English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

«Αγνωστος» γιγάντιος κρατήρας στον Καναδά





Μια εντυπωσιακή όσο και αναπάντεχη ανακάλυψη έκαναν ερευνητές του Πανεπιστημίου Saskatchewan στον Καναδά. Διαπίστωσαν ότι ένας ιδιόμορφος γεωλογικός σχηματισμός στο νησί Βικτόρια που βρίσκεται στο Αρκτικό Αρχιπέλαγος του Καναδά είναι ένας γιγάντιος κρατήρας που δημιουργήθηκε από τη πτώση ενός τεράστιου μετεωρίτη πριν από πολλά εκατομμύρια έτη.

Ο κρατήρας

Ο κρατήρας έχει διάμετρο 25 χλμ και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των ερευνητών η ηλικία του είναι κάπου ανάμεσα στα 130 και 350 εκατομμύρια έτη. Η ανακάλυψη είναι σημαντική εκτός των άλλων εξαιτίας του μεγέθους του κρατήρα, ο οποίος ονομάστηκε «Πρίγκιπας Αλβέρτος» από το όνομα της περιοχής στην οποία βρίσκεται το Πανεπιστήμιο..

Οι μετεωρίτες είναι μικρά κομμάτια που αποσπώνται από αστεροειδείς ή κομήτες που εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης. Το μέγεθος του κρατήρα που μόλις ανακαλύφθηκε υποδεικνύει ότι δημιουργός του ήταν ένας πολύ μεγάλος μετεωρίτης. Μέχρι σήμερα στη Γη έχουν εντοπιστεί 180 κρατήρες που δημιουργήθηκαν από μετεωρίτες.

«Οι κρατήρες που έχουν δημιουργηθεί από πτώση διαστημικών αντικειμένων μας προσφέρουν σημαντικά γεωλογικά στοιχεία όπως την ανακύκλωση του εξωτερικού φλοιού της Γης, την ταχύτητα της διάβρωσης του εδάφους αλλά και στοιχεία που σχετίζονται με τις μαζικές εξαφανίσεις ειδών στο παρελθόν» αναφέρει ο Μπράιν Πρατ, επικεφαλής των ερευνών.


: tovima