English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Μαθήματα αμερικανικής ιστορίας, από τα πιο εμβληματικά μνημεία των ΗΠΑ



Μνημεία όπως το άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη ή το Μνημείο πολέμου του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ, στη Βιρτζίνια, αποτελούν κάτι παραπάνω από απλά αξιοθέατα.

 Είναι κομμάτια της ιστορίας και του πολιτισμού των ΗΠΑ.


Υπάρχουν κάποια μνημεία στις ΗΠΑ που είναι κάτι παραπάνω από αξιοθέατα για τους τουρίστες και τους ντόπιους. Αποτελούν εμβληματικά κομμάτια της ιστορίας και του πολιτισμού της χώρας, είτε σύγχρονες εντυπωσιακές κατασκευές και μια φωτογραφία τους –πόσο μάλλον το να τα αντικρύσει κανείς από κοντά- δημιουργεί θαυμασμό και μπορεί να φέρει στο μυαλό σημαντικά γεγονότα, ακόμη και συναισθήματα. Δείτε τη λίστα που αναφέρει το smartertravel.com.

Gateway Arch, St Louis, Missouri

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Η θρυλική αψίδα St. Louis, γνωστή και ως η «πύλη προς τη Δύση», φτάνει τα 192 μέτρα και βρίσκεται στο πάρκο Jefferson National Expansion Memorial και κατασκευάστηκε μεταξύ 1963 και 1965, ως ένα μνημείο για την επέκταση προς τα δυτικά των Ηνωμένων Πολιτειών. Το μνημείο αυτό ( www.gatewayarch.com ) είναι ψηλότερο από το Μνημείο Ουάσιγκτον και το Άγαλμα της Ελευθερίας. Όσοι δεν πάσχουν από υψοφοβία, μπορούν να φτάσουν μέχρι την κορυφή της αψίδας με ένα ειδικό σύστημα τραμ και να απολαύσουν την εκπληκτική θέα μέχρι και 50 χλμ. μακριά.

Άγαλμα της Ελευθερίας, Νέα Υόρκη

Φωτογραφία: http://el.wikipedia.org
Το Άγαλμα της Ελευθερίας (http://statueofliberty.org ), αποτελεί επίσημο Εθνικό Μνημείο και ανεγέρθηκε το 1886 για να τιμήσει το τέλος του εμφυλίου πολέμου των ΗΠΑ και την κατάργηση της δουλείας (σπασμένα δεσμά βρίσκονται στο κάτω μέρος του αγάλματος). Αλλά για τα εκατομμύρια των μεταναστών που έφταναν στις ΗΠΑ λίγο πριν την αυγή του 20ου αιώνα, το άγαλμα συμβόλιζε επίσης την ελπίδα και τα νέα ξεκινήματα στην Αμερική. Αποτελεί έναν γιγάντιο, φιλόξενο φρουρό σε ένα νησάκι στην είσοδο του λιμανιού της Νέας Υόρκης και έχει γίνει σύμβολο της μετανάστευσης από τον 20ο αιώνα.
Είναι ίσως το πιο αναγνωρίσιμο σύμβολο στον κόσμο, το σύμβολο της ελευθερίας και του αμερικάνικου ονείρου, που επί 100 και πλέον χρόνια υποδεχόταν τα εκατομμύρια των μεταναστών που έφταναν στο Έλις Άιλαντ.
Το άγαλμα ζυγίζει 225 τόνους και καλύπτεται από ένα περίβλημα χαλκού. Το ύψος του, χωρίς τη βάση, είναι 46,5 μέτρα, ενώ με τη βάση διπλασιάζεται.

Μνημείο Ουάσιγκτον, Washington, DC

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Η Washington DC, είναι γεμάτη με σημαντικά μνημεία, όπως το μνημείο Lincoln, το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, το μνημείο Thomas Jefferson και το πρόσφατο Εθνικό Μνημείο Martin Luther King, Jr. Αλλά ο οβελίσκος του μνημείου Ουάσιγκτον
 ( www.nps.gov/wamo/index.htm ), που θεωρείται «η πιο σημαντική κατασκευή στην Ουάσιγκτον, DC», είναι όντως ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία και σήμα κατατεθέν της πόλης. Κατασκευάστηκε το 1884 στη μνήμη του George Washington, έχει πάνω από 170 μέτρα ύψος και προσφέρει θέα σε απόσταση πάνω 50 μέτρα.

Εθνικό Μνημείο του όρους Rushmore, Νότια Ντακότα

Φωτογραφία: http://el.wikipedia.org
Τρία εκατομμύρια άνθρωποι πηγαίνουν στο Black Hills της Νότιας Ντακότα κάθε χρόνο για να δουν τα τεράστια γλυπτά των George Washington, Thomas Jefferson, Abraham Lincoln και Theodore Roosevelt, τεσσάρων προέδρων των Η.Π.Α. Χρειάστηκαν 14 χρόνια και 400 εργάτες για να χαράξουν τα πρόσωπά τους, ύψους περίπου 20 μέτρων, στο γρανίτη του βουνού ( www.nps.gov/moru/index.htm ). Οι επισκέπτες στο όρος Rushmore, εκτός από το να δουν από κοντά αυτά τα εντυπωσιακά γλυπτά, μπορούν να κάνουν αναρρίχηση ή να παρατηρήσουν τα άγρια ζώα που ζουν στην περιοχή.

Γλυπτό Cloud Gate, Σικάγο, Illinois


Το ανακλαστικό γλυπτό Cloud Gate στο Millennium Park του Σικάγο, είναι το νεότερο μνημείο σε αυτή τη λίστα. Όμως, λίγο αφότου κατασκευάστηκε, το 2004, αυτό το έργο σε σχήμα φασολιού, από ανοξείδωτο ατσάλι, το οποίο αντανακλά τον ορίζοντα της πόλης, έγινε το σύμβολο του Σικάγο. Είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό και πάντα περιτριγυρισμένο από πλήθος θεατών, χρειάστηκε χρόνια για να τελειώσει και κόστισε 21 εκατ. δολάρια. Λέγεται μάλιστα πως είναι ένα από τα πιο φωτογραφημένα μέρη στη γη.

Μνημείο Bunker Hill, Βοστώνη

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Όπως και το μνημείο Ουάσιγκτον, το Bunker Hill είναι ένας οβελίσκος, 67 μέτρων ύψους. Το μνημείο σηματοδοτεί το σημείο όπου ξεκίνησε η Αμερικανική Επανάσταση, το 1775: Η μάχη του Bunker Hill στο Charlestown (μια γειτονιά της Βοστώνης) ήταν η πρώτη μεγάλη μάχη στον πόλεμο για την ανεξαρτησία των ΗΠΑ. Ένα μουσείο απέναντι από το μνημείο φιλοξενεί εκθέματα από τη μάχη, όπως μια αυθεντική μπάλα κανονιού και άλλα όπλα. Για να μάθετε ακόμη καλύτερα την αμερικανική ιστορία όσο βρίσκεστε στη Βοστώνη, περπατήστε την 4 χλμ. διαδρομή Freedom Trail, για να δείτε 16 ιστορικά σημαντικές τοποθεσίες, όπως το Μνημείο Bunker Hill (www.nps.gov/bost/historyculture/bhm.htm ).
Μνημείο πολέμου του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ, Arlington, Βιρτζίνια
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Μία από τις πιο γνωστές εικόνες του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, μνημονεύεται στο χάλκινο γλυπτό στο George Washington Memorial Parkway, στην επαρχία Arlington της Βιρτζίνια. Το μνημείο αυτό κατασκευάστηκε για να τιμήσει τους πεζοναύτες που έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο και άντλησε την έμπνευσή του μετά την περίφημη φωτογραφία που τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια της μάχης της Iwo Jima στην Ιαπωνία. Το άγαλμα απεικονίζει μια ομάδα πεζοναυτών που σηκώνουν τη σημαία των ΗΠΑ στο όρος Suribachi. Κάθε Τρίτη, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, την ώρα του ηλιοβασιλέματος, γίνεται παρέλαση του Σώματος Πεζοναυτών, με μουσική και βηματισμούς.

Καμπάνα της Ελευθερίας (The Liberty Bell), Φιλαδέλφεια

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Η Liberty Bell είναι ένα εθνικό σύμβολο της ελευθερίας, καθώς και μια συμβολική εικόνα της Φιλαδέλφειας, όπου βρίσκεται. Αρχικά, η καμπάνα χτυπούσε κανονικά, από τη Βουλή της Πολιτείας της Πενσυλβάνιας, μέχρι που ράγισε στις αρχές του 19ου αιώνα. Η επιγραφή στην καμπάνα, «κηρύξτε την ελευθερία σε όλη τη Γη προς όλους τους κατοίκους της», συγκέντρωσε την προσοχή κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1830 και η καμπάνα μετατράπηκε σε ένα σύμβολο της ελευθερίας για τους σκλάβους.

Μνημείο ΗΠΑ «Arizona», Χονολουλού, Χαβάη

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Το USS Arizona Memorial, ένα Εθνικό Μνημείο, βρίσκεται στο νερό, στο σημείο που βυθίστηκε το θωρηκτό USS Αριζόνα, στον πυθμένα του ωκεανού στο Περλ Χάρμπορ της Χονολουλού. Το μνημείο τιμά εκείνους που έχασαν τη ζωή τους στις επιθέσεις στο Περλ Χάρμπορ στις 7 Δεκεμβρίου 1941. Το Περλ Χάρμπορ έχει ανακηρυχθεί ως Εθνικό Ιστορικό Γεωγραφικό Ορόσημο (National Historic Landmark District) και Επίσημη Εθνική Ιστορική Τοποθεσία (National Register of Historic Places) από την Αμερική.

Γέφυρα Golden Gate, Σαν Φρανσίσκο

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Μια γέφυρα μπορεί να μην είναι το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μας, όταν μιλάμε για μνημεία, αλλά η γέφυρα Golden Gate δεν είναι μια απλή γέφυρα. Εκτός από ένα λειτουργικό πέρασμα, αποτελεί μια όμορφη, εμβληματική κατασκευή για την πόλη του Σαν Φρανσίσκο. Η κόκκινη art-deco κρεμαστή γέφυρα είχε το μεγαλύτερο μήκος στον κόσμο, όταν ολοκληρώθηκε το 1937. Παρά το γεγονός ότι η γέφυρα δεν είναι πλέον η πιο μεγάλη, θεωρείται ως ένα μνημείο για την αμερικανική καινοτομία και ως ένα από τα επτά θαύματα του σύγχρονου κόσμου, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Πολιτικών Μηχανικών.