English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Λουκέτο στο βιβλιοπωλείο της Εστίας



Παρελθόν αποτελεί το ιστορικό βιβλιοπωλείο της Εστίας επί της οδού Σόλωνος. Μετά από 128 ολόκληρα χρόνια λειτουργίας, το ιστορικό βιβλιοπωλείο κατέβασε ρολά.
Βρισκόταν στην οδό Σόλωνος 60 όπου είχε μεταφερθεί πριν από 21 χρόνια από την οδό Σταδίου. Για χρόνια προσέλκυε ανθρώπους των γραμμάτων, των τεχνών αλλά και πολιτικούς. Από το 1855 μέχρι σήμερα υπήρξε πολιτιστικός κόμβος -σε συνδυασμό με τις ομώνυμες εκδόσεις, οι οποίες συνεχίζονται κανονικά.
Η γνώση των βιβλιοπωλών του, η πληρότητα των τίτλων (στο θρυλικό του υπόγειο), η βιβλιοφιλική ατμόσφαιρα και ευγένεια των ανθρώπων του ήταν τα στοιχεία που δημιούργησαν την επιτυχία του. Η δραστηριότητα της «Εστίας» θα συνεχιστεί μόνο με την έκδοση βιβλίων.
«Το βιβλιοπωλείο ΕΣΤΙΑ άνοιξε το 1885. Επιβίωσε δύο Παγκοσμίων Πολέμων, της Μικρασιατικής Καταστροφής, της Κατοχής, της Χούντας. Το Σάββατο, 30 Μαρτίου, όμως, ήταν η τελευταία ημέρα λειτουργίας του. Ο μνημονιακός πόλεμος που βιώνει η ελληνική κοινωνία, δεν είναι μόνο οικονομικός. Είναι και πόλεμος ιδεών. Σχολεία, πανεπιστήμια, βιβλιοπωλεία, θέατρα κλείνουν, στερώντας μας ό,τι πολυτιμότερο: γνώση, σκέψεις, ιδέες. Ο νεοφιλελευθερισμός προσπαθεί να μας στερήσει το έσχατο στήριγμα και όπλο: την πνευματική λειτουργία. Το βιβλιοπωλείο ΕΣΤΙΑ υπήρξε ένα ισχυρό πνευματικό σύμβολο. Η λύπη μας για την απώλειά του, είναι μεγάλη. Και η ανησυχία μας μεγαλύτερη. Είναι η στιγμή που οι άνθρωποι των γραμμάτων, της σκέψης, της φαντασίας και του στοχασμού, οφείλουν να αντιδράσουν δυναμικά. Τους καλούμε να δώσουν τη δική τους μάχη προκειμένου να μην μείνει η κοινωνία, ανέστια ιδεών», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
«Με λύπη πληροφορηθήκαμε την (μετά από 128 χρόνια) αναστολή της λειτουργίας του βιβλιοπωλείου της Εστίας. Το κλείσιμο ενός από τα ιστορικότερα βιβλιοπωλεία της χώρας αποτελεί μια τεράστια απώλεια για τον Πολιτισμό και σημαίνει, με τον πιο οδυνηρό τρόπο, το τέλος μιας ολόκληρης εποχής. Είναι γνωστό σε όλους μας πως το βιβλίο και ο κόσμος του έχουν βιώσει βαθιά στο πετσί τους την οικονομική κρίση. Κάποια στιγμή όμως, πρέπει όλοι μας να κάνουμε την αυτοκριτική μας. Για την θέση που είχε και έχει το βιβλίο στα σπίτια και τις οικογένειές μας. Για τον τρόπο που διδάσκεται διαχρονικά η Λογοτεχνία στα σχολεία μας. Για όλα τα βιβλία που δεν διαβάσαμε επειδή «είχαμε κάτι καλύτερο να κάνουμε». Δυστυχώς, η αντίστροφη μέτρηση για το θρυλικό στέκι της Οδού Σόλωνος 60 είχε ξεκινήσει πολλά χρόνια πριν τα μνημόνια και το ΔΝΤ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.