English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Κι όμως κάποτε μία υπερδύναμη σχεδίαζε να «ανατινάξει» το φεγγάρι με πυρηνικά!



Κι όμως κάποτε μία υπερδύναμη σχεδίαζε να «ανατινάξει» το φεγγάρι με πυρηνικά!

Το να «εξαφανίσεις» το φεγγάρι πλήττοντάς το με πυρηνικά ακούγεται τουλάχιστον παρανοϊκό. Γιατί να κάνει κανείς κάτι τέτοιο; Κι όμως, κάποτε υπήρχε τέτοιο απόρρητο σχέδιο «αφάνισής» του...
Σε αυτή την κίνηση θα προέβαιναν οι ΗΠΑ σε περίπτωση που οι Σοβιετικοί έβγαιναν νικητές στον αγώνα κατάκτησης του διαστήματος. Έτσι... για να αναπτερώσουν το ηθικό των Αμερικανών.

Το άκρως απόρρητο σχέδιο έφερε την κωδική ονομασία «Μελέτη για Πτήσεις Σεληνιακών Ερευνών» ή «Σχέδιο Α119» και το είχαν επεξεργαστεί οι ΗΠΑ στα τέλη της δεκαετίας του 1950.

Σύμφωνα με τον φυσικό επιστήμονα Λέοναρντ Ράιφελ, έναν εκ των επικεφαλής του πρότζεκτ, η εξάλειψη του φεγγαριού με έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο θα ήταν εύκολο να επιτευχθεί.

Συγκεκριμένα, σχεδίαζαν να πλήξουν το στόχο με ακρίβεια δύο μιλίων: η ακρίβεια αποτελούσε ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα, καθώς η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ επιθυμούσε η έκρηξη να είναι ορατή από τη Γη.

Γι' αυτό το σκοπό, η έκρηξη έπρεπε να γίνει στην ορατή πλευρά του φεγγαριού, ώστε το «μανιτάρι» να φωτίζεται από τον Ήλιο.

Το σχέδιο εγκαταλείφθηκε όταν επικράτησε η άποψη ότι το κοινό δεν θα ανταποκρινόταν θετικά σε ένα τέτοιο σενάριο.

Το Α119 ήρθε στο φως της δημοσιότητας το 1990, όταν ο ερευνητής συγγραφέας Κέι Ντέιβιντσον ανακάλυψε ότι ο Καρλ Σέιγκαν, ο επιστήμονας που είχε αναλάβει τη μοντελοποίηση της έκρηξης, είχε συμπεριλάβει λεπτομέρειες του πρότζεκτ στην αίτηση του για μία υποτροφία από το Ινστιτούτο Μίλερ του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ.




 mental_floss