English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

«Φάρμακο» ο βελονισμός για τα ανεξήγητα συμπτώματα



Χιλιάδες ασθενείς με ανεξήγητα συμπτώματα μπορεί να ωφεληθούν από τον βελονισμό, σύμφωνα με την πρώτη του είδους μελέτη. Όπως έδειξε, μόλις 12 συνεδρίες είναι αρκετές για να δουν βελτίωση της κατάστασής τους.

Οι βρετανοί ερευνητές που την πραγματοποίησαν λένε πως τα ευρήματά τους είναι επαρκή για ν’ αρχίσει η χορήγηση βελονισμού στους 1 στους 5 ασθενείς που παραπονούνται για συμπτώματα, για τα οποία όμως οι γιατροί δεν βρίσκουν καμία ιατρική εξήγηση, παρ’ ότι τους υποβάλλουν σε κάθε είδους εξέταση.

Οι ασθενείς αυτοί συνήθως απορρίπτονται από τους γιατρούς ως υποχονδριακοί. Ωστόσο, οι ερευνητές λένε πως αυτό είναι λάθος, διότι οι «υποχονδριακοί» που συμμετείχαν στη μελέτη τους, βελτιώθηκαν σημαντικά με τον βελονισμό.

Στη μελέτη συμμετείχαν 80 εθελοντές (οι 64 γυναίκες), μέσης ηλικίας 50 ετών, οι οποίοι είχαν πάει στον γιατρό οκτώ ή περισσότερες φορές κατά το τελευταίο έτος, παραπονούμενοι για συμπτώματα όπως ο πονοκέφαλος, οι πόνοι στους μυς (μυαλγίες ή μυϊκό άλγος), η ακραία κόπωση, και οι πόνοι στις αρθρώσεις ή/και στη μέση.

Στην πραγματικότητα, οι έξι στους δέκα εθελοντές παρουσίαζαν μυοσκελετικά προβλήματα, με τα δύο τρίτα από αυτούς να υποφέρουν επί περισσότερο από έναν χρόνο.

Οι μισοί από αυτούς έκαναν 12 συνεδρίες «βελονισμό πέντε σημείων», σε διάστημα 6 μηνών, ενώ οι υπόλοιποι δεν έκαναν καμία θεραπεία.

Όσοι υποβλήθηκαν σε βελονισμό παρουσίασαν «σημαντική και διαρκείας» βελτίωση των συμπτωμάτων τους, γράφουν οι ερευνητές στην «Βρετανική Επιθεώρηση Γενικής Ιατρικής» (BJGP).

Οι ίδιοι οι ασθενείς περιέγραψαν την βελτίωση στην ενεργητικότητά τους ως «εκπληκτική».

Την μελέτη πραγματοποίησαν ερευνητές από το Ίδρυμα Μελέτης Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής Πενίνσουλα στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ.

Ο επικεφαλής ερευνητής δρ Άντριου Γκουλντ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο, δήλωσε πως είναι σημαντικό να προσφέρονται άλλες λύσεις στους ασθενείς που δεν βοηθούνται από την παραδοσιακή Ιατρική.

«Από ψυχολογικής πλευράς, είναι καταστροφικό για τον ασθενή να υποφέρει δίχως να ξέρει το γιατί – και για τον γιατρό του να μην μπορεί να του εξηγήσει τι συμβαίνει», είπε.

«Δεν ξέρουμε πως ακριβώς βοήθησε ο βελονισμός τους εθελοντές μας, αλλά τα στοιχεία δείχνουν πως πραγματικά παρείχε αληθινό ιατρικό όφελος και όχι ψυχολογικό».