English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Mora



mora-(1).jpg  Πνεύμα μαυροφορεμένης γυναίκας , η οποία εμφανίζεται στον ύπνο κάποιου και προσπαθεί "να του πάρει την ανάσα". Η λέξη mora στα σλάβικα σημαίνει ερωμένη, αλλα πολλοί θεωρούν οτι η προέλευση της είναι ελληνική από την "Μορμώ" το μυθολογικό τέρας με το οποίο τρόμαζαν  τα παιδιά οι αρχαίοι έλληνες.
  Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των ανθρώπων που τους έχει επισκεφτεί η μόρα, έρχεται κυρίως όταν κοιμάται κανείς ανάσκελα, ανεβαίνει πάνω του ή του κρατάει τα χέρια  και του πιέζει έντονα το στήθος. Ο πόνος είναι δυνατός και κόβει την ανάσα σε σημείο που  το άτομο αισθάνεται  ότι αργοπεθαίνει.   Η Μόρα εμφανίζεται με πολλές μορφές. Συνήθως μοιάζει με άσχημη γριά, αλλά πολλές περιγραφές μιλούν και για μικροροσκοπικό μαυροντυμένο νάνο. Όλοι πάντως συμφωνούν οτι φοράει ένα μαύρο σκουφάκι και ο μύθος λέει πως όποιος καταφέρει να της το πάρει μπορεί να κάνει 3 ευχές, κάτι ανάλογο με τις Νεράϊδες. Ο μόνος  τρόπος να την αντιμετωπίσεις είναι να την κοιτάξεις κατάματα και να της δείξεις ότι δεν την φοβάσαι.
Κάποιοι υποστηρίζουν οτι το φαινόμενο εμφάνισης της Μόρας είναι κληρονομικό και μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα της ίδια οικογένειας, στα παιδιά τους, τα εγγόνια τους κλπ. Οι εικασίες για το τι πραγματικά είναι η Μόρα , είναι πολλές. Πολλοί λένε ότι πρόκειται για την θηλυκή εκδοχή του Σκιερού. Η πιο διαδεδομένη  όμως θεωρία είναι εκείνη που θέλει τη  Μόρα να είναι "ψυχικός βρικόλακας", δηλαδή μια μορφή που δημιουργεί κάποιος άνθρωπος στην σκέψη του  και την στέλνει στον ύπνό κάποιου άλλου.Πρόκειται για μια  μορφή που προσπαθεί να "κλέψει" την ενέργεια του θύματος. Κατά μια άλλη εκδοχή η Μόρα είναι η Λίλιθ ή ένας "σεξουαλικός δαίμονας".
Η πιο επιστημονική εξήγηση πάντως είναι εκείνη περί "παράλυσης του ύπνου" ενώ η Μόρα συνδέεται και με το "σύνδρομο της μπαμπόγριας".