Η μόδα αποτελεί μια από τις πιο επιτυχημένες και επικερδείς «βιομηχανίες». Ένας πραγματικός κολοσσός όπου η τέχνη και το κέρδος παντρεύονται με τον πιο επιτυχημένο –μετά το Χόλυγουντ- τρόπο. Και όπως σε κάθε μύθο, έτσι και ο παραμυθένιος κόσμος της μόδας κρύβει μερικά «αμαρτωλά» μυστικά στο παρελθόν του. Βρήκαμε και σας παρουσιάζουμε δέκα απ’ αυτά. Μερικά είναι απλώς αστεία, μερικά «πιπεράτα» και άλλα απλά ενδιαφέροντα από… ιστορικής άποψης.
1. Τα μανικετόκουμπα, είναι για όλους μας κάτι πολύ κοινό. Γνωρίζατε όμως ότι ο πρώτος που τα εμπνεύστηκε ήταν ο Ναπολέων Βοναπάρτης; Ήταν ο πρώτος που ζήτησε από τους ράφτες του να ράψουν κουμπιά στις μανσέτες των στρατιωτικών στολών.
Ο λόγος: να αποτρέψει τους στρατιώτες του να σκουπίζουν την συναχωμένη μύτη τους στα μανίκια τους!!!
2. Η παιδική μόδα θεωρείται πλέον εξίσου σημαντική με την ανδρική και την γυναικεία μόδα. Δεν υπάρχει μητέρα που να μην θέλει να είναι το βλαστάρι της όμορφο και trendy.
Η παιδική μόδα ωστόσο είναι κι αυτή "μωρό", καθώς πρωτοεμφανίστηκε πριν 200 μόλις χρόνια. Μέχρι τότε τα παιδικά ρούχα ήταν απλώς ανδρικά ή γυναικεία ρούχα ραμμένα σε… σμίκρυνση!
3. Μέχρι τον 19ο αιώνα δεν υπήρχαν μοντέλα. Έτσι οι σχεδιαστές μόδας έπρεπε να επιδείξουν τις δημιουργίες τους πάνω σε μικρές πάνινες κούκλες.
Φανταστείτε τον κόσμο της μόδας χωρίς πασαρέλες και ακριβοπληρωμένα μοντέλα. Οι μόδιστροι θα γλίτωναν από ένα μεγάλο έξοδο, όμως… πόσο βαρετό Θεέ μου!!!
4. Το μούσι, είτε καλοκουρεμένο είτε ατημέλητο, δίνει αρκετούς πόντους γοητείας σε όποιον σταρ το τολμά και δεν είναι λίγοι όσοι μας έχουν ξετρελάνει κατά καιρούς με το «μάτσο» αυτό look. Αν ωστόσο ζούσαν στην Ρωσία την εποχή του Μεγάλου Πέτρου αυτή τους η επιλογή θα τους κόστιζε ένα τσουχτερό πρόστιμο.
O διάσημος τσάρος επέβαλε ειδικό φόρο σε όσους διατηρούσαν γενειάδα προκειμένου να αναγκάσει τους υπηκόους του να ξυρίζονται και να δείχνουν πιο… Ευρωπαίοι.
5. Τα τάνγκα και στρινγκ εσώρουχα «εφευρέθηκαν» από τον Fiorello Henry La Guardia δήμαρχο της Νέας Υόρκης.
Ο δήμαρχος «βγήκε απ’ τα ρούχα του» όταν διαπίστωσε ότι οι χορεύτριες της εποχής δεν φορούσαν καθόλου εσώρουχα επί σκηνής και παρήγγειλε να ραφτούν μικροσκοπικά εσώρουχα για να καλύψει την ντροπιαστική τους γύμνια!
6. Όλοι μας είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε πάρα πολλά μόλις διαβάσουμε το ταμπελάκι "Hand Made". Κάθε τι το χειροποίητο θεωρείται μοναδικό στις μέρες μας.
Ωστόσο μέχρι το 1870 το 70% των ανθρώπων φορούσε ρούχα φτιαγμένα απ’ τα ίδια του τα χέρια. Φυσικά, εκείνα τα χρόνια το «χειροποίητο» δεν ήταν της μόδας αλλά απλά πρακτικό θέμα άνεσης και οικονομίας.
7. Καμιά σύγχρονη γυναίκα δεν ζει χωρίς κοσμήματα και μπιζού.
Οι πρώτοι πάντως που φόρεσαν κοσμήματα ήταν άντρες θέλοντας με αυτό τον τρόπο να επιδείξουν την κοινωνική τους θέση.
8. Το κοντοκουρεμένο μαλλί στις μέρες μας είναι τόσο διαδεδομένο ανάμεσα στις γυναίκες που κανένας δεν κοιτά με περιέργεια μια γυναίκα με κοντά μαλλιά.
Τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι. Κοντά μαλλιά είχαν μόνο οι… άπιστες σύζυγοι στο παρελθόν. Τα μαλλιά των αμαρτωλών κόβονταν κοντά για να γνωρίζουν όσοι τις συναντούσαν την ανηθικότητά τους.
9. Τα τελευταία χρόνια απολαμβάνουμε όλο και περισσότερες εγκύους να επιδεικνύουν την χαριτωμένη κοιλίτσα τους είτε στο δρόμο είτε ακόμα και σε εξώφυλλα περιοδικών. Ωστόσο η μόδα δεν είναι καινούργια.
Τον 15ο αιώνα η εγκυμοσύνη ήταν τόσο πολύ της μόδας που ακόμα και γυναίκες που δεν περίμεναν παιδί έβαζαν ένα μικρό μαξιλαράκι κάτω απ’ το φόρεμά τους για να δημιουργούν την ψευδαίσθηση της φουσκωμένης κοιλιάς!
10. Τα φρύδια στο φυσικό τους σχήμα είναι πια κάτι το απόλυτα διαδεδομένο και κατά καιρούς αποτελούν ακόμα και fashion trend. Την περίοδο της Αναγέννησης πάντως, κάτι τέτοιο πρέπει να ήταν πραγματικό στιλιστικό «ολίσθημα» καθώς οι in fashion γυναίκες της εποχής ξύριζαν εντελώς τα φρύδια τους.
Τυπικό παράδειγμα αναγεννησιακής fashionista… η Mona Lisa!