English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Νυμφαίον : Το όνομα του παραμυθιού


Σ’ ένα από τα ομορφότερα ορεινά χωριά της Ελλάδας βρεθήκαμε να τριγυρίζουμε μια Πέμπτη φθινοπωρινή. Στο Νυμφαίο, στον τόπο που κατά την παράδοση τον κατοικούν οι Νύμφες, η ομορφιά και η φιλοξενία ήταν απρόσμενα ζεστή.

Το Νυμφαίο βρίσκεται στο νότιο άκρο του νομού Φλώρινας στις πλαγιές του ανατολικού Βιτσίου σε υψόμετρο 1.350 μέτρων, απέχει μόλις 172 χλμ από την Θεσσαλονίκη και μπορεί να γίνει εύκολα προορισμός του Σαββατοκύριακου.

Ένας τόπος που έγινε σημαντικός τουριστικός πόλος έλξης με την πάροδο του χρόνου, καθώς άνθρωποι που κατάγονται από το Νυμφαίο με ιδιαίτερο κύρος, όπως ο πρόεδρος του χωριού Νικόλαος Μέρτζος, αλλά και οι οικογένειες Μπουτάρη και Σωσσίδη έχουν δώσει ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη του χωριού.
Εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να σας παροτρύνουμε να αποδράσετε για ένα Σαββατοκύριακο σ’ αυτόν τον μαγευτικό προορισμό, να γευτείτε τις υπέροχες ντόπιες χορτόπιτες και χυλοπίτες, να περπατήσετε στα πεζοδρομημένα πλακόστρωτα και να απολαύσετε τη θέα καθώς χάρη στην πανοραμική θέση του χωριού μπορεί κανείς να απολαύσει τα καταπράσινα τοπία και τις γύρω λίμνες, όπως την Ζάζαρη.

Φτάνοντας στο Νυμφαίο, παρκάραμε υποχρεωτικά στο δημοτικό parking λίγο έξω από το χωριό κι αυτό που αντικρίσαμε ήταν μια εικόνα παραμυθένια. Κάναμε μια στάση ακριβώς απέναντι, στο πρώτο καφέ- εστιατόριο και ξενώνα που συναντάει ο επισκέπτης του χωριού, στα Λινούρια για να ζεσταθούμε μπροστά από το μεγάλο τζάκι και να πιούμε μια ζεστή σοκολάτα. Ένας χώρος που φημίζεται για την εξαιρετική του κουζίνα και τα προσεγμένα, ανακαινισμένα δωμάτια του.

Ανηφορίσαμε στην πλατεία του χωριού και περπατώντας ανακαλύπταμε τις εικόνες που ξετύλιγαν ένα παρελθόν γεμάτο ιστορίες κι ένα παρόν βγαλμένο από κινηματογραφικά πλάνα.
Επόμενη στάση στο IL Faggio στην πλατεία του χωριού, να ζητήσουμε πληροφορίες και να δοκιμάσουμε τις περίφημες μοναστηριακές μπύρες που διαθέτει το κατάστημα.
Δεν ήταν φυσικά δυνατόν να βρεθούμε στο Νυμφαίο και να μην περιηγηθούμε στο «Περιβαλλοντικό Κέντρο Αρκτούρος» που λειτουργεί όλο το χρόνο και η ξενάγηση στο δάσος του Καταφυγίου αποτελούν ένα ταξίδι στην άγρια φύση. Στα μονοπάτια που τα χρώματα από τα δέντρα και τον ήλιο δημιουργούν μια απαράμιλλης ομορφιάς διαδρομή, εκεί όπου κατοικούν οι αρκούδες που κάποτε βίωναν κατάσταση αιχμαλωσίας, απολαύσαμε μια μοναδική εμπειρία. 
Η βόλτα στα παραδοσιακά μαγαζιά με τα τοπικά προϊόντα μας άνοιξε την όρεξη κι έτσι καταλήξαμε στο εστιατόριο Νέβεσκα με τις ιδιαίτερες γεύσεις και το εξαιρετικό serviceπου λειτουργεί και ως ξενώνας, ιδανικός για τις κρύες νύχτες που θα ακολουθήσουν.
Έφτασε το απόγευμα και ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε στη Θεσσαλονίκη. Μια μέρα πλούσια σε εικόνες, γεύσεις, συναισθήματα έφτασε στο τέλος της. Για εσάς που θα παραμείνετε τη νύχτα στο Νυμφαίο μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα στους τόσους ξενώνες, μεταξύ άλλων τους Ξενώνες Νύμφες και Κοντογιάννη. Φτιαγμένοι με μεράκι, σύμφωνα με τις ανάγκες του επισκέπτη αλλά και σεβόμενοι την ιστορία του χωριού έχουν δημιουργήσει ένα περιβάλλον φιλόξενο και άκρως ελκυστικό.
Η τελευταία μας στάση κατά την επιστροφή μας έγινε στο Λιμνοχώρι στο Cafe - εστιατόριο Del Lago για να κάνουμε τον απολογισμό του φωτογραφικού υλικού που συλλέξαμε και να αποτυπώσουμε τις εικόνες μας σε λέξεις να σας τις μεταφέρουμε.
Καλό ταξίδι!  




http://www.exostispress.gr