English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Η πρώτη Ινδιάνα Αγία





Θεολόγος Αλεξανδράτος


Ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος αγιοποίησε επτά ανθρώπους την Κυριακή στο Βατικανό και μεταξύ αυτών ήταν και μια γηγενής Αμερικανίδα. Η Ινδιάνα Κατέρι Τεκακουίτθα είχε αίμα από τις φυλές των Μοϊκανών και των Αλγονκίν και έζησε τον 17ο αιώνα. Όταν ενηλικιώθηκε ασπάστηκε τον Χριστιανισμό και έζησε ζωή αγίας.
Αρρώστησε από ευλογιά  και γέμισε σημάδια στο πρόσωπο  αλλά αυτά εξαφανίστηκαν με τον θάνατό της το 1680 σε ηλικία 24 ετών.
Η ιστορία της έγινε  γνωστή από το δράμα του Τζέϊκ Φινκμπόνερ. Ο νεαρός το 2006 έπαιζε μπάσκετ με φίλους του όταν χτύπησε στη στεφάνη και μάτωσε το χείλος του. Προσβλήθηκε από ένα σπάνιο είδος στρεπτόκοκκου που ουσιαστικά «έτρωγε» τη σάρκα του στο κεφάλι και στο στήθος. Υποβλήθηκε σε 24 εγχειρήσεις, σε εντατικές θεραπείες αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Η οικογένειά του ζήτησε βοήθεια  από τον Θεό και προσευχήθηκε στην Τεκακουίτθα ζητώντας ένα θαύμα για να γιατρευτεί το παιδί. Και το θαύμα έγινε αφού ο Τζέϊκ ξέφυγε από το κατώφλι του θανάτου και ανάρρωσε.
Το Βατικανό, που προσπαθεί  να ενισχύσει την πίστη του  κόσμου και να διορθώσει την εικόνα του,  πίστωσε την ανάρρωση στην Τεκακουίτθα και προχώρησε στην αγιοποίησή της. Ο Τζέϊκ Φινκμπόνερ παρακολούθησε μαζί με τους γονείς του την τελετή εμφανώς συγκινημένος μαζί με 80.000 πιστούς, ανάμεσά στους οποίους ήταν και αρκετοί γηγενείς Αμερικανοί.