English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Γοργόνες... Μυστήριο και Γοητεία ενός Παγκόσμιου Θρύλου!



Γοργόνα-το μυθικό πλάσμα της θάλασσας, το οποίο έχει μορφή γυναίκας (με κορμό, χέρια και κεφάλι, από τη μέση και πάνω) και ψαριού (με λέπια και ουρά, από τη μέση και κάτω). 

Σε όλες τις χώρες του κόσμου, στη λαογραφία, στη λογοτεχνία, στον πολιτισμό, θα συναντήσουμε τις γοργόνες. Θρύλοι και μύθοι έχουν δημιουργηθεί γύρω από αυτό το πλάσμα, που εξάπτει την φαντασία του ανθρώπου. 

Αγάλματα που αναπαριστούν γοργόνες υπάρχουν σε πολλά μέρη του κόσμου. 

Η μικρή γοργόνα στην Κοπεγχάγη

Στην ελληνική λαογραφία η Γοργόνα είναι θαλάσσιος δαίμονας που αρπάζει από τα πλοία τους ναύτες και μετά τα βυθίζει, υπεύθυνη για τους ανεμοστρόβιλους στη θάλασσα.  Ήταν αδελφή του Μέγα Αλέξανδρου που ήπιε το αθάνατο νερό και εμφανίζεται σε ανθρώπους μεσάνυχτα Σαββάτου. 

Οι γοργόνες ζουν στην Μαύρη Θάλασσα και συχνά κατεβαίνουν στο Αιγαίο. Όταν συναντήσει στον δρόμο της κάποιο πλοίο το πιάνει από την πλώρη και ρωτάει : "Ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος;;" Αν οι ναύτες απαντήσουν ότι ζει τους αφήνει να φύγουν τραγουδώντας με την λύρα της. Αν οι ναύτες όμως απαντήσουν ότι ο Βασιλιάς Αλέξανδρος πέθανε και δεν ζει πια , πετάει το καράβι ψηλά και πέφτοντας στο νερό βυθίζεται παίρνοντας μαζί του και τους ναύτες. 

Έπειτα η γοργόνα το μετανιώνει για τις ζωές των ναυτών που αφαίρεσε, κλαίει και μοιρολογεί, από τα κλάματα σηκώνεται τρικυμία και θύελλα μεγάλη που αφανίζει τα πάντα στο πέρασμά της.

Γοργόνα Παναγιά, στο Κίνι της Σύρου, Ελλάδα. Έργο του Γ. Ξενούλη

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Φόρκυς και η Κητώ,  παιδιά του Πόντου και της Γαίας "έσμιξαν" και έφεραν στον κόσμο τις τρεις Γραίες, επίσης τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη, καθώς και τις τρεις Γοργόνες (Σθενώ, Ευρυάλη και Μέδουσα). Κατά τον Διόδωρο τον Σικελιώτη (ιστορικό και συγγραφέα 80π.Χ.-20 π.Χ.) οι Γοργόνες ήταν μυθικό  έθνος γυναικών, που κατοικούσε στη Λιβύη κοντά στη λίμνη Τριπωνίδα και πολεμούσαν συνεχώς με τις γειτονικές φυλές των Αμαζόνων. Την περίοδο που βασίλευε η Μέδουσα, πολεμήθηκαν από τον Περσέα. Αργότερα ο Ηρακλής καταδιώκοντας τις Αμαζόνες εξαφάνισε και αυτές τις Γοργόνες.

Το άγαλμα της Οινουσσιώτισσας, στο λιμάνι της Οινούσσας, Ελλάδα 

Στην Κίνα, σε αρχαία παραμύθια η γοργόνα ήταν ένα πλάσμα του οποίου τα δάκρυα μετατρέπονταν σε ανεκτίμητα μαργαριτάρια. Επίσης, οι γοργόνες μπορούσαν να υφάνουν ένα εξαιρετικά πολύτιμο, πανέμορφο, διαφανές ύφασμα. Για το λόγο αυτό, οι ψαράδες προσπαθούσαν να τις πιάσουν. Αλλά αυτές με το υπέροχο τραγούδι τους, τους ρίχνουν σε κώμα. 

 Σε άλλους θρύλους της Κίνας, η γοργόνα εμφανίζεται ως ένα πλάσμα αξιοθαύμαστο, αλλά εξαιρετικά άμυαλο. Ο μύθος λέει ότι, οι γοργόνες γεννήθηκαν με μοβ ουρές, που "μύριζαν"ευτυχία. Αν στη ζωή τους βίωναν στενοχώριες ή το θάνατο, τότε το χρώμα της ουράς τους άλλαζε. Γινόταν κόκκινο και είχε τη "μυρωδιά" της θλίψης.

Γοργόνα στο Mazatlan, Μεξικό

Στη μυθολογία της Σκωτίας υπάρχει μια γοργόνα που ονομάζεται "ceasg" ή "νύμφη του κύματος". Η ceasg μπορεί να ικανοποιήσει τρεις ευχές σε όποιον την πιάσει. Στην αγγλική λαογραφία οι γοργόνες θεωρούνται κακοί οιωνοί. Πιστεύεται ότι προμηνύουν και προκαλούν καταστροφές.

Γοργόνα με το ταίρι της στο Costalegre, Μεξικό

Πλάσματα που μοιάζουν με την γοργόνα υπάρχουν στη λαογραφία και την μυθολογία πολλών χωρών. Η Mami Wata στην δυτική και κεντρική Αφρική, η Jengu στο Καμερούν, η Merrow στην Ιρλανδία και τη Σκωτία, οι Rusalkas στη Ρωσία και την Ουκρανία, οι Sirena and Siyokoy στις Φιλιππίνες, οι Ωκεανίδες στην Ελλάδα.


Γοργόνα στην πλατεία Τραφάλγκαρ, Λονδίνο

Πολλοί είναι αυτοί που έχουν ισχυριστεί ότι έχουν δει γοργόνα ή ακόμα και αρσενικό γοργόνο, σε διάφορες χώρες. Ακόμη και σήμερα υπάρχουν περιοχές στις οποίες οι θεάσεις ζωντανών ή νεκρών γοργόνων , είναι πολύ συχνό φαινόμενο. Τον Αύγουστο του 2009 στην πόλη Kiryat Yam, κοντά στην Χάϊφα, στο Ισραήλ δεκάδες άνθρωποι ανέφεραν ότι είδαν μια γοργόνα να πηδάει έξω από το νερό, κάνοντας άλματα όπως το δελφίνι. Οι τοπικές αρχές πρόσφεραν 1 εκατ. δολάρια σε όποιον κατάφερνε να αποδείξει ότι υπάρχει πράγματι γοργόνα στην θαλάσσια περιοχή τους. Οι αποδείξεις δεν ήρθαν ποτέ.


Η γοργόνα στο Balintore-Easter Ross, Σκωτία

Η χρυσή γοργόνα  στην   Songkhla, Ταϊλάνδη


Γοργόνα στην Ολλανδία

Το άγαλμα της γοργόνας στη Βαρσοβία, της οποίας αποτελεί σύμβολο


Η γοργόνα Arria, στο Cumbernauld της Σκωτίας



kykeon.ning.com