English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Ο Πάπας Φραγκίσκος και η χούντα του Βιντέλα



Έκανε τα στραβά μάτια στα εγκλήματα της χούντας του στρατηγού Χόρχε Βιντέλα ή δρούσε στο παρασκήνιο βοηθώντας τα θύματα του βρώμικου πόλεμου της Αργεντινής; Ο Πάπας Φραγκίσκος, όπως κάθε Πάπας που «σέβεται» το... αξίωμά του, έχει πίσω του μια σκοτεινή ιστορία.
Βατικανό — Ο Ιωάννης Παύλος ΙΙ είχε κατηγορηθεί για συγκάλυψη εγκλημάτων των Ναζί. Ο δεύτερος ακόμη και πως έκανε τα στραβά μάτια σε υποθέσεις παιδεραστίας εις βάρος ανηλίκων από ιερείς, αλλά και για τις σχέσεις του με το ναζιστικό καθεστώς.
Η «σκοτεινή ιστορία» του νέου Πάπα έχει να κάνει με το στρατιωτικό καθεστώς του Χόρχε Βιντέλα, μετά την πρώτη του Χουάν Περόν. Ενός καθεστώτος που απήγαγε φοιτητές, τους βασάνιζε, τους δολοφονούσε και τους εξαφάνιζε πετώντας τους στη θάλασσα ή απήγαγε βρέφη, δολοφονώντας τις -αριστερών πεποιθήσεων- μανάδες τους, δίνοντας τα σε «καλές» οικογένειες, δεξιών φρονημάτων.
Ο Πάπας Φραγκίσκος κατηγορείται πως έκανε τα στραβά μάτια στα εγκλήματα της περιόδου της χούντας στην Αργεντινή, μια περίοδος που ονομάστηκε «βρώμικος πόλεμος». Πως δεν αντιτάχθηκε στο καθεστώς, πως έκανε τα στραβά μάτια. Πως δεν είχε την ευαισθησία που είχε κατά των αριστερών.
Κατηγορείται επίσης ότι ως επικεφαλής των Ιησουιτών της Αργεντινής τη δεκαετία του 1970 γύρισε την πλάτη σε δυο άλλους Ιησουίτες, τον Ορλάντο Γιόριο και τον Φρανσίσκο Χάλικς που είχαν συλληφθεί το 1976 γιατί αρνήθηκαν να σταματήσουν τη δουλειά και τις επισκέψεις στις φτωχές συνοικίες.
Η δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μιριαμ Μπρεγκμαν τον κατηγόρησε πως ούτε τους αδελφούς του από το τάγμα των Ιησουιτών βοήθησε αλλά και δεν ανταποκρίθηκε ποτέ στις ικεσίες των οικογενειών των εξαφανισμένων. 
«Η δικτατορία δε θα μπορούσε χωρίς αυτή τη συμπαράσταση του κλήρου», δηλώνει.
Η Εστέλα ντε λα Κουάρντα, η οικογένεια της οποίας βοήθησε στην δημιουργία των Γιαγιάδων της Πλάζα ντε Μαγιό (σ.σ. οργάνωση των συγγενών των εξαφανισμένων της χούντας) έχει δηλώσει, σύμφωνα με τη Daily Mail: «Δεν αντιμετώπισε τίποτα απ' αυτά στην καθημερινότητά του και δεν τον νοιάζει. Το θέμα ήταν πως θα σώσει το όνομά του, τον εαυτό του. Αλλά δε μπορεί να αποκρύψει αυτές τις φήμες. Ο κόσμος ξέρει ποιος είναι». Οι οικογένειες των θυμάτων της χούντας τον αποκάλεσαν δειλό.
Οι επίσκοποι της Αργεντινής έβγαλαν μια ανακοίνωση συγγνώμης τον περασμένο Οκτώβριο, όπου αναγνωρίζουν ότι η Εκκλησία δε προστάτευσε τους πιστούς της. Αλλά στη δήλωση κατηγορούνται τόσο οι αριστεροί όσο και οι χουντικοί για τους θανάτους της περιόδου εκείνης. Οι επίσκοποι έκαναν έκκληση για πληροφορίες σχετικά με το που έχουν θαφτεί τα πτώματα, ενώ ζήτησαν από παιδιά που είχαν απαχθεί, να αποκαλυφθούν.
Όπως η άρνηση του Μπεργκόλιο να καταθέσει σε ανοιχτή συνεδρίαση για τα γεγονότα του '70 σχολιάστηκε αρνητικά. Και όταν το 2010 αποφάσισε να μιλήσει, οι απαντήσεις του θεωρήθηκαν από πολλούς διφορούμενες.
Υπάρχει, όπως πάντα, και η άλλη πλευρά. Υποστηρικτές του λένε πως κινήθηκε στο παρασκήνιο. Πως πήρε ρίσκα. Ακόμη και πως έπεισε τον προσωπικό παπά της οικογένειας Βιντέλα να δηλώσει ασθένεια ώστε να πάει εκείνος να κάνει τη λειτουργία στο σπίτι του στρατηγού. Όπως και έγινε.
Πήγε στο σπίτι του Χόρχε Βιντέλα για να του ζητήσει να δείξει έλεος και να απελευθερωθούν οι Ιησουίτες ιερωμένοι. Όπως και έγινε, αλλά ο Μπεργκόλιο δε συζήτησε ποτέ το θέμα μέχρι το 2010, όταν μίλησε στον Σέρζιο Ρούμπιν, που έγραψε τη βιογραφία του.
Είπε ότι έκρυβε διωκόμενους στην εκκλησία του κατά τη διάρκεια της δικτατορίας και πως μια φορά έδωσε την ταυτότητά του σε άνδρα που είχε παρόμοια χαρακτηριστικά με εκείνον για να εγκαταλείψει την Αργεντινή.
Λέγεται επίσης ότι εξαιτίας της δράσης του κατά τη δικτατορία τον οδήγησε στη φυλακή. Έμεινε εκεί πέντε μήνες.