Στη Χώρα λειτουργεί Αρχαιολογικό μουσείο με πλούσια εκθέματα από τις ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο του Παλαμαρίου. Το μουσείο έχει και λαογραφικό τμήμα με αναπαράσταση παραδοσιακού Σκυριανού σπιτιού.
Στο αρχοντικό των Φαλταγηδών, παλιάς αρχοντικής οικογένειας της Σκύρου με ρίζες στο Βυζάντιο, λειτουργεί ένα από τα πρώτα λαογραφικά και πολιτιστικά μουσεία της Ελλάδας. Απόγονος της οικογένειας ο ζωγράφος Μάνος Φαλτάϊτς, έργα του εκτίθονται στο μουσείο.
Το αλογάκι της Σκύρου είναι από τα πιο μικρόσωμα άλογα του κόσμου. Από την αρχαιότητα στη νότια ορεινή πλευρά του νησιού αναπτύχθηκε η φυλή του αλόγου της σκύρου, λέγεται ότι το άλογο που απεικονίζεται στη ζωφόρο του Παρθενώνα είναι σκυριανό άλογο. Το αλογάκι της Σκύρου θεωρείται απόγονος των αλόγων που είχε ο Αχιλλέας στο ταξίδι του στην Τροία.
Τα Σκυριανά αλογάκια δεν πρέπει να συγχέονται με τα πόνυ που είναι μικρά και κοντόχοντρα. Τα αλογάκια της Σκύρου μοιάζουν πολύ με τα μεγαλόσωμα άλογα τα οποία ζουν σήμερα σε οποιοδήποτε μέρος της γης, αλλά λόγω του μικρού μεγέθους τους έχουν καταχωρισθεί ως ξεχωριστή ράτσα, που οι ειδικοί έχουν ονομάσει Eqvus Cabalus Skyriano.
Πριν 40 χρόνια υπήρχαν στη Σκύρο περίπου 2000 άλογα της σπάνιας αυτής ράτσας τώρα μαθαίνω πως υπάρχουν 260 σε όλη την Ελλάδα από τα οποία τα 187 ζουν στη Σκύρο. Λόγο του πολύ καλού χαρακτήρα του αλόγου αυτού είναι κατάλληλο για μικρά παιδιά.
Update 10/ 2012
Τα σκυριανά αλογάκια είναι ζώα κοινωνικά και έξυπνα, με ύψος λίγο πάνω από 1 μέτρο μα με σωματότυπο μεγάλου αλόγου. Έχουν πλούσια μακρυά χαίτη με χρώμα συνήθως πιο σκούρο από το δέρμα τους, και σχετικά μεγάλη κοιλιά. Τα πόδια τους είναι λεπτά, γερά και νευρώδη με δυνατές κλειδώσεις, ουρά φουντωτή και μακρυά που πολλές φορές φτάνει ως τις οπλές.
Ένωση μικρόσωμης φυλής αλόγων Σκύρου.
Ένα αλογάκι για να πουληθεί από τη Σκύρο, σε περιοχή που είναι εκτός του νησιού, πρέπει να είναι αρσενικό.Ο νόμος απαγορεύει τη πώληση θηλυκού αλόγου εκτός νησιού. Ο ιδιοκτήτης του αλόγου κάνει αίτηση εξαγωγής και περιμένει την έγκριση από το νομάρχη Ευβοίας.
Άδεια εξαγωγής αυτή τη στιγμή έχουν 5 άλογα από 3 ως 11 ετών. Αν ενδιαφέρεστε να αγοράσετε τον Άρη, τον Αστέρη, τον Ιάσονα, το Μάνο και τον 3 ετών Κωνταντίνο.
Μικροί πληθυσμοί του αλόγου αυτού εκτρέφονται στο Αγρόκτημα της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη, στην Κέρκυρα μέσω του προγράμματος SILVA και στο Αγρόκτημα Αμφίκαια στους πρόποδες του Παρνασσού. 104 άλογα ζουν ελεύθερα στο ΝΑ τμήμα της νήσου Σκύρου, στην περιοχή του Βουνού Κόχυλας.
Μία ακόμη προσπάθεια για τη διάσωση του Σκυριανού αλόγου γίνεται στη Φαλάνη Λάρισας, στο κτήμα "Ιππόλυτος". Εκεί υπάρχουν τουλάχιστον 25 Σκυριανά αλογάκια σε ένα επισκέψιμο, κυρίως από παιδιά, χώρο, και δίνεται η δυνατότητα να ενημερωθούν σχετικά με την ιστορία του και να εξοικειωθούν με τα άλογα μέσω του παιχνιδιού και της ιππασίας.
Ο πλέον βολικός τρόπος για να φτάσετε στο νησί, είναι το φέρυ μποτ από την Κύμη. Μπορείτε να πάτε με το αυτοκίνητο ή με το ΚΤΕΛ. Η Ναυτική Εταιρεία Σκύρου, ανήκει στους κατοίκους της Σκύρου και το φέρυ μποτ Αχιλλέας εκτελεί καθημερινά δρομολόγια από και προς την Κύμη Ευβοίας. Η Σκύρος διαθέτει και αεροδρόμιο, καθημερινά εκτελούνται πτήσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Χρήσιμα τηλέφωνα:
Φέρυ Κύμη Εύβοια: 22220 22020 / 22522
Φέρυ Σκύρος: 22220 91790
Φέρυ Λιμάνι Λιναριάς: 22220 93465
Ολυμπιακή Αεροπορία Αεροδρόμιο Αθηνών: 210 966 6666
Ολυμπιακή Αεροπορία, Αεροδρόμιο Μακεδονία: 231 368311
Ολυμπιακή Αεροπορία, Αεροδρόμιο Σκύρου: 22220 91625