English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Όλο και περισσότεροι έφηβοι καθυστερούν την έναρξη της ερωτικής τους ζωής


Οι έφηβοι δεν είναι τελικά τόσο σεξουαλικά ενεργοί όσο κατά περιόδους τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αφήνουν να εννοηθεί, καθώς μελέτη στις ΗΠΑ δείχνει ότι είναι απίθανο τα παιδιά στην αρχή της εφηβείας να είναι σεξουαλικά δραστήρια, ενώ και παράλληλα όλο και περισσότεροι έφηβοι καθυστερούν να αρχίσουν την ερωτική τους ζωή. 

Η μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μόνο το 2,4% των 12χρονων έχει κάνει σεξ, ενώ σε ηλικία 16 ετών μόνο το ένα τρίτο των εφήβων αναφέρει σεξουαλική δραστηριότητα. Το αντίστοιχο ποσοστό για τα παιδιά 18 και 19 ετών είναι 71%.
Τα χαμηλά ποσοστά σεξουαλικής δραστηριότητας των παιδιών στην αρχή της εφηβείας ήταν πάντα αναμενόμενα, ενώ πρόσφατα και τα μεγαλύτερα παιδιά έχουν αρχίσει να καθυστερούν την έναρξη της ερωτικής τους ζωής.
«Τα ΜΜΕ υπερβάλλουν ως προς την σεξουαλική συμπεριφορά των εφήβων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι παιδιά 10 ή 11 ετών είναι σεξουαλικά δραστήρια», εξηγεί ο Λόρενς Φάινερ από το μη κερδοσκοπικό Ινστιτούτο «Guttmacher» . «Αλλά τα στοιχεία μας δεν υποστηρίζουν κάτι τέτοιο. Αντίθετα, διαπιστώνουμε ότι οι έφηβοι πλέον περιμένουν περισσότερο για να έχουν την πρώτη τους ερωτική εμπειρία, χρησιμοποιούν συχνότερα προφυλακτικό όταν κάνουν σεξ και είναι λιγότερο πιθανό να μείνουν έγκυοι, συγκριτικά με προηγούμενες γενιές εφήβων», εξηγεί ο Δρ Φάινερ.
Τα ευρήματα συνάδουν με αυτά προηγούμενων μελετών που κάνουν λόγο για τα χαμηλότερα ποσοστά εφηβικών κυήσεων την τελευταία 40ετία. Μελέτη του 2012 είχε δείξει ότι οι εφηβικές κυήσεις είχαν καταγράψει άνοδο το 1990 και έπεσαν κατά 42% τα επόμενα 18 χρόνια. Το 2008, χρονιά με τα περισσότερα διαθέσιμα στοιχεία, είχαν καταγραφεί 68 κυήσεις ανά 1.000 εφήβους.
Ο ερευνητής και ο συνεργάτης του Τζέσε Φιλμπιν, χρησιμοποίησαν εθνικά αντιπροσωπευτικά στοιχεία από τη μελέτη National Survey of Family Growth για να εντοπίσουν τη σεξουαλική ζωή των εφήβων με την πάροδο των ετών. Τα στοιχεία αφορούσαν την περίοδο 2006-2010.
Διαπίστωσαν ότι σε όλες τις ηλικιακές υποομάδες των εφήβων, η πιθανότητα ενός παιδιού να είναι σεξουαλικά ενεργό είναι χαμηλότερη από οποιαδήποτε άλλη στιγμή την τελευταία 25ετία. Επίσης, πάνω από το 80% των 16χρονων έκανε σεξ την πρώτη φορά με χρήση προφυλακτικού. Έναν χρόνο αργότερα, το 95% των παιδιών αυτών είχε υιοθετήσει τη χρήση των προφυλακτικών στην ερωτική του ζωή.
Ωστόσο, τα μικρότερα παιδιά, δηλαδή εκείνα που είχαν κάνει σεξ πριν από την ηλικία των 14 ετών χρησιμοποιούσαν λιγότερο συχνά προφυλακτικό και χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να το ενσωματώσουν στην ερωτικής του συμπεριφορά.
Ανησυχία ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι μερικά παιδιά ανέφεραν ότι είχαν κάνει σεξ, όχι με την θέληση τους. Από το 0,6% των 10χρονων που είχε κάνει έρωτα, το 62% των κοριτσιών που είχε κάνει έρωτα σε αυτή την ηλικία, ανάφερε ότι είχε εξαναγκαστεί να το κάνει. Επίσης το 1,1% των 11χρονων είχε κάνει έρωτα, και το 50% των κοριτσιών αυτών δήλωσε ότι η πρώτη φορά ήταν εξαναγκαστική.