρωγαν σε καθημερινή βάση για τρεις μήνες, μισό κιλό γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, το οποίο οι ερευνητές είχαν εμπλουτίσει με ένα από τα τέσσερα παραπάνω έλαια. Οι εθελοντές πρόσθεσαν το γιαούρτι στη διατροφή τους χωρίς όμως να αλλάξουν κάτι άλλο στις διατροφικές τους συνήθειες.
Όσοι έτρωγαν το γιαούρτι που περιείχε ελαιόλαδο φάνηκε ότι κατανάλωναν λιγότερες θερμίδες, ενώ κανένας από αυτούς δεν παρουσίασε αύξηση του σωματικού του βάρους.
Οι εξετάσεις αίματος που υποβλήθηκαν έδειξαν πως οι εθελοντές αυτοί είχαν υψηλότερα επίπεδα σεροτονίνης μια ορμόνη που μεταξύ άλλων συμβάλλει στη ρύθμιση της όρεξης.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το έλαιο κράμβης και το ελαιόλαδο περιέχουν παρόμοια λιπαρά οξέα, επομένως άρχισαν να αναζητούν ποια είναι εκείνη η διαφορά στη σύστασή τους που προσδίδει στο ελαιόλαδο αυτήν την ιδιότητα.
Οι επιστήμονες από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου και το Πανεπιστήμιο της Βιέννης  άρχισαν να υποψιάζονται ότι η διαφορά έγκειται στα συστατικά των ελαίων που τους προσδίδουν το χαρακτηριστικό τους άρωμα καθώς το ελαιόλαδο διαθέτει ορισμένα που δεν έχουν τα υπόλοιπα έλαια.
Πράγματι διαπίστωσαν ότι είτε οι εθελοντές έτρωγαν γιαούρτι εμπλουτισμένο με ελαιόλαδο είτε γιαούρτι εμπλουτισμένο μόνο με τις ουσίες που του προσδίδουν το άρωμά, άλλαζαν τις  διατροφικές τους συνήθειές.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης τους η μυρωδιά ορισμένων τροφίμων μπορεί να συμβάλλει στη ρύθμιση της όρεξης.