English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Θύελλα αντιδράσεων για τον "τοίχο των ηλιθίων"



Ένα απλό αστείο για την αριστερά, το απόλυτο σκάνδαλο για τη δεξιά: η ανακάλυψη ενός "τοίχου ηλιθίων" πάνω στον οποίο προβάλλονται τα πορτρέτα δεκάδων προσωπικοτήτων, κυρίως της δεξιάς, στα γραφεία του SM, του δεύτερου σε μέγεθος συνδικάτου γάλλων εισαγγελέων, έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στη Γαλλία.
Πάνω σε αυτόν τον τοίχο υπάρχουν φωτογραφίες πολιτικών, όπως του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί και αρκετών πρώην υπουργών του, αλλά και διανοουμένων και δημοσιογράφων. Ορισμένα πορτρέτα συμπληρώνονται από υβριστικές λεζάντες.
Η ανάρτηση ενός βίντεο με αυτό το παζλ πορτρέτων στον ιστότοπο ενημέρωσης Atlantico, που πρόσκειται στη δεξιά αντιπολίτευση, προκάλεσε κύμα διαμαρτυριών, με το πρώτο κόμμα της αντιπολίτευσης, το UMP, να ζητεί την διενέργεια έρευνας.
"Είναι εξοργιστικό, είναι το απόλυτο σκάνδαλο", είπε ο πρόεδρος του UMP Ζαν-Φρανσουά Κοπέ, ενώ ο πρώην υπουργός Παιδείας Λικ Σατέλ, πορτρέτο του οποίου συμπληρώνει την τοιχογραφία, μίλησε για "πραγματική μαύρη λίστα" και "διακύβευση της αμεροληψίας της δικαιοσύνης".
Όταν ρωτήθηκε από τη δεξιά πτέρυγα στο κοινοβούλιο, η υπουργός Δικαιοσύνης Κριστίν Τομπιρά εξέφρασε τη λύπη της για τη "θλιβερή ενέργεια" του συνδικάτου εισαγγελέων, το οποίο τοποθετείται στην αριστερά, προσθέτοντας ότι οι ύβρεις στις λεζάντες αποτελούν "τέλεια βάση για μηνύσεις".
"Οι εικόνες αυτές λήφθηκαν εν αγνοία μας, σε έναν ιδιωτικό χώρο, το τοπικό μας συνδικάτο, στο οποίο δεν έχει πρόσβαση το κοινό", είπε η πρόεδρος του συνδικάτου Φρανσουάζ Μαρτρές λέγοντας ότι ο τοίχος αυτός δεν αντιπροσωπεύει τίποτε άλλο από μια "εκτόνωση, μια χιουμοριστική διάθεση. Ο τοίχος αυτός έγινε σε μια παλιά περίοδο, επί εποχής Σαρκοζί, όταν οι εισαγγελείς δέχονταν επιθέσεις από όλες τις πλευρές".