English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Υπέρ μιας «ανοιχτής κοινωνίας» στην Ρωσία η Μέρκελ



Υπέρ μιας «ανοιχτής κοινωνίας» στην Ρωσία, τάχθηκε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, μιλώντας στο πλαίσιο της Βιομηχανικής Έκθεσης του Ανόβερου, την οποία εγκαινίασε μαζί με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, εν μέσω διαμαρτυριών για τον έλεγχο που ασκεί η Μόσχα σε γερμανικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην Ρωσία.
Η κυρία Μέρκελ σημείωσε ότι η ανοιχτή κοινωνία αποτελεί εγγυητή της ευημερίας και πρόσθεσε: «Είμαστε πεπεισμένοι αυτό επιτυγχάνεται καλύτερα όταν υπάρχει μία ενεργή κοινωνία των πολιτών». Ζήτησε μάλιστα την εντατικοποίηση της συζήτησης και την ανάπτυξη περαιτέρω των εκατέρωθεν απόψεων ώστε να δοθεί, όπως είπε, «μια καλή ευκαιρία και στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και στις πολλές Ενώσεις που δραστηριοποιούνται στην Ρωσία και τις οποίες γνωρίζουμε από την Γερμανία ως ατμομηχανές καινοτομίας».
Προσερχόμενη νωρίτερα στον χώρο της Έκθεσης, η Καγκελάριος είχε επισημάνει ότι στην ατζέντα των συναντήσεών της με τον Ρώσο Πρόεδρο περιλαμβάνονται όχι μόνο τα ζητήματα της "στενής και εξαιρετικής" οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών, αλλά και τα "αμφιλεγόμενα" θέματα.
Από την πλευρά του ο κ. Πούτιν εξέφρασε την επιθυμία του για περαιτέρω ανάπτυξη των γερμανορωσικών σχέσεων, αναφερόμενος στα προβλήματα της οικονομίας, τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως. «Η παγκόσμια και η ευρωπαϊκή οικονομία παραμένουν δυστυχώς πολύ εύθραυστες, για αυτό είναι ακόμη πιο σημαντική η ενίσχυση των ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών. Είμαι βέβαιος ότι η Ρωσία θα συνεισφέρει σημαντικά στην συνεργασία», δήλωσε.