English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Ματωμένα.......... ελεφαντόδοντα .


Χιλιάδες ελέφαντες πεθαίνουν κάθε χρόνο για τους χαυλιόδοντές τους. Πότε θα σταματήσει αυτή η σφαγή;


Κείμενο: Ειρήνη Λαλίδου
Φωτογραφίες: Brent Stirton



Ιανουάριος 2012. Εκατοντάδες έφιπποι πλιατσικολόγοι εφορμούν στο εθνικό πάρκο Bouba Ndjidah στο Καμερούν. Κρατώντας στα χέρια αυτόματα ΑΚ-47s και ρουκετοβόλα, σφαγιάζουν εκατοντάδες ελέφαντες σε μία από τις χειρότερες μαζικές εξοντώσεις από την απαγόρευση του εμπορίου ελεφαντοστού το 1989. Στη συνέχεια, κάποιοι από αυτούς σταματούν και προσεύχονται. Στο έδαφος τα ματωμένα κουφάρια αποτελούν «μνημεία» στην ανθρώπινη απληστία…




Κουφάρια ζώων σε σήψη. Το μόνο που έχει απομένει στο Εθνικό Πάρκο Bouba Ndjidah…


Το παράνομο κυνήγι ελεφάντων βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο απόγειό του, με τις κατασχέσεις λαθραίου ελεφαντόδοντου να έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια. Από ψηλά, τα σκορπισμένα κουφάρια των άτυχων ζώων δίνουν «φως» σε μία αέναη σκηνή εγκλήματος. Μπορείς να δεις ποια ζώα προσπάθησαν να διαφύγουν, ποιες μητέρες προσπάθησαν να προστατεύσουν τα μικρά τους, πως μία τρομοκρατημένη αγέλη 50 ελεφάντων «έπεσε» μαζί…

Κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες ελέφαντες σκοτώνονται στην Αφρική, ώστε το πολύτιμο ελεφαντόδοντο τους να σταλεί στην Ασία και να μετατραπεί σε κάποιο πολυτελές αντικείμενο για θρησκευτικούς σκοπούς.




Μερικοί από τους τελευταίους ελέφαντες με μεγάλους χαυλιόδοντες στο Τσάβο της Κένυας. Ένας μόνο χαυλιόδοντας τους στη μαύρη αγορά μπορεί να πωληθεί ως και 6.000 δολάρια, ποσό αρκετό για να εξασφαλίσει ένα ανειδίκευτο Κενυάτη εργάτη για δέκα χρόνια.


Ο μεγαλύτερος σταυρός από ελεφαντοστό στις Φιλιππίνες κρέμεται στους τοίχους ενός μουσείου στη Μανίλα. Το σώμα του Χριστού είναι λαξευμένο πάνω σε ένα μόνο χαυλιόδοντα, ο οποίος χρονολογείται κοντά στις αρχές του 1600.



Το σπίτι ενός Φιλιππινέζου συλλέκτη στολισμένο με λατρευτικά αντικείμενα φτιαγμένα από ελεφαντόδοντο. «Δε βλέπω τον ελέφαντα. Βλέπω τον Κύριο» σχολιάζει ένας άλλος συλλέκτης.



Μία εργάτρια στο μεγαλύτερο εργοστάσιο χαρακτικής ελεφαντοστού στην Κίνα βάζει τις τελευταίες «πινελιές» σε ένα έργο τέχνης που συμβολίζει την ευημερία. Το 2008 η Κίνα αγόρασε νόμιμα 73 τόνους ελεφαντοστού από την Αφρική. Εκ τότε, η λαθροθηρία και το λαθρεμπόριο έχουν εκτοξευθεί…



Μία αποτυχημένη απόπειρα παράνομης εξαγωγής ελεφαντοστού. Οι Κενυατικές αρχές εντόπισαν το παράνομο φορτίο πριν περάσει τα σύνορα. Μέσα στις βαλίτσες διακρίνονται μικροί χαυλιόδοντες, σημάδι της νεαρής ηλικίας των θυμάτων…



Ο Kruba Dharmamuni, aka ο Μοναχός των Ελεφάντων, φυλάει Ασιατικούς ελέφαντες στο ναό του στην Ταϊλάνδη. Οι ακτιβιστές τον κατηγορούν ότι αφήνει έναν ελέφαντα να λιμοκτονήσει για να χρησιμοποιήσει στη συνέχεια το ελεφαντόδοντο του στην κατασκευή φυλακτών. Κατηγορίες που ο ίδιος φυσικά αρνείται…



Μία Κινέζα ρεπόρτερ καλύπτει την καύση 5,5 τόνων λαθραίου ελεφαντοστού στην Κένυα το 2011. Η χώρα που στήριξε σημαντικά την απαγόρευση λαθροθηρίας ελεφάντων το 1989, έχει καταντήσει σήμερα μία τεράστια αποθήκη για τόνους ελεφαντόδοντου που εισέρχεται παράνομα από διάφορες χώρες της Αφρικής.



Ένα γλυπτό σαν κι αυτό χρειάζεται έναν έμπειρο λαξευτή και χρόνια δουλειάς για να κατασκευαστεί. Στο κέντρο βλέπουμε τους θεούς Shou, Lu και Fu –σύμβολα μακροβιότητας, οικονομικής ευημερίας και τύχης στον Ταοϊσμό.



Λαθραίες ποσότητες ελεφαντοστού ταξιδεύουν στην Ασία μέσω των Φιλιππίνων, όπου μετατρέπονται σε διάφορα θρησκευτικά σύμβολα για να μεταφερθούν λαθραία σε άλλες χώρες.



Ένα κοιμητήριο για ιδιόκτητους ελέφαντες στο Surin στην Ταϊλάνδη.



Οι «κόκκινοι ελέφαντες» στο Εθνικό Πάρκο Tsavo στην Κένυα οφείλουν το χρώμα τους στο κόκκινο χώμα, όπου κυλιούνται κάνοντας λασπόλουτρο.




youropia.