English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Σοκ στις ΗΠΑ από επεισόδια βίας



Τουλάχιστον 14 σπουδαστές τραυματίστηκαν και πολλοί από αυτούς νοσηλεύονται μετά την επίθεση που δέχτηκαν από ένα πρόσωπο μέσα στο κολέγιο όπου φοιτούν, κοντά στο Χιούστον του Τέξας. Αστυνομικοί συνέλαβαν έναν ύποπτο που μαχαίρωσε τους φοιτητές, ανέφερε ο εκπρόσωπος του σερίφη της κομητείας Χάρις, Τόμας Γκίλιλαντ.
Η επίθεση σημειώθηκε στο Κολέγιο Λόουν Σταρ στο Σάιπρες του Τέξας, την ώρα που οι σπουδαστές άλλαζαν τάξεις. Ένα λεπτό πριν από τις 12 το μεσημέρι (τοπική ώρα, 19:00 ώρα Ελλάδας) το κολέγιο, μέσω της ιστοσελίδας του, προειδοποίησε τους σπουδαστές να αναζητήσουν καταφύγιο σε ασφαλές σημείο εάν βρίσκονταν ήδη στο χώρο ή να μην πλησιάσουν στα κτίρια, εάν δεν είχαν προσέλθει ακόμη για μάθημα.
Ο Γκίλιλαντ είπε ότι ο δράστης έτρεχε από κτίριο σε κτίριο, με αποτέλεσμα οι αρχικές πληροφορίες να κάνουν λόγο για τουλάχιστον δύο δράστες. Ένας σπουδαστής κατάφερε τελικά να τον ακινητοποιήσει και να τον παραδώσει στους αστυνομικούς. Τέσσερα από τα θύματα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο με ελικόπτερο.Η αστυνομία δεν διευκρίνισε τι είδους όπλο χρησιμοποίησε ο δράστης για να τραυματίσει τα θύματά του.
Λίγο αργότερα, ένα 4χρονο αγοράκι πυροβόλησε και τραυμάτισε σοβαρά στο κεφάλι τον 6χρονο φίλο του σε μια κωμόπολη του Νιου Τζέρσεϊ, μόλις δύο ημέρες αφότου ένα άλλο συνομήλικο παιδί σκότωσε παίζοντας μια γυναίκα στο Τενεσί.
Η τραγωδία εκτυλίχθηκε το βράδυ της Δευτέρας στην πόλη Τομ Ρίβερς, περίπου 100 χιλιόμετρα νοτίως της Νέας Υόρκης. Ο 4χρονος, που έπαιζε στην αυλή με τον φίλο του, είχε βρει το γεμάτο όπλο στο σπίτι του. Είναι άγνωστο τι ακριβώς έγινε, όμως μια σφαίρα καρφώθηκε στο κεφάλι του 6χρονου, ο οποίος νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.
Σαρανταοκτώ ώρες νωρίτερα, ένα 4χρονο παιδί πυροβόλησε και σκότωσε τη σύζυγο του αναπληρωτή σερίφη της πόλης Λέμπανον στο Τενεσί κατά τη διάρκεια μιας οικογενειακής γιορτής. Ο αστυνομικός εκείνη την ώρα έδειχνε σε έναν συγγενή του τη συλλογή όπλων του. "Χρειάστηκαν λίγα δευτερόλεπτα για να μπει στο δωμάτιο το παιδί, χωρίς να το αντιληφθεί κανείς, να πάρει ένα όπλο και να φύγει", εξήγησε ο αρχηγός της αστυνομίας Ρόμπερτ Μπράιαν. Το παιδί πυροβόλησε και σκότωσε την 48χρονη Τζοζεφίν Φάνινγκ.
Μέσα σε όλα αυτά, ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία Χάρι Ριντ ανακοίνωσε ότι προγραμμάτισε για την Πέμπτη την πρώτη ψηφοφορία για το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που αφορά τον έλεγχο της οπλοκατοχής. Ο Ριντ διευκρίνισε ότι δεν γνωρίζει εάν θα μπορέσει να συγκεντρώσει τις 60 ψήφους που απαιτούνται προκειμένου να υπερπηδηθούν τα διαδικαστικά εμπόδια που ενδέχεται να εγείρουν οι γερουσιαστές οι οποίοι διαφωνούν με την επιβολή περιορισμών στην οπλοκατοχή.
Παράλληλα, ορισμένοι γερουσιαστές προσπαθούν να καταλήξουν σε διακομματικό συμβιβασμό για τους ελέγχους στους οποίους θα πρέπει να υποβάλλονται όσοι επιθυμούν να αγοράσουν όπλα. Το νομοσχέδιο που θα τεθεί σε ψηφοφορία συντάχθηκε μετά τη σφαγή, τον περασμένο Δεκέμβριο, σε ένα δημοτικό σχολείο του Κονέκτικατ, όπου ένας νεαρός ένοπλος σκότωσε 20 παιδιά και έξι γυναίκες.