English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Βάφτισαν" απολίθωμα θαλάσσιου όντος Johnny Depp



Ένας Βρετανός επιστήμονας, που έχει πάθος με τον Τζόνι Ντεπ, βάφτισε με το όνομα του αγαπημένου του ηθοποιού το... απολίθωμα ενός θαλάσσιου όντος, ηλικίας 500 εκατομμυρίων ετών, που διέθετε εντυπωσιακές δαγκάνες σε σχήμα ψαλιδιού, καθώς του θύμιζε τον "Έντουαρντ", τον ήρωα που ενσάρκωσε ο Ντεπ στην ταινία του Τιμ Μπάρτον "Ο Ψαλιδοχέρης".
Το Kooteninchela deppi, όπως είναι το "επιστημονικό" όνομα του πλάσματος, είναι μακρινός πρόγονος της καραβίδας και του σκορπιού. Ζούσε στα ρηχά νερά στα ανοιχτά της σημερινής Βρετανικής Κολομβίας, στον Καναδά και το ανακάλυψε ο Βρετανός καθηγητής --και λάτρης του Τζόνι Ντεπ--, Ντέιβιντ Λεγκ.
"Όταν είδα τις δαγκάνες στο απολίθωμα του είδους αυτού, δεν μπόρεσα να μην σκεφτώ τον Έντουαρντ τον Ψαλιδοχέρη. Ακόμη και το όνομα Kooteninchela παραπέμπει στην ταινία αυτή, αφού στα λατινικά chela σημαίνει δαγκάνα ή ψαλίδι", εξήγησε ο Λεγκ.
"Για να πω την αλήθεια, είμαι φαν του Τζόνι Ντεπ και ποιος θα ήταν ο καλύτερος τρόπος να τον τιμήσω από το να δώσω το όνομα του σε ένα πανάρχαιο πλάσμα που όργωνε παλαιότερα τις θάλασσες", πρόσθεσε.
Ο Λεγκ πιστεύει ότι το Kooteninchela deppi πιθανότατα κυνηγούσε τα θηράματά του. Οι τεράστιες δαγκάνες του τού επέτρεπαν να τα πιάνει ή να σκάβει με αυτές το βυθό της θάλασσας αναζητώντας τις κρυμμένες... λιχουδιές. Δεν ήταν πάντως μεγάλο, αφού το μήκος του μετά βίας έφτανε τα 4 εκατοστά.
Ο απολιθωμένος "Τζόνι Ντεπ" ανήκει σε μια ομάδα αρθρόποδων, τα αποκαλούμενα Μεγάχειρα, από τα οποία προήλθαν οι σκορπιοί, οι σαρανταποδαρούσες, τα έντομα και τα καβούρια. "Φανταστείτε το λίγο: οι γαρίδες με μαγιονέζα στο σάντουιτς σας, η αράχνη που σκαρφαλώνει στον τοίχο του σπιτιού σας, ακόμη και η μύγα στο τζάμι (...) όλα τους είναι απόγονοι του Kooteninchela deppi", κατέληξε ο Ντέιβιντ Λεγκ.