English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Βρείτε το σκοπό και φθάστε τα 100!



Σε όλους μας αρέσει να νιώθουμε χρήσιμοι. Μια νέα έρευνα δείχνει ότι κάνει καλό και στην υγεία μας, επίσης. Σε μια μελέτη σε 7000 άτομα, εκείνοι με την ισχυρότερη αίσθηση του σκοπού στη ζωή τους, είχαν πάνω από 70% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο.
Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους και άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες, όπως η αρτηριακή πίεση και η χρήση αλκοόλ και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ευεργετικές επιπτώσεις της αισιοδοξίας σχετίζονται με τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
“Η διατήρηση ενός σκοπού στη ζωή μας, δεν αυξάνει απλά την ποιότητά της, αλλά μπορεί και να βελτιώσει τη σωματική μας υγεία και να συντελέσει στη μακροζωία”, λέει ο κλινικός ψυχολόγος Eric Kim, επικεφαλής της μελέτης στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.
Για αρκετό καιρό, επικρατούσε η άποψη πως η επιδίωξη μιας ουσιαστικής δραστηριότητας μετά τη συνταξιοδότηση είναι σημαντική για τη σωματική και ψυχική υγεία, η οποία συχνά επηρεάζεται δραματικά στους συνταξιούχους.
Αλλά, ενώ οι προηγούμενες έρευνες επικεντρώνονταν στα επιζήμια αποτελέσματα των αρνητικών ψυχολογικών παραγόντων, όπως της κατάθλιψης και του άγχους, η νέα μελέτη διερευνά τον τρόπο με τον οποίο τα θετικά χαρακτηριστικά, όπως η αισιοδοξία, προστατεύουν από ασθένειες.
Στην πρόσφατη μελέτη, άνδρες και γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών, παρακολουθούνταν για τέσσερα με πέντε χρόνια και καλούνταν να λαμβάνουν μέρος σε διάφορα ψυχολογικά τεστ. Για το ίδιο διάστημα, οι ερευνητές κατέγραφαν τα εγκεφαλικά επεισόδια που παρατηρούνταν.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσο πιο ισχυρή ήταν η αίσθηση του ατόμου για τον σκοπό του στη ζωή, τόσο χαμηλότερος ήταν ο κίνδυνος εγκεφαλικού. Συγκεκριμένα, οι πιθανότητες ήταν 73% λιγότερες για όσους “ήξεραν που πάνε” σε σύγκριση με όσους είχαν χαμηλή αίσθηση της χρησιμότητάς τους.
Σύμφωνα, ακόμη, με άλλη έρευνα, η θετική διάθεση μπορεί να χαμηλώσει τα επίπεδα της κορτιζόλης, ορμόνης του στρες η οποία έχει ενοχοποιηθεί ως παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο.
Τα συμπεράσματα των ερευνητών “είναι σημαντικά και αναδεικνύουν ποιες συμπεριφορές μας θωρακίζουν απέναντι στις αρρώστιες καθώς ο πληθυσμός γερνά”, δήλωσε ο Cary Cooper, καθηγητής Ψυχολογίας της Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ.



Θεοδουλος Γεωργιάδης