English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Μπορούν τα ρούχα να σου σώσουν τη ζωή;



Μπλούζες που προειδοποιούν όταν η καρδιά δεν χτυπά σωστά, στηθόδεσμοι που εντοπίζουν καρκινικά κύτταρα στον μαστό, ζώνες που προειδοποιούν ότι ο ασθενής κινδυνεύει να χάσει την ισορροπία του και να πέσει, είναι μερικά από τα ρούχα υψηλής τεχνολογίας που αναπτύσσουν οι επιστήμονες.


Τα έξυπνα ρούχα, όπως αναφέρουν Τα Νέα, παρακολουθούν τις λειτουργίες του οργανισμού και σώζουν ακόμα και ζωές. Κάποια κυκλοφορούν ήδη στο εμπόριο, άλλα χρησιμοποιούνται μόνο σε νοσοκομεία, ενώ πολλά είναι αυτά που δοκιμάζονται και θα βγουν στην αγορά του χρόνου.

   Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών στην Ελβετία σχεδίασαν ένα φανελάκι που βοηθά στην καταπολέμηση του πόνου στον αυχένα, την πλάτη και τη μέση και διορθώνει την κακή στάση.

Ο ασθενής το φορά για 24 ώρες και αυτό καταγράφει τις κινήσεις μέσω των ειδικών αισθητήρων που περιέχει. Μετά το παραλαμβάνουν οι ειδικοί και αναλύουν τα δεδομένα για να εντοπίσουν ποιες λάθος κινήσεις κάνει ο ασθενής.

Στη συνέχεια, το ξαναφορά και όταν τις επαναλαμβάνει αυτό τον ειδοποιεί μέσω δόνησης για να τις διορθώσει.

   Το παντελόνι για την ακράτεια που σχεδιάζουν στο Ουρολογικό Ινστιτούτο του Μπρίστολ στην Αγγλία, θα βγει στην αγορά του χρόνου. Μέσω των ηλεκτρονικών αισθητήρων που ενεργοποιούνται όταν τους ακουμπήσει υγρό, προειδοποιεί τον ασθενή έτσι ώστε να μη βρεθεί σε δύσκολη θέση δημοσίως.

    Τον περασμένο μήνα, επιστήμονες στην Αμερική ανακοίνωσαν ότι κατασκεύασαν στηθόδεσμο που εντοπίζει τον καρκίνο του μαστού. Διαθέτει αισθητήρες, οι οποίοι εντοπίζουν τη διαφορά στη θερμοκρασία και τη ροή του αίματος στον ιστό που περιβάλλει καρκινικά κύτταρα. Αυτές οι διαφορές προκαλούνται από τους κακοήθεις όγκους.

Αναμένεται να κυκλοφορήσει στην ευρωπαϊκή αγορά του χρόνου παρότι, όπως αναφέρει ο Ρότζερ Ντόμπσον στη βρετανική «Ντέιλι Μέιλ», άλλοι επιστήμονες αμφισβητούν την αποτελεσματικότητά του.

      Ένα θαυματουργό φανελάκι σχεδίασαν ειδικοί στη Βρετανία, το οποίο ήδη χρησιμοποιείται σε καρδιοπαθείς. Το φορούν όσοι περιμένουν να κάνουν επέμβαση για βηματοδότη, παλαιό ή νέο, ή να αλλάξουν την μπαταρία του.

Αυτό καταγράφει τους παλμούς της καρδιάς και όταν διαπιστώσει ανωμαλία παράγει ηλεκτρικά ερεθίσματα, τα οποία διεγείρουν την καρδιά και την επαναφέρουν στη σωστή λειτουργία.

      Επιστήμονες στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ έφτιαξαν μία φωτογραφική μηχανή για ασθενείς με προβλήματα μνήμης και άνοια. Τη φορούν γύρω από τον λαιμό και αυτή φωτογραφίζει συνέχεια ανά 30 δευτερόλεπτα.

Απεικονίσεις του εγκεφάλου έχουν δείξει ότι όταν ο ασθενής κοιτά τις εικόνες, ενεργοποιούνται νευρικά κύτταρα σε περιοχές που ελέγχουν τη μνήμη. Και μόνο αυτό το γεγονός βελτιώνει μακροπρόθεσμα τη μνήμη και την ανάκτησή της. Η κάμερα πωλείται έναντι 375 ευρώ στο ίντερνετ.