Η εποχή των σογκούν και των σαμουράι στην Ιαπωνία έχει προ πολλού παρέλθει. Ωστόσο, η χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου μπορεί να περηφανεύεται για τους δύο τελευταίους εναπομείναντες πραγματικούς νίντζα.
Εξπέρ στις σκοτεινές τέχνες της κατασκοπείας και της σιωπηλής θανατηφόρας δράσης, οι νίντζα μεταβίβαζαν τις γνώσεις και ικανότητές τους από πατέρα σε γιο. Η αλυσίδα της παράδοσης όμως κλείνει εδώ, καθώς ο χαμός των δύο τελευταίων εκπροσώπων αυτής της πανάρχαιας τέχνης του να περνάς απαρατήρητος θα σηματοδοτήσει και το τέλος της.
Τους μίσθωναν οι ευγενείς σαμουράι πολεμιστές για να κατασκοπεύουν, να σαμποτάρουν και να σκοτώνουν, φορώντας σκουρόχρωμες στολές που τους επέτρεπαν να γίνονται ένα το σκοτάδι.
Μπορούσαν να σκαρφαλώνουν σε κάθετες επιφάνειες και να επιδίδονται σε απίθανες τακτικές, κατά τη διάρκεια αποστολών άκρως απόρρητων, για τις οποίες δεν υπάρχει κανένα επίσημο έγγραφο που να μαρτυρά τις μεθόδους και τα όπλα τους.
Παρ' όλα αυτά ήταν άνθρωποι το μοντέλο του υπερ-πολεμιστή που σφυρηλάτησαν οι εκατοντάδες γνωστές και άγνωστες κινηματογραφικές ταινίες, όπως λέει ο Καουακάμι, 21ος επικεφαλής της οικογένειας Μπαν, η οποία είναι μία από τις 53 οικογένειες που ίδρυσαν την φατρία των Κόκα νίντζα.
Κατά τον Καουακάμι, μηχανικό στο επάγγελμα που εκπαιδευόταν σύμφωνα με τις παραδοσιακές μεθόδους από μικρό παιδί, οι νίντζα διήγαν διπλό βίο, καθώς κατά τη διάρκεια της ημέρας εργάζονταν συνήθως ως πολεμιστές, αγρότες, χειροτέχνες και έμποροι. Πολλοί εξ αυτών έγιναν στη συνέχεια σαμουράι, συμβάλλοντας έτσι στο σταδιακό αφανισμό των νίντζα.
Ο έτερος τελευταίος πραγματικός νίντζα είνα ο 80χρονος Μασαάκι Χατσούμι, ο οποίος φέρεται να είναι ο τελευταίος αρχηγός μιας άλλης φατρίας με την ονομασία Τογκακούρε.
Κοινό σημείο και των δύο είναι η απόφασή τους να μην χρίσουν κανέναν διάδοχο επικεφαλής των φατριών τους, αφήνοντας μία γοητευτική παράδοση αιώνων να σβήσει...
iefimerida