Στην επιστήμη βασίζουμε τις ελπίδες μας για την εξέλιξή μας και για μια καλύτερη ζωή. Από την επιστήμη περιμένουμε να μάθουμε απαντήσεις για τα σημαντικά και τα ασήμαντα που συμβαίνουν γύρω μας και… η αλήθεια είναι ότι τις περισσότερες φορές δεν μας απογοητεύει.
Υπάρχουν, όμως, μυστήρια στα οποία ακόμα και οι σπουδαιότεροι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει ακόμα να δώσουν εξηγήσεις –παρόλο που κάποιοι έχουν υποσχεθεί να το κάνουν. Δείτε κάποια από αυτά και γιατί είναι τόσο δύσκολο να διαλευκανθούν:
- 1. Τι είναι η συνείδηση;
Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε μία αίσθηση του τι είναι η συνείδηση, αλλά οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει ακόμα ούτε να την ορίσουν ούτε να την κατανοήσουν πλήρως. Υπάρχουν πολλές θεωρίες που κατά καιρούς έχουν αναπτυχθεί -κάποιες αναφέρονται ακόμα και στην κβαντική μηχανική- όμως καμία δεν δίνει σαφή λύση. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι στο μέλλον, με την βελτίωση της τεχνητής σύνθεσης οργανισμών και των ρομπότ με νόηση θα τα καταφέρουν.
- 2. Τι συνέβη πριν το Big Bang;
Σύμφωνα με κάποιους επιστήμονες, πριν το Big Bang δεν υπήρχε διάστημα ή χρόνος, οπότε το ερώτημα αυτό δεν έχει νόημα. Δηλαδή ο κόσμος δημιουργήθηκε από το τίποτα; Από το χάος; Και το χάος από πού προήλθε;
- 3. Τι θα γίνει με τον συνεχώς αυξανόμενο πληθυσμό του πλανήτη;
Μιλάμε συνεχώς για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για ανακύκλωση, για βιώσιμες καλλιέργειες… όμως η αύξηση του πληθυσμού στον πλανήτη είναι ένα θέμα στο οποίο οι περισσότεροι σωπαίνουν. Θα χρειαστεί κάποτε να γίνουμε Κίνα (ένα παιδί ανά οικογένεια); Διαφορετικά, πώς θα αντέξει ο πλανήτης τόσο λαό; Ειδικά αν, όπως λένε νέες έρευνες, αρχίσουμε να ζούμε μέχρι τα 120…
- 4. Πόσοι πλανήτες υπάρχουν στο ηλιακό μας σύστημα;
Από τότε που ο Πλούτωνας εξορίστηκε από το ηλιακό μας σύστημα, καθώς έπαψε να θεωρείται από τους αστροφυσικούς κανονικός πλανήτης, αλλά «νάνος πλανήτης», πολλοί έχουν αρχίσει να αμφιβάλλουν για το πόσοι τελικά πλανήτες υπάρχουν και πού ακριβώς βρίσκονται. Προς το παρόν οι επιστήμονες παραμένουν στο «8 πλανήτες και 1 ήλιος», μα ένας Θεός ξέρει κατά πόσο όλα αυτά θα έχουν αλλάξει, αν θα έχουν ανακαλυφθεί νέοι πλανήτης ή νέα σύμπαντα, μέχρι να πάνε τα εγγόνια μας σχολείο.
- 5. Γιατί γλιστρά ο πάγος;
Ερώτημα αντίστοιχο του «γιατί το νερό είναι βρεγμένο», για το οποίο, όπως σε πολλά άλλα, δεν έχει δώσει ακόμα η επιστήμη εξήγηση. Ίσως οι άνθρωποι των σπηλαίων να είχαν κάτι να μας πουν πάνω σ’αυτό…
- 6. Θα καταφέρουμε να καταγράφουμε την σκέψη μας (όπως καταγράφουμε π.χ. ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα);
Θα μπορούμε, δηλαδή, κάποτε να ξαναβιώσουμε καταστάσεις που ζήσαμε στο παρελθόν; Να ξαναερωτευτούμε ένα άτομο; Θα γίνει κάποτε εφικτό να καταγράψουμε τα όνειρά μας και να μπορέσουμε να τα παρακολουθήσουμε όταν θα είμαστε ξύπνιοι; Ακούγεται συγκλονιστικό αλλά και επικίνδυνο. Και δεν έχει δοθεί ακόμα καμία απάντηση γι’αυτό.
- 7. Θα μπορέσει ποτέ η ανθρωπότητα να φτάσει στα άστρα;
Στα επόμενα 100 χρόνια, λένε οι επιστήμονες, θα έχουμε καταφέρει να ανακαλύψουμε τα όρια του ηλιακού μας συστήματος με αστροναύτες που θα σταλούν εκεί αλλά και με ρομπότ που θα κάνουν πιο ενδελεχή «δουλειά». Το πότε, όμως, θα μπορεί ο κάθε ένας από εμάς να ταξιδεύει στα άστρα και να επισκέπτεται άλλους πλανήτες, π.χ. για διακοπές, παραμένει ακόμα άγνωστο.
- 8. Τι είναι το Deja vu;
Στα ελληνικά «déjà vu» σημαίνει «έχει ήδη δει» και με αυτό περιγράφεται το μυστηριώδες συναίσθημα που νιώθουμε όταν νομίζουμε ότι έχουμε ξαναζήσει μία κατάσταση ή ένα γεγονός. Η έρευνα της ψυχολογίας έχει κατά καιρούς προσφέρει κάποιες «φυσιοκρατικές» εξηγήσεις στο γιατί μας συμβαίνει, αλλά η πραγματική αιτία και φύση του φαινομένου παραμένουν μυστήριο.
- 9. Υπάρχουν φαντάσματα;
Ποτέ η επιστήμη μέχρι σήμερα δεν έδωσε σαφή εξήγηση στο τι ακριβώς είναι τα φαντάσματα ή αν υπάρχουν. Κάθε στοιχείο που έχει κατά καιρούς δημοσιευτεί παραμένει απροσδιόριστο και -μεταξύ μας- ας παραμείνει έτσι! Αρκετά προβλήματα έχουμε! Μην έχουμε και τα φαντάσματα…
της Έλενας Μπούλια
in2life.