English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Ποιες είναι οι δέκα πιο εμπορικές ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου!


Το Hollywood ήταν, είναι και θα είναι για καιρό ακόμα η μεγάλη βιομηχανία θεάματος στον πλανήτη. Υπάρχουν ταινίες που έγραψαν ιστορία από την άποψη των κερδών, με μυθικά κέρδη στο αμερικάνικο και στο παγκόσμιο Box Office. Πολλές από αυτές είναι σχετικά σύγχρονες, μέσα στην τελευταία δεκαετία. Ο λόγος είναι ότι τα πολλά εφέ που έχουν οι ταινίες κατάφεραν να τραβήξουν μεγάλη μερίδα του κοινού, αλλά και το ότι τα εισιτήρια στους κινηματογράφους ανέβηκαν τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα οι εισπράξεις των ταινιών να είναι σημαντικά μεγαλύτερες.

1. Avatar (2009)

Η πρώτη σε εισπράξεις ταινία όλων των εποχών ήταν η πρώτη ταινία που ενσωμάτωσε την τεχνολογία 3D με 760 εκατ. δολάρια στις ΗΠΑ. Η ταινία που σε μεταφέρει σε ένα παράλληλο κόσμο, με πολλή δράση, αλλά και συγκίνηση, είτε από την περιέργεια της νέας τεχνολογίας, είτε από την ικανότητα του James Cameron να μαγεύει τα πλήθη και να προσελκύει γιγάντια κοινά, είναι η πρώτη ταινία σε εισπράξεις μέχρι σήμερα.

2.Τιτανικός (1997) 

Προκάλεσε πολύ κλάμα, εντυπωσίασε κι έκανε τρελές πωλήσεις 658 εκατ. δολάρια. Το τραγουδάκι της Celine Dion δεν το ξεχνάει κανένας. Η θρυλική ταινία για το ναυάγιο του Τιτανικού με το καυτό ειδήλιο Leonardo di Caprio και την Kate Winslet και τα θεαματικά εφέ της σκηνοθεσίας του James Cameron είναι η δεύτερη πιο εμπορική ταινία όλων των εποχών. Ο Cameron κατάφερε κάτι πραγματικά εντυπωσιακό, το να πετύχει οι δύο πιο εμπορικές ταινίες όλων των εποχών (σε διάστημα μάλιστα 12 ετών) να είναι δικές του.


3. Οι Εκδικητές (2012)


Μια dream team υπερηρώων από μία dream team αστέρων του Hollywood με 623 εκατ. στις ΗΠΑ. Μεγάλα ονόματα, όπως η Scarlett Johansson, o Robert Downey Jr, ο Samuel Jackson, o Chris Hemsworth, ο Jeremy Renner κ.α. εντυπωσιακά εφέ και μάχες με εξωγήινες δυνάμεις, τόσο ισχυρές που μόνο μία ομάδα από υπερήρωες θα μπορούσε να τις σταματήσει. Ήταν το blockbuster του 2012 και ένα από τα μεγαλύτερα όλων των εποχών.


4.Ο σκοτεινός ιππότης (2008)

Ο σκοτεινός ιππότης του Christopher Nolan από πολλούς θεωρείται η καλύτερη ταινία Batman όλων των εποχών με 534 εκατ. δολάρια στις ΗΠΑ. Και ήταν και μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του κινηματογράφου. Στην ουσία η ταινία αυτή είχε δύο μεγάλους πρωταγωνιστές. Τον Batman και τον Heath Ledger, ο οποίος έπαιξε έναν εκπληκτικό Joker. Μάλιστα το γεγονός ότι η ταινία προβλήθηκε μετά τον θάνατο του ηθοποιού προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Πέρα από την τεράστια εισπρακτική της επιτυχία, η ταινία είχε 8 υποψηφιότητες για Όσκαρ, από τις οποίες κέρδισε τις 2 (το όσκαρ β αντρικού ρόλου με τον Ledger και του ήχου).


5. Star Wars - Επεισόδιο I: Η Αόρατη Απειλή (1999)

Στην πέμπτη θέση των πιο εμπορικών ταινιών είναι το "πρώτο" επεισόδιο της σειράς Starwars. Φυσικά δεν ήταν η πρώτη, αλλά η τέταρτη ταινία της θρυλικής σειράς ταιινιών επιστημονικής φαντασίας του George Lucas. O δαιμόνιος σκηνοθέτης και παραγωγός είχε φροντίσει η πρώτη του ταινία να γράφεται στους τίτλους τέταρτη (IV). Είχε δηλαδή από πριν οραματιστεί να κάνει μια τριλογία prequel στο μέλλον. Κι η πρώτη από αυτές προβλήθηκε το 1999 με τεράστια επιτυχία και κέρδη 474 εκατ. δολάρια στις ΗΠΑ. Στην ουσία η δεύτερη τριλογία μας αφηγείται πώς ο Darth Vader, από ένα ευλογημένο παιδί με υπερφυσικά χαρίσματα μεταστράφηκε σταδιακά στην σκοτεινή πλευρά κι έγινε ο γνωστός κακός της πρώτης τριλογίας.


6.Ο Πόλεμος των Άστρων (Star Wars: Episode IV - A New Hope, 1977) 
Ίσως μόνο ο George Lucas να είχε προβλέψει την τεράστια επιτυχία αυτής της ταινίας. Η πραγματικά πρώτη ταινία των Star Wars σημείωσε κέρδη 460 εκατ. δολαρίων. Η ταινία που μας σύστησε με έναν από τους πιο σημαντικούς μύθους της επιστημονικής φαντασίας και του cinema, αλλά έκανε και παγκόσμιας εμβέλειας αστέρι τον Harrison Ford εμφανίζει όλους τους ήρωες της ιστορίας, ενώ τελειώνει με την επιβλητική καταστροφή του Death Star, ενός απόλυτου όπλου μαζικής καταστροφής, το οποίο μπορούσε να διαλύσει έναν ολόκληρο πλανήτη.
7.Ο Σκοτεινός Ιππότης: Η Επιστροφή (2012)


Αν και ξεκίνησε με μια τραγωδία, καθώς ένας ένοπλος σκόρπισε τον θάνατο σε κινηματογράφο των ΗΠΑ στην πρεμιέρα της ταινίας, αυτή εξελίχθηκε σε τεράστια επιτυχία κι έγινε ένας ακόμα Batman στην λίστα των πιο εμπορικών ταινιών όλων των εποχών με κέρδη 448 εκατ. δολαρίων. Με τους γνωστούς πρωταγωνιστές, όπως τον Christian Bale, τον Gary Oldman, τον Morgan Freeman και τον Michael Kane, αλλά και νέους σταρ όπως την Anne Hathaway, την Marion Cotillard και τον Tom Hardy είχε ένα καστ πρωταθλητισμού κι ένα story μαγνήτη για τα μεγάλα κοινά. Αυτά σε συνδυασμό με την εμπορική δυναμική που έδινε ο σκοτεινός ιππότης του 2008 είχε ως αποτέλεσμα να φτάσει στην έβδομη θέση των πιο εμπορικών ταινιών όλων των εποχών.


8.Shrek 2 (2004)

Τα παιδικά πάντα έχουν ένα σημαντικό κοινό και τεράστια έσοδα της τάξης των 441 εκατ. δολάρια στις ΗΠΑ. Ο Shrek 2 έχει όλα τα κλασικά στοιχεία του παραμυθιού, όπου ο άσχημος και η άσχημη, είτε από μαγεία είτε από την φύση τους, γίνονται όμορφη στις καρδιές αυτών που τους αγαπούν, ενώ ο έρωτας νικάει όλα τα δεινά και όλες τις περιπέτειες. Όταν μάλιστα στις φωνές υπάρχουν ονόματα όπως αυτά της Cameron Diaz, του Eddie Murphy και του Mike Myers, η ταινία εύλογα θα έλεγε κανείς ότι κατακτάει την 8η θέση στα blockbuster όλων των εποχών.


9. E. T. o εξωγήινος (1982)


Μια από τις πιο εμπορικές ταινίες επιστημονικής φαντασίας όλων των εποχών και η μεγαλύτερη επιτυχία του Steven Spielberg με κέρδη 435 εκατ. δολαρίων στις ΗΠΑ. Με στοιχεία παραμυθιού, με μια παιδική γλυκήτητα και μια αγάπη προς το διαφορετικό (με την μορφή ενός εξωγήινου) η γοητευτική αυτή ταινία που δείχνει την φιλία ενός παιδιού με έναν εξωγήινο έγινε μια τεράστια εμπορική επιτυχία, την οποία αγάπησε και αγαπάει ο κόσμος εδώ και 30 χρόνια.


10. Οι Πειρατές της Καραϊβικής: Το Σεντούκι του Νεκρού (2006)
Η δεύτερη ταινία των Πειρατών της Καραϊβικής ήταν και η πιο πετυχημένη της σειράς. Με μια σειρά διάσημων αστέρων, όπως η Keira Kniglhtley, o Orlando Bloom και φυσικά τον Johnny Depp σε μία από τις πιο εντυπωσιακές κινηματογραφικές του μεταμορφώσεις ως πειρατή Jack Sparrow, έκανε μεγάλη επιτυχία σημειώνοντας κέρδη 425 εκατ. δολαρίων, συνδυάζοντας την γοητεία των πειρατικών κλισέ, την εντυπωσιακή μυθοπλασία, αλλά και μια επαφή με το κακό παιδί που κρύβουμε μέσα μας.
Βλέπουμε λοιπόν ότι η ανάγκη του κόσμου για μυθοπλασία είναι τεράστια. Όλες οι ταινίες έχουν το μυθοπλαστικό στοιχείο πάρα πολύ έντονο. Μάλιστα, αυτή η μυθοπλασία διαρκώς ανανεώνεται με νέες τεχνολογίες και δεν είναι τυχαίο ότι οι ταινίες που στην εποχή τους έδιναν κάτι καινούριο σε αυτόν τον τομέα, θριάμβευαν ως προς τα εισιτήρια που έκοβαν.
Γιώργος Σμυρνής