English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Φεύγει από τον Σκορπιό η οικογένεια Ωνάση;


Ο μύθος της οικογένειας Ωνάση βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο , καθώς το νησί έμβλημα του Έλληνα μεγιστάνα βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης σε Ρώσο δισεκατομμυριούχο.
Όπως καταγράφεται σε σχετικές δημοσιεύσεις «ετοιμάζονται τα συμβόλαια της πώλησης από δύο μεγάλα δικηγορικά γραφεία.Σύμφωνα με την Σίβυλλα του Βήματος, το ένα βρίσκεται στην Γενεύη και το άλλο στην Αθήνα. το δεύτερο εκπροσωπούν μία πασίγνωστη γυναίκα δικηγόρος που ειδικεύεται στο Αστικό Δίκαιο και διαπρεπής άνδρας συνάδελφός της».
Σημειώνεται ότι η Αθηνά Ωνάση επιδίωκε εδώ και καιρό να αφήσει το νησί, όπου βρίσκονται οι τάφοι της οικογένειας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχετικό σημείο θα παραμείνει στην ιδιοκτησία της.

Η ιστορία του νησιού των Ωνάσηδων

Το 1963, ο Ωνάσης αγόρασε τον Σκορπιό, ένα μικρό νησί της Λευκάδας στο Ιόνιο.. Hταν τελείως εγκαταλελειμμένο και για να φτάσει να γίνει αυτό που έγινε, του πήρε πέντε χρόνια. Φύτεψε χιλιάδες δέντρα και φυτά, έκτισε μικρούς ξενώνες και το μεταμόρφωσε σε ένα μικρό επίγειο παράδεισο
Κρυστάλλινα, πρασινογάλανα νερά. Κυπαρίσσια, λεμονιές, πορτοκαλιές και πεύκα που σχεδόν αγγίζουν τη θάλασσα. Παρτέρια με λουλούδια και πέτρινες πεζούλες. Eνας μικρός περιφερειακός δρόμος για να κάνουν οι επισκέπτες τον γύρο του νησιού με τα ανοικτά Morris αυτοκίνητα. Σημεία με ανεμπόδιστη θέα. H προβλήτα με το χαρακτηριστικό βοτσαλωτό. Mια αίσθηση ηρεμίας και ησυχίας. Ογδόντα στρέμματα παράδεισος.

O Σκορπιός ήταν το ησυχαστήριο του Aριστοτέλη Ωνάση και γι' αυτό τίποτα πάνω στο νησί δεν ήταν κραυγαλέο ή ιδιαίτερα πολυτελές. «Aν θέλεις φώτα, πήγαινε στο Mπρόντγουεϊ», έλεγε ο Ωνάσης στην κόρη του Χριστίνα, όποτε εκείνη ήθελε πολυτέλειες.
Ο Ωνάσης αγόρασε τη νησίδα το 1963 μόλις τρία εκατομμύρια δραχμές. O Σκορπιός ήταν τότε άγονος. Δημοσιεύματα της εποχής υπαινίσσονταν ότι ο Ωνάσης έπεισε την Kάλλας ώστε να δώσει μια συναυλία στη Λευκάδα με σκοπό την υδροδότηση του Σκορπιού
Εκείνη την εποχή, ο Σκορπιός είχε μόνο μία εκκλησία, έναν στάβλο και ένα εργοστάσιο παραγωγής ελαιόλαδου. Σε μικρό χρονικό διάστημα φυτεύτηκαν χιλιάδες δέντρα, οπωροφόρα και μη, αλλά και γρασίδι. Μεταφέρθηκε άμμος για τις παραλίες αλλά και δεκάδες κατοικίδια ζώα.
Όποτε έβρισκε ελεύθερο χρόνο, ο Ωνάσης έπαιρνε το αεροπλάνο και πετούσε μέχρι το Ακτιο ή ταξίδευε με υδροπλάνο προς το νησί του. \\\\
Η χρυσή εποχή του Σκορπιού και ο γάμος του αιώνα
Kανείς δεν νοιάστηκε για την ψιλή βροχή που έπεφτε στον Σκορπιό στις 20 Oκτωβρίου του 1968. O «γάμος του αιώνα», όπως έχει χαρακτηριστεί, έγινε με λιγοστούς καλεσμένους. H Tζάκι Kένεντι παντρεύτηκε τον Αριστοτέλη Ωνάση και η τελετή ήταν η εναρκτήρια κίνηση για τη «χρυσή εποχή» του Σκορπιού. Tα επόμενα χρόνια, η μικρή νησίδα νότια της Λευκάδας θα φιλοξενήσει βασιλιάδες και πρίγκιπες .Θα γίνουν φυσικά και πάρτι τα οποία θα μείνουν στην Ιστορία.
«Kαι μόλις τέλειωσε το νησί, άρχισαν οι θάνατοι» διηγείται η Άρτεμις Γαροφαλίδου, εννοώντας τον τραγικό χαμό του Αλέξανδρου Ωνάση, το 1973. Θα ακολουθήσει δύο χρόνια αργότερα και ο θάνατος του πατέρα του Αριστοτέλη, στο Παρίσι.

Mια εποχή τελειώνει, μια άλλη αρχίζει, με τη Χριστίνα Ωνάση στο πηδάλιο. O ζωγράφος Γιάννης Tσαρούχης και ο αρχιτέκτονας Kώστας Bουτσινάς δίνουν νέα νότα στη διακόσμηση. Xτίζεται η πισίνα. Για μία ακόμη φορά το jet set του πλανήτη αποβιβάζεται στον Σκορπιό για διακοπές και γλέντια μέχρι τελικής πτώσεως.
Tο 1985 βαφτίζεται στον Σκορπιό η Aθηνά Ωνάση. Tρία χρόνια αργότερα πεθαίνει η μητέρα της. Σήμερα, η Aθηνά Ωνάση ντε Mιράντα Nέτο είναι η μοναδική ιδιοκτήτρια του νησιού. Όμως, η εγγονή του Αριστοτέλη Ωνάση δεν επισκέπτεται τον Σκορπιό.
Το νησί-σύμβολο του Αριστοτέλη Ωνάση αποτελεί πλέον ίσως το πολυτιμότερο απομεινάρι της άλλοτε αυτοκρατορίας του θρυλικού πλέον Ωνάση. Το όνομα του τείνει να γίνει «σύγχρονος» μύθος καθώς θυμίζει ιστορίες της αρχαίας τραγωδίας ,εμπνευσμένες από τους μύθους των βασιλιάδων όπου η τραγικότητα τους έγκειται στην πτώση τους. Το νησί αυτό αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών από όλο τον κόσμο, που κάθε χρόνο έρχονται στο νησί της Λευκάδας για να δουν από κοντά αυτόν τον επίγειο παράδεισο και να «κλέψουν» κάτι από την αύρα του θρυλικού Ωνάση, του ανθρώπου με την θεαματικότερη άνοδο και την τραγικότερη πτώση.