English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Το μπαράκι της γωνίας μας εθίζει στο ποτό!



Αποκαλυπτική έρευνα αποδεικνύει ότι όσο πιο κοντά το μπαρ, τόσο πιο πολύ εθιζόμαστε.
Οι Σκανδιναβοί επιστήμονες με έκπληξή τους διαπίστωσαν έπειτα από 7 χρόνια μελέτης σε πολλές χιλιάδες ενήλικες, ότι όπου υπάρχουν μπαρ, κοντά σε σπίτια ή γραφεία, τόσο περισσότερο μεθάνε οι πολίτες, ...και μάλιστα ξανά και ξανά. Καταλήγουν, σύμφωνα με με την μελέτη, ή σε βαριά ημερήσια κατανάλωση αλκοόλ, ή στο στάδιο του αλκοολισμού.

Το αν τα μπαρ φέρνουν τις κραιπάλες, ή οι κραιπάλες τους πότες γύρω από τα μπαρ, δεν είναι διευκρινίσιμο, όπως οι Φιλανδοί ερευνητές παραδέχονται. κατέδειξαν όμως στην έρευνά τους την σχέση χιλιομετρικής απόστασης και αύξησης της κατανάλωσης οινοπνεύματος, σε δείγμα 55 χιλιάδων Φιλανδών ενηλίκων που παρακολουθούσαν επί μια επταετία. Και μάλιστα, ανακοίνωσαν ότι τα μπαρ «χαλάνε» τους κατοίκους, ακόμη και όταν αυτά έρχονται στις γειτονιές.

Για την ακρίβεια η μελέτη έδειξε ότι όταν κάποιος ενήλικας μετακόμιζε σε σπίτι ή γραφείο που βρισκόταν σε απόσταση μικρότερη από ένα χιλιόμετρο από κάποιο μπαρ, οι πιθανότητες να γίνει βαρύς πότης αυξάνονταν σταθερά κατά 17%, ποσοστό που δεν διέφερε σε καμία από τις περιπτώσεις, που τα μπαρ, μεταφέρθηκαν κοντά στα σπίτια των ατόμων.

Σε ακτίνα μικρότερη των 120 μέτρων από το μπαρ κάποιας περιοχής, διευκρινίζει η έρευνα, το ποσοστό των κατοίκων που διέμεναν ή εργάζονταν εκεί και ήταν βαρείς πότες ξεπερνούσε το 9,5%, ενώ στις περιπτώσεις που το μπαρ απείχε 2,5 χιλιόμετρα κατά μέσο όρο, το ποσοστό ξεπέρναγε το 7,5%. Οι Σκανδιναβοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι η εξίσωση ισχύει, και ότι τα μπαρ εθίζουν τον οργανισμό, μια και αποδείχθηκε και καρέ- καρέ η αύξηση στην κατανάλωση μέχρι να φτάσει κανείς στο στάδιο του βαρύ πότη, από την ώρα που μετακινούνταν οι συμμετέχοντες της μελέτης σε περιοχές με μπαρ. Η έρευνα βέβαια, αφορά την Φινλανδία, με εντελώς διαφορετική κουλτούρα στο ποτό από τις χώρες του Νότου και ειδικά την Ελλάδα. Ωστόσο η επικεφαλής του Οργανισμού Εργασιακής Υγείας της χώρας εισηγείται, όπως δήλωσε και στο Reuters, να κλείνουν τα μπαρ στην Φινλανδία νωρίς, καθώς και όλα τα σημεία πώλησης αλκοόλ, για να σωθεί ο πληθυσμός από τις βλαβερές εξαρτήσεις του!

Φιλοσοφία που για να εφαρμοστεί στην Ελλάδα που όλοι γνωρίζουμε, χρειάζεται ίσως να γίνει και δεύτερος κατακλυσμός της γης...

Όπως και να χει για την Ελλάδα δεν φαίνεται να ισχύουν ή να μετράνε ούτε καν τα όρια επιτρεπτής ποσότητας αλκοόλ, συνιστώμενης ποσότητας κατανάλωσης, ή ποσότητας βαριάς κατανάλωσης, όπως τα προσδιορίζουν τα Επίσημα Συστήματα Υγείας Διεθνώς.

Για το Αμερικανό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων, η ποσότητα βαριάς κατανάλωσης οινοπνεύματος είναι για τους άντρες περισσότερο από 2 ποτά την ημέρα και για τις γυναίκες περισσότερο από ένα ποτό την ημέρα. Η ποσότητα δόσης για κάθε ποτό είναι γύρω στα 50 γραμμάρια για βαρύ αλκοολούχο με 80% συγκέντρωση, 150 γραμμάρια για κρασί και γύρω στα 250 γραμμάρια μπύρας μάξιμουμ.


Στην Ελλάδα το τσούζαμε πάντα αλόγιστα. Η κρίση περιόρισε αναγκαστικά το έξοδο του οινοπνεύματος, για κάθε ενήλικα τουλάχιστον, σε όλα τα βαλάντια,αναφέρουν οι μετρήσεις της αγοράς. Στατιστικές μελέτες, και επιδημιολογικές, για να μας δείξουν αν η κρίση έριξε τον Έλληνα στο πιόμα, δεν έχουν ανακοινωθεί από καιρό. Οι ειδικοί όμως ανησυχούν πρωτίστως για τη βλάβη από τις μπόμπες που απειλεί στην κάθε γωνιά πια, την μέθη και το κέφι του κουρασμένου Νεοέλληνα. Που και να θέλει να πιει τώρα, μετράει τα ψιλά.

Ας μην μας ξινίσουν, τουλάχιστον, οι μπόμπες τον νταλκά...!