English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Ένας άνδρας διατηρεί κήπο μέσα σε μπουκάλι για περισσότερο από 40 χρόνια

Αυτός ο μικρός κήπος ή καλύτερα το οικοσύστημα έχει απομονωθεί για περισσότερα από 40 χρόνια και όμως συνεχίζει να αναπτύσσεται και να παραμένει ζωντανό!

Και το πιο περίεργο είναι ότι αυτό το χρονικό διάστημα έχει ποτιστεί μόνο 2 φορές!

Γυρνώντας πίσω στο 1960, ο  David Latimer δημιούργησε αυτό το οικοσύστημα από έναν μόνο σπόρο, με αρκετό λίπασμα και ένα ποτήρι νερό. Δώδεκα χρόνια αργότερα αποφάσισε να ρίξει ακόμα ένα ποτήρι νερό στον “κήπο” του και να σφραγίσει το μεγάλο, γυάλινο μπουκάλι, σαν να είναι “πείραμα”. 

Δεδομένου ότι το φως μπορούσε να περάσει μέσα από το γυαλί, το φυτό συνέχισε να φωτοσυνθέτει και το νερό έκανε ένα συνεχιζόμενο κύκλο, με αποτέλεσμα τα δύο ποτήρια νερό να ανακυκλώνονται ξανά και ξανά.  

Και το πιο ενδιαφέρον στην όλη διαδικασία ήταν όταν τα φύλλα του φυτού ξεραίνονταν, έπεφταν και σάπιζαν στο κάτω μέρος του μπουκαλιού, με αποτέλεσμα να παράγουν διοξείδιο του άνθρακα. Πράγμα που έδινε στο οικοσύστημα τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόταν, για την ανάπτυξη των φυτών!

Ο  David Latimer το έχει τοποθετήσει στο ίδιο σημείο εδώ και 27 χρόνια και το μόνο που κάνει είναι να το περιστρέφει κατά περιόδους, ώστε να δέχεται το φως του ήλιου ομοιόμορφα.



reclaimgrowsustain