English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Το περπάτημα είναι υγεία...




Γράφει η
Μάλλιου Σαββούλα MD, PhD
Παθολόγος-Ογκολόγος
Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Μαστολογικής Εταιρείας
Όλοι το λένε: Το περπάτημα είναι υγεία...
Άλλοι λένε: Μην κρίνεις ποτέ έναν αργό οδοιπόρο για το περπάτημά του, αν δεν προσπαθήσεις κι εσύ να βαδίσεις έστω και λίγο με τα στενά παπούτσια του.
Άλλοι το πάνε ένα... βήμα παραπέρα:Περπατήστε μισή ώρα την μέρα και κερδίστε 10 χρόνια ζωής! Φυσικά δεν εννοούν να ξεκινήσετε στα 50 το περπάτημα. Το συντομότερο το καλύτερο. Αλλά, μην στενοχωριέστε ποτέ δεν είναι αργά...
Αυτό λένε τουλάχιστον οι ειδικοί, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το περπάτημα είναι η μόνη εξ' ολοκλήρου δωρεάν σωματική δραστηριότητα που μπορεί να γίνει από τον καθένα, χωρίς επιπλέον έξοδα, φόρους και εγγραφές, ιδίως τώρα που τα πράγματα είναι δύσκολα για όλους μας, με την οικονομική κρίση.
Επωφεληθείτε... Αφήστε για αρχή το αμάξι και περπατήστε μέχρι την δουλειά σας αν είναι κοντά ή μέχρι τον πλησιέστερο σταθμό λεωφορείων. Συνδυάστε μια επαγγελματική συνάντηση με έναν περίπατο. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο. 30 λεπτά περπάτημα την ημέρα θα σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα, να δείχνετε καλύτερα και πάνω απ' όλα θα μειώσουν τον κίνδυνο διαφόρων ασθενειών. Όχι και άσχημα, τι λέτε, ίσως από σήμερα;
Γιατροί και γυμναστές συμβουλεύουν τους πάντες να περπατούν, όμως στην πραγματικότητα λίγοι είναι αυτοί που το κάνουν.
Το περπάτημα προστατεύει τον οργανισμό από συχνές παθήσεις, όπως καρδιολογικές, προβλήματα του κυκλοφορικού, ακόμη και από τον διαβήτη. Επίσης, μπορεί να προλάβει τον καρκίνο, την οστεοπόρωση και την άνοια. Τριάντα λεπτά περπάτημα τη μέρα είναι αρκετά για τη διατήρηση του σωματικού βάρους και την αποτροπή της παχυσαρκίας. Αλλά αν σκεφτεί κανείς ότι με μία ώρα περπάτημα μπορεί να καταναλώσει 600 θερμίδες, τότε τα τριάντα λεπτά μπορούν εύκολα να γίνουν εξήντα!
Με τα κατάλληλα παπούτσια, το περπάτημα μπορεί να γίνει σε οποιονδήποτε δρόμο. Γενικά, είναι καλύτερο να περπατάει κανείς στη φύση, καθώς έτσι βοηθά το σώμα του να αισθάνεται ελεύθερο. Το περπάτημα είναι ένα άθλημα για όλους, καθώς η επιβάρυνση που υφίστανται τα πόδια από τη δόνηση σε κάθε βήμα είναι τρεις φορές μικρότερη από ότι στο τζόκινγκ. Αυτό σημαίνει ότι με το περπάτημα μπορούν να αθληθούν και άνθρωποι που έχουν προβλήματα στις αρθρώσεις τους ή υποφέρουν από παχυσαρκία. Καλό θα είναι να ξεκινήσουμε σταδιακά, με τριάντα λεπτά τη μέρα για τρεις ή τέσσερις φορές την εβδομάδα, τα οποία θα αυξήσουμε σε σαράντα πέντε μετά τον πρώτο μήνα.
Εάν ειδικά πάσχετε από αρθρίτιδα, σωθήκατε γιατί πρέπει να ενισχύσετε τους συνδέσμους και τους μυς σας και το περπάτημα είναι ένας καλός, απλός, αποτελεσματικός τρόπος για το επιτύχετε. Εάν είστε σε θέση να περπατήσετε για 8 με 10 λεπτά χωρίς πόνους που αυξάνουν, πρέπει να χρησιμοποιήσετε το περπάτημα ως ένα τρόπο να βελτιώσετε την υγεία σας.
Ορίστε μερικά από τα οφέλη που δίνει το περπάτημα στην υγεία μας:
-Το περπάτημα ενισχύει την καρδιά Βοηθά τους πνεύμονες να εργαστούν αποτελεσματικότερα
-Μας δίνει περισσότερη δύναμη
-Ενισχύει τα οστά, ελαττώνοντας στη συνέχεια τον κίνδυνο οστεοπόρωσης
-Ενισχύει τους μυς, βοηθώντας να προστατευθούν οι σύνδεσμοι
-Το περπάτημα κρατά τους συνδέσμους εύκαμπτους
-Ανακουφίζει την ένταση και την πίεση Βοηθά στην απώλεια βάρους
-Βελτιώνει τη διάθεσή μας
-Μας βοηθά να κοιμηθούμε καλύτερα Μειώνει την κατάθλιψη
-Ενισχύει την συντροφικότητα. Περπατήστε με συντρόφους, κάντε το περπάτημα, μέρος της κοινωνικής ζωής σας και κατά την διαδρομή όλα μπορούν να συμβούν...
Συμβουλές για το περπάτημα
· Το μόνο που χρειάζεστε είναι άνετα παπούτσια και ένα βηματόμετρο. Παπούτσια ειδικά σχεδιασμένα για το περπάτημα είναι τα καλύτερα. Φοράτε φαρδιά ρούχα, έχοντας κατά νου ότι η άσκηση ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος. Και μην ξεχνάτε το αντηλιακό και ένα μπουκάλι νερό!
· Όταν ξεκινάτε, περπατήστε σε επίπεδο έδαφος, επειδή το περπάτημα σε ανώμαλο ή επικλινές έδαφος μπορεί να προκαλέσει πόνο στις αρθρώσεις, στο ισχίο, στο γόνατο ή στο πέλμα.
· Μην βιαστείτε, περπατήστε σε έναν ρυθμό που σας ταιριάζει, θυμηθείτε ότι πρέπει να είστε σε θέση να μιλήσετε ή να τραγουδήσετε χωρίς κουράζεται η αναπνοή σας.
· Μπορείτε να αυξήσετε την ενεργητικότητα του περιπάτου σας, ταλαντεύοντας τα χέρια σας πιο σθεναρά χωρίς ν' αυξήσετε τον πραγματικό ρυθμό περπατήματος, αν περπατήσετε γρηγορότερα μπορεί να βάλετε περισσότερη πίεση στα γόνατά σας.
· Τέλος, θυμηθείτε τη στάση σας γιατί εάν δεν στέκεστε ίσια, θα προκαλέσετε περιττή πίεση στους μυς ή τους συνδέσμους σας. Το περπάτημα είναι ο ευκολότερος τρόπος της άσκησης επειδή είναι προσιτή οπουδήποτε, οπουδήποτε και οποτεδήποτε.
Διάφορες μελέτες δείχνουν ότι το περπάτημα μπορεί:
-να μειώσει την κακή χοληστερόλη και ν' αυξήσει την καλή να μειώσει την εμφάνιση και τις επιπλοκές της υπέρτασης (Hayashi T, et al, 1999)
-να μειώσει τη λειτουργική έκπτωση κατά τη γήρανση (Miller ME, et al. 2000)
-να μειώσει το λίπος σώματος (Ready AE, et al. 1996)
-να ενισχύσει διανοητικά να αυξήσει την πυκνότητα οστών και να προλάβει την οστεοπόρωση να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη (Dziura J, et al, 2004) και τις επιπλοκές του (Di Loreto C, et al. 2005)
-να ελέγξει το βάρος σώματος (Thompson DL, et al, 2004) και να χάσει επιπλέον κιλά όταν βρίσκεται σε δίαιτα (Slentz CA, et al. 2004). Έτσι, φαίνεται ότι το γρήγορο περπάτημα είναι εξίσου αποτελεσματικό με το τρέξιμο, όταν πρόκειται για την απώλεια του βάρους
-να βοηθήσει την οστεοαρθρίτιδα. Ένα πρόγραμμα 8 εβδομάδων με περπάτημα, βελτιώνει την ικανότητα βάδισης και τη λειτουργική κατάσταση των αρθρώσεων, μειώνει τον πόνο στην αρθρίτιδα και μειώνει τη χρήση φαρμάκων σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα του γόνατος.(Kovar PA, et al. 1992)
-να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, όπως καρδιοπάθειες, υπέρταση, και εγκεφαλικό επεισόδιο (Manson JE, et al. 1999) και τον κίνδυνο θανάτου σε όσους έχουν στεφανιαία νόσο (Wannamethee SG, et al. 2000)
-το περπάτημα μειώνει τον πρόωρο θάνατο (Hakim AA, et al. 1998)
Έτσι, το περπάτημα σε τακτική βάση μπορεί να σώσει κυριολεκτικά τη ζωή σας! Το βάδισμα είναι ο καλύτερος τρόπος για να γυμναστείτε και παράλληλα να διατηρηθείτε υγιείς...
Άλλες επιπρόσθετες συμβουλές για ν' αποφύγετε την καθιστική ζωή
-Χρησιμοποιήστε τις σκάλες αντί να πάρετε το ασανσέρ
-Να πηγαίνετε με τα πόδια ή με το ποδήλατο στον προορισμό σας εφόσον είναι εφικτό
-Κάνετε ένα μικρό διάλειμμα στη δουλειά για να κάνετε διατάσεις ή μια μικρή βόλτα
-Να προτιμήσετε να πάτε και να μιλήσετε αυτοπροσώπως στους συναδέλφους σας αντί να τους στείλετε e-mail
-Πηγαίνετε για χορό στις εξόδους σας
-Να κάνετε διακοπές που περιλαμβάνουν αυξημένη φυσική δραστηριότητα και όχι απλώς ταξίδι με το αυτοκίνητο
-Να κάνετε στατικό ποδήλατο, ενώ παρακολουθείτε τηλεόραση
-Να αυξάνετε σταδιακά από μέρα σε μέρα τη διάρκεια και την ένταση της φυσικής δραστηριότητας
-Να παίζετε περισσότερη ώρα με τα παιδιά σας
Το περπάτημα προλαμβάνει τον καρκίνο:
Έρευνες δείχνουν ότι η άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο των πολλών διαφορετικών τύπων καρκίνου.
Μια διεξοδική ανασκόπηση, η οποία δημοσιεύθηκε το 2002, έδειξε ότι ότι η σωματική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού και του παχέος εντέρου, και του προστάτη (Friedenrieich CM, et al. 2002). Γυναίκες που περπατούσαν σε ένα κανονικό ή γρήγορο ρυθμό για μία ώρα την ημέρα μείωσαν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 46 τοις εκατό. Τα αποτελέσματα των ερευνών δείχνουν ότι τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας ή έντονης καθημερινής δραστηριότητας σε συνδυασμό με τις συνήθεις δραστηριότητες μπορούν να ελαττώσουν τον κίνδυνο για καρκίνο. Σύμφωνα με τις περισσότερες μελέτες πάντως, 45 – 60 λεπτά τουλάχιστον 5 ημέρες την εβδομάδα είναι η βέλτιστη συχνότητα προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος του παχέος εντέρου και του μαστού, ενώ μελέτες δείχνουν ότι ακόμα και αν η φυσική δραστηριότητα διακόπτεται από μια ηλικία και μετά, ο κίνδυνος για καρκίνο εξακολουθεί να είναι ελαττωμένος.
Για όσους ξεκινάνε ένα πρόγραμμα βελτίωσης της φυσικής τους κατάστασης μια σταδιακή αύξηση σε 30 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης ημερησίως τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα θα τους προσφέρει σημαντικά οφέλη στην καρδιαγγειακή λειτουργία.
Το περπάτημα σε τακτική βάση, είναι ένας ιδιαίτερα αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη πολλών χρόνιων ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση...
Οδοιπόρε, δεν υπάρχουν δρόμοι! θα τους φτιάξεις εσύ ο ίδιος με το περπάτημά σου!!!... 

http://www.emedi.gr


Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!


Αν σας αρέσει η σελίδα μας.Πατήστε μου αρέσει για την σελίδα μας στο facebook.