English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Υπάρχει ένας άνθρωπος που ακούει χρώματα


Το όνομά του είναι Neil Harbisson, και εκ γεννητής δεν μπορούσε να διακρίνει χρώματα. Στα 11 του χρόνια διαγνώστηκε με πλήρη αχρωματοψία, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να δει καθόλου χρώματα, μόνο λευκό και μαύρο.

Στα 16 του χρόνια, ο Harbisson γράφτηκε σε μια σχολή ζωγραφικής. Ενώ στην αρχή υπήρχαν αντιδράσεις λόγω της ανικανότητάς του να δει χρώματα, τελικά κατάφερε να ολοκληρώσει τον κύκλο σπουδών δουλεύοντας μόνο με ασπρόμαυρες και γκρι αποχρώσεις.

Όταν μπήκε στο πανεπιστήμιο, συνάντησε έναν ειδικό στα βιο-προσθετικά ηλεκτρονικά που τον βοήθησε να σχεδιάσει και να κατασκευάσει την συσκευή που μοιάζει με κεραία που βλέπετε στην παραπάνω φωτογραφία. Η συσκευή αυτή λέγεται “eyeborg”.

Το eyeborg διαθέτει μια κάμερα η οποία ανιχνεύει κύματα φωτός και τα μεταφράζει σε έναν ήχο, τον οποίο ο Harbisson ακούει “μέσα στο κόκκαλο του, και όχι στο αυτί του,” όπως το περιγράφει.

Το κάθε χρώμα είναι συνδεδεμένο με μια συγκεκριμένη μουσική συχνότητα, επιτρέποντας με αυτόν τον τρόπο στον Harbisson να “ακούει” αυτή τη στιγμή μέχρι και 360 διαφορετικές αποχρώσεις, ακόμα και κάποιες που το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να δει.

bbc.co.uk