English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Το μυστήριο του Άϊ - Βασίλη που μαγεύει τα παιδιά

Το μυστήριο του Άϊ - Βασίλη που μαγεύει τα παιδιά


Παντού στον κόσμο, η μυθοπλασία του Αϊ-Βασίλη ενθουσιάζει τα παιδιά με τα δώρα και ολοχρονίς προσμένουν τον ερχομό του. Τα καινούρια παιχνίδια και ρούχα, ο μυστηριώδης τρόπος εισόδου στο σπίτι από την καμινάδα, το μαγικό ταξίδι με το έλκηθρο και τους τάρανδους, όλα συν-αποτελούν μια πραγματικότητα για το παιδί. Και το κάθε παιδί συμπρωταγωνιστεί στο παραμύθι αυτό.

Οξύνεται η φαντασία των μικρών μας φίλων, ενισχύουν την ιστορία με κάποιο δικό τους στοιχείο, γαληνεύουν και συγχρόνως ενθουσιάζονται. Γι’ αυτό το λόγο, δεν θέλουν στην αρχή, και δυσκολεύονται μετά, να παραδεχτούν την αλήθεια. Αρνούνται την απογοήτευση.

Είναι ωφέλιμο, όλη η οικογένεια να ζει το παραμύθι του Αϊ-Βασίλη. Όσοι γονείς θέλετε να ζήστε τη μέρα αυτή, με τα μάτια του παιδιού σας, ας:

1. Στολίστε από τώρα, ένα σημείο του σπιτιού, κοντά σε καμινάδα εάν είναι δυνατό, μόνο για τον Αϊ-Βασίλη. Είναι πράξη που γλυκαίνει την προσμονή και βοηθά το παιδί να συμμετέχει περισσότερο στον ερχομό του.
2. Συζητήστε για τον ερχομό του, για τον χιονισμένο τόπο που ζει όλο το χρόνο, για το μυστήριο του μοιράσματος των δώρων παγκοσμίως, μέσα σε μια νύχτα… Ζωγραφίστε ή φτιάξτε με ζύμη, τις εικόνες που έχετε συζητήσει.
3. Παρασκευάσετε με το παιδί σας, ένα γλυκό για τον Άγιο Βασίλη, την παραμονή της πρωτοχρονιάς. Αφήστε το τα διαλέξει το ίδιο τι θα τον κεράσετε και ζητήστε του να το σερβίρει μαζί με κάποιο ποτό στο τραπεζάκι του σαλονιού για να το γευθεί ο Άγιος. Το βράδυ μπορείτε εσείς, οι γονείς, χωρίς να γίνετε αντιληπτοί να το καταναλώσετε, φροντίζοντας να αφήσετε αρκετά ψίχουλα στο πιάτο σας.
4. Ας είστε από πριν προετοιμασμένοι, τι θα απαντήσετε όταν αρχίζει να αμφισβητεί την ύπαρξη του ερχομού τού Αγίου.
5. Αγοράστε καμπανάκια και χωρίς να γίνετε αντιληπτοί, μία ώρα αφού αποκοιμηθεί, κάντε θόρυβο με αυτά έξω από το δωμάτιό του (στο παράθυρό του ή στην μπαλκονόπορτα),ώστε να νομίζει ότι ο ήχος έρχεται από το έλκηθρο του Άγιου Βασίλη.
6. Ανταποκριθείτε, όσο πιο πιστά μπορείτε σε ό,τι ζητάει. Αν δεν βρείτε κάποιο από τα δώρα, φροντίστε στην επιστολή που του στέλνετε ως απάντηση στο αίτημά του να του εξηγεί ο Άγιος τη δυσκολία που συνάντησε.

Το μυστήριο του Αι-Βασίλη χαρίζει πάντα την ευτυχία, το ενδιαφέρον, τη γαλήνη στο παιδί. Προκαλεί ευγενικά συναισθήματα. Για το λόγο αυτό και επειδή υπάρχει φανερά αρνητική καθημερινότητα, ας βοηθήσουμε τα παιδιά μας, να ζούνε τουλάχιστον το παραμύθι αυτό…Μέχρι τότε που ο ρεαλισμός διώξει πλήρως τη φαντασία.



Zougla