English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τρίτη 16 Απριλίου 2013

«Τυφλό» βομβιστικό χτύπημα στην Βοστώνη

gallery thumb


Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 23 τραυματίστηκαν από τις δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν κοντά στη γραμμή τερματισμού του Μαραθώνιου της Βοστώνης, σύμφωνα με την Αστυνομία της αμερικανικής μεγαλούπολης.
Στις μονάδες εντατικής θεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης νοσηλεύονται 19 τραυματίες από τις σφοδρές εκρήξεις, πληροφορίες όμως σχετικά με την κατάσταση τους δεν ήταν άμεσα διαθέσιμες, δήλωσε μια εκπρόσωπος.
Ο επικεφαλής της αστυνομίας της Βοστώνης, ανέφερε στην πρώτη επίσημη ενημέρωση των τοπικών αρχών, ότι οι εκρήξεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια τους διεθνούς μαραθωνίου της πόλης και προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον δυο ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων, ήταν αποτέλεσμα «ισχυρών εκρηκτικών μηχανισμών που οδήγησαν σε σοβαρές σωματικές βλάβες».
Ο Εντ Ντέιβις ανέφερε, ότι οι ερευνητές της αστυνομίας που εξετάζουν τις συνθήκες, δεν συνδέουν την πυρκαγιά στη βιβλιοθήκη Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι (JFK) της πόλης, με τις εκρήξεις που σημειώθηκαν κατά της διάρκεια του μαραθώνιου.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας, διαψεύδονται επίσης, οι πληροφορίες που μεταδόθηκαν από αμερικανικά μέσα, ότι οι αρχές κρατούν, τουλάχιστον, έναν ύποπτο που φέρει ευθύνη για τις επιθέσεις. Ο Εντ Ντέιβις ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η αστυνομία εξέτασε και ανέκρινε πολλούς αλλά δεν έχει συλλάβει κανέναν που να συνδέεται άμεσα με τις επιθέσεις».
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε διάγγελμά του προς στο αμερικανικό έθνος, απέφυγε να μιλήσει ξεκάθαρα για τρομοκρατία, σημειώνοντας ότι "δεν ξέρουμε ακόμα ποιος είναι υπεύθυνος για τις εκρήξεις, αλλά θα τον βρούμε και θα μάθουμε γιατί το έκανε".
Νωρίτερα, ο αμερικανός πρόεδρος ενημερώθηκε από τον διευθυντή του FBI, Μπομπ Μιούλερ και την επικεφαλής του τομέα Εσωτερικής Ασφάλειας,Τζάνετ Ναπολιτάνο, σχετικά με τα γεγονότα της Βοστώνης. Ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι ο Ομπάμα ζήτησε «ενεργή διερεύνηση και αντιμετώπιση του περιστατικού στη Βοστώνη», καθώς και συνεχή συντονισμό των κρατικών πολιτειακών παραγόντων με τους τοπικούς αξιωματούχους στη Βοστώνη.
Το τηλεοπτικό δίκτυο NBC News, επικαλούμενο αξιωματούχους της πόλης, μετέδωσε ότι η αστυνομία βρήκε "αρκετούς εκρηκτικούς μηχανισμούς" στην πόλη της Βοστώνης (Μασαχουσέτη βόρειο-ανατολικά). Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικές αρχές εκκένωσαν το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ενώ μεγάλωσε η περίμετρος ασφαλείας γύρω από τον Λευκό Οίκο, στην Ουάσινγκτον.
Καλά στην υγεία τους είναι όλοι οι Έλληνες δρομείς που συμμετείχαν στον μαραθώνιο της Βοστώνης, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΕΓΑΣ, ο οποίος χαρακτηρίζει την πράξη αποτρόπαια και την καταδικάζει.