English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Τα κουνούπια έχουν 47 δόντια

Φυσικά δεν είναι ακριβώς “δόντια” με την έννοια που τα έχουμε εμείς στο μυαλό μας, δηλαδή για το κόψιμο και το μάσημα της τροφής.

Ως προνύμφες, τα κουνούπια έχουν κάποιες κοφτερές άκρες στο στόμα τους, τις οποίες χρησιμοποιούν για να τραφούν με φύκια και βακτηριδιακά στρώματα.

Τα ενήλικα κουνούπια, χρησιμοποιούν την προβοσκίδα τους για να τραφούν με νέκταρ και άλλα σάκχαρα (χυμούς φρούτων). Στα θηλυκά κουνούπια, αυτή η προβοσκίδα περιέχει μια δεσμίδα με κοφτερές άκρες η οποία του επιτρέπει να τρυπήσει το δέρμα ζώων και ανθρώπων και να τραφεί με το αίμα τους. Το αίμα είναι απαραίτητη τροφή για τα θηλυκά κουνούπια γιατί από εκεί προμηθεύονται την πρωτεΐνη που χρειάζονται για να σχηματίσουν αυγά.

Σε αντίθεση με τις υποδερμικές βελόνες, η προβοσκίδα του κουνουπιού δεν μπορεί να διεισδύσει στο δέρμα. Περιέχει τέσσερις σειρές από κοφτερές άκρες και δυο ξεχωριστά σωληνάκια, ένα για να  εγχέει αντιπηκτικές ουσίες και ένα για να τραβάει το αίμα από την πληγή.

Σύμφωνα με ένα βιβλίο του διακεκριμένου συγγραφέα Isaac Asimov, το σύνολο των κοφτερών αυτών άκρων που έχουν μέσα στις προβοσκίδες τους τα κουνούπια είναι 47. Κάποιες από αυτές είναι παρόμοιες με τους κοπτήρες των ανθρώπων και των ζώων, ωστόσο ο ρόλος τους είναι να τρυπάνε και όχι να δαγκώνουν και να μασούν, όπως με τα δικά μας δόντια.

wiki.answers