English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Ποιος είναι ο άνθρωπος που έκανε άνω-κάτω την Wall Street


ΣΠΑΝΙΟ ΚΡΟΥΣΜΑ... ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΗΠΑ


Ποιος είναι ο άνθρωπος που έκανε άνω-κάτω την Wall Street


Η συνύπαρξη και μόνο στην ίδια πρόταση των εννοιών «χρηματιστηριακή αγορά» και «εντιμότητα» έχει καταντήσει να αποτελεί σε τέτοιο βαθμό παραδοξότητα, για να μην πούμε αντινομία, όσο και το να αναθέσεις σε αμετανόητο πυρομανή τη φύλαξη αχυρώνα, πιστεύοντας ότι η έκβαση θα είναι αίσια...

Μάλιστα, πρόκειται για τόσο σπάνιο φαινόμενο που η υποψία και μόνο ότι «ψήγματα εντιμότητας» εντοπίστηκαν σε χώρο χρηματιστηριακών συναλλαγών – ή έστω και σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από αυτόν – γίνεται αμέσως πρωτοσέλιδο και πρώτη είδηση στα μεγαλύτερα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, όπως το αμερικανικό Bloomberg.

Μία τέτοια περίπτωση είναι αυτή του Αμερικανού Άλεν Άντρεας, τον οποίο θα κάνει χρόνια να ξεχάσει ο επιχειρησιακός κόσμος της Αμερικής, για το λόγο ότι είχε τα... κότσια να κάνει το αυτονόητο, το οποίο θα όφειλαν να πράττουν όλα τα διευθυντικά στελέχη μεγάλων εταιρειών, όπως εκείνη της οποίας ηγείτο ο εν λόγω κύριος.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ο άγνωστος στο ευρύ κοινό, αλλά πασίγνωστος στους χρηματιστηριακούς κύκλους 43χρονος διευθυντής επενδύσεων με έδρα τη Νέα Υόρκη, υπέβαλλε την 27η Σεπτεμβρίου την παραίτησή του από το διοικητικό συμβούλιο της εφοπλιστικής εταιρείας Overseas Shipholding Group Inc. (OSG), ιδιοκτήτριας στόλου δεξαμενόπλοιων.
Ο λόγος; Το γεγονός ότι έπειτα από 8 χρόνια στο συμβούλιο και στην επιτροπή οικονομικού και λογιστικού ελέγχου, δημοσιοποίησε ένα λογιστικό φιάσκο που θα μπορούσε κυριολεκτικά να «βουλιάξει» την εταιρεία.

Ουσιαστικά, ο Άντρεας απλά έπραξε αυτό που οφείλει να πράττει κάθε διευθυντικό στέλεχος όταν εντοπίζει κάποιο ανεπανόρθωτο πρόβλημα στα οικονομικά της εταιρείας του: παραίτηση και εν συνεχεία κοινοποίηση, προκειμένου να ενημερωθεί το επενδυτικό κοινό – κάτι που στον πραγματικό κόσμο δεν συμβαίνει σχεδόν ποτέ.

Στην επιστολή παραίτησής του προς το διοικητικό συμβούλιο, την οποία αποκάλυψε η εταιρεία στις 3 Οκτωβρίου, ο Άντρεας διατεινόταν ότι αιτία της αναχώρησής του ήταν η διαφωνία του σχετικά με τη «διαδικασία που ακολουθείται από το συμβούλιο ως προς την επιθεώρηση ενός φορολογικού ζητήματος».

Επιπλέον, ο αποχωρήσας διευθυντής συνιστούσε στον πρόεδρο του συμβουλίου, Μάικλ Τσίμερμαν, να αναφέρει το ζήτημα στη συνεργαζόμενη εταιρεία εξωτερικού λογιστικού ελέγχου PricewaterhouseCoopers LLP, επισημαίνοντας πως όταν ένα διευθυντικό στέλεχος παραιτείται υπό τέτοιες συνθήκες, η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να προβαίνει σε δημοσιοποίηση της υπόθεσης.

Από τις αρχές του 2011, αναφέρει το δημοσίευμα, έχουν σημειωθεί 9.586 αναχωρήσεις διευθυντών, 101 εκ των οποίων - περίπου το 1% - επικαλέστηκαν διαφωνία με την εταιρεία τους. Ο Άντρεας ωστόσο υπήρξε ο μόνος που προειδοποίησε τον επενδυτικό κόσμο για ένα μείζον λογιστικό-οικονομικό ζήτημα, αναγκάζοντας έτσι την εταιρεία του να ανακαλέσει τις λογιστικές και οικονομικές καταστάσεις της, χαρακτηρίζοντάς τις αναξιόπιστες.

Στις 22 Οκτωβρίου, η εταιρεία ενημέρωσε τους επενδυτές ότι ενδέχεται να υποβάλλει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 11 του Πτωχευτικού Κώδικα.


 iefimerida