English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Θεραπείες φαλάκρας




Και ποιός άντρας όταν αρχίσουν να του πέφτουν τα μαλλιά δεν πανικοβάλλεται;
Η ανδρογενετική αλωπεκία προκαλείταιόταν η διϋδροτεστοστερόνη κλείνει τα ευαίσθητα ωοθηλάκια των τριχών. Η διϋδροτεστοστερόνη παράγεται από την τεστοστερόνη με τη βοήθεια ενός ενζύμου της  5α αναγωγάσης και αυτό το ένζυμο εξουδετερώνει ένα φάρμακο , η φιναστερίδη, μειώνοντας κατά 70% την παραγωγή διϋδροτεστοστερόνης.
Και τότε αυτός ..., που δεν θέλει να γίνει φαλακρός, αποφασίζει να πάρει θεραπεία. Το φάρμακο που είναι εγκεκριμένο για την αναστροφή της απώλειας των μαλλιών είναι η φιναστερίδη.
Όμως μια σημαντική παρενέργεια της φιναστερίδης είναι η μείωση της libido. Και ως γνωστό η τεστοστερόνη και τα παράγωγά της είναι υπεύθυνα για τις σεξουαλικές ορμές των ανδρών. Η φιναστερίδη περιορίζει την διϋδροτεστοστερόνη σε πολλούς ιστούς του σώματος, αυξάνοντας και την οιστραδιόλη που είναι θηλυκή ορμόνη. Δρα ακόμη και στον εγκέφαλο αλλάζοντας την παραγωγή όλων των ορμονών.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Urology το 2003 σε 30.40 άντρες ηλικίας 45-78 ετών που έπαιρναν φιναστερίδη για καρκίνο του προστάτη, για τον οποίο έχει έγκριση η φιναστερίδη, το 15% των ανδρών είχε σεξουαλικής φύσεως παρενέργειες έναντι του 7% των ανδρών που έπαιρναν placebo.
Συγκεκριμένα σε άλλους άνδρες προκαλεί στυτική διαταραχή, σε άλλους μειώνει την ποιότητα σπέρματος και σε άλλους την σεξουαλική ορμή.
Επίσης με την φιναστερίδη μπορεί να συμβεί το ''μεταφιναστεριδικό σύνδρομο'' ή PFS, που είναι η εμφάνιση σεξουαλικών διαταραχών μετά την διακοπή του φαρμάκου ή η λεγόμενη κατάρρευση του ενδοκρινικού συστήματος με μείωση της σεξουαλικής διάθεσης,  εξάψεις, έντονη κόπωση και αλλαγές στη δομή του πέους και των όρχεων. Επίσης η φιναστερίδη μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη, καρκίνο του μαστού στους άνδρες  και διάφορα ψυχοσωματικά προβλήματα.
Αν κάποιος έπαιρνε ή παίρνει φιναστερίδη και έχει σεξουαλικές παρενέργειες δεν πρέπει να πανικοβληθεί.
Το πρώτο βήμα είναι να υποβληθεί σε έλεγχο υπογοναδισμού (έλεγχος υπόφυσης, διαθέσιμη τεστοστερόνη, , ωχρινοτρόπος ορμόνη LH, ωοθηλακιοτρόπος ορμόνη FSH, οιστραδιόλη).
Μόλις αποκλεισθεί το ενδεχόμενο άλλης αιτίας ορισμένοι γιατροί χορηγούν θεραπεία με τεστοστερόνη.
Επίσης συστήνουν την διακοπή της φιναστερίδης και την έναρξη της τοπικής θεραπείας με minoxidil το οποίο είναι μερικώς αποτελεσματικό αν και υπάρχουν κάποια μυστικά αύξησης της αποτελεσματικότητάς του, όπως αύξηση της δόσης  με αύξηση της περιεκτικότητας της minoxidil, προσθήκη βιταμίνης Α στο σκεύασμα που αυξάνει την διείσδυση του minoxidil στο τριχωτό της κεφαλής και μειώνει την μετατροπή της τεστοστερόνης σε διϋδροτεστοστερόνη, προτίμηση της λοσιόν και όχι του αφρού που περιέχει προπελυνική γλυκόλη και προκαλεί δερματίτιδα και πιτυρίδα.
Άλλη λύση για δυνάμωμα των μαλλιών είναι τα σαμπουάν που περιέχουν κετοκοναζόλη, γιατί φαίνεται ότι η κετοκονοζόλη μπλοκάρει τους υποδοχείς ανδρογόνων στα ωοθηλάκια της τρίχας.

http://www.emedi.gr


Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!

Αν σας αρέσει η σελίδα μας.Πατήστε μου αρέσει για την σελίδα μας στο facebook.