English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Τέσσερις μύθοι στη βιομηχανία του φαγητού


Τέσσερις μύθοι στη βιομηχανία του φαγητού

Αλήθεια ο φυσικός χυμός που πίνουμε σε χάρτινο κουτάκι από πότε είναι παρασκευασμένος; Ή τελικά κατά πόσο ελευθέρας βοσκής είναι η κότα από την οποία τρώμε το αυγό της; Άρθρο σε αμερικανική ιστοσελίδα αναφέρει μερικούς από τους “μύθους” που υπάρχουν στη βιομηχανία των τροφίμων.

  • Η φρέσκια πορτοκαλάδα
Όταν είσαι άρρωστος όλοι -ειδήμονες και μη- σου λένε “πιες μια πορτοκαλάδα παιδάκι μου” ωστόσο τελικά ποσό αθώος είναι ένας συσκευασμένος χυμός;
Στα κουτιά των χυμών διαβάζεις “όχι συντηρητικά”, “όχι προσθήκη ζάχαρης” αλλά τελικά έρευνες δείχνουν πως δεν είναι όλα και τόσο αθώα. Θα μου πείτε, μα καλά βάζουν τους χυμούς σε ειδικό μηχάνημα, τους συμπιέζουν για να βγάλουν το χυμό, μετά τον συσκευάζουν και όλα καλά. Ωστόσο, άλλη γνώμη θα είχατε αν γνωρίζατε πως σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί ο χυμός να έχει συσκευαστεί ένα χρόνο πριν τον κρατήσετε στα χέρια σας.
Πώς γίνεται άλλωστε να διατηρείται αναλλοίωτη η γεύση του πορτοκαλιού ακόμα και αν έχουν περάσει αρκετοί μήνες από την ημέρα παρασκευής του, ενώ στο σπίτι μετά από μερικά λεπτά χάνετε η γεύση και μετά ξινίζει;
Αυτό συμβαίνει γιατί οι χυμοί μόλις στυφτούν ρίχνονται σε μεγάλες δεξαμενές όπου αφαιρείται το οξυγόνο με αποτέλεσμα να μπορεί να διατηρηθεί αναλλοίωτη η γεύση ακόμα και 365 μέρες μετά.

  • Τα καθαρά burger
Πριν από λίγους μήνες πανικός ξέσπασε στην Ευρώπη με τα κρούσματα E.Coli. Τα καταστήματα που πουλούν burger ανά τον κόσμο συνεχώς κάνουν καμπάνιες όπου διαβεβαιώνουν για την καθαρότητα του κρέατος. Ωστόσο με το E.Coli τι έγινε; Η αμμωνία καταστρέφει το E.Coli και έτσι κάποιοι σκέφτηκαν το εξής: μια σωλήνα μέσα από την οποία περνούν τα burgers. Στη σωλήνα μέσα υπάρχει αμμωνία σε αέριο. Μπορεί η διαδικασία να μην είναι γνωστή στο κοινό όμως στις Ηνωμένες Πολιτείες αρκετοί επέστρεψαν burgers επειδή το κρέας μύριζε πολύ άσχημα λόγω της αμμωνίας.

  • Τα αυγά ελευθέρας βοσκής
Τα αυγά ελευθέρας βοσκής είναι ευρέως διαδεδομένα και προτιμώνται από χιλιάδες καταναλωτές. Αλήθεια, όμως, πόσο ελευθέρας είναι; Βάση της νομοθεσίας ο ορισμός ελευθέρα βοσκή (free range) που ισχύει για τα κοτόπουλα που μεγαλώνουν για το κρέας τους είναι ότι έχουν πρόσβαση και στον έξω χώρο. Και κάπου εκεί η φαντασίωση ότι τρώμε κρέας από κότα ελευθέρας βοσκής μας.. διαλύεται…

  • Τα προϊόντα που τα γιατρεύουν όλα
Το τελευταίο διάστημα (κυρίως στο εξωτερικό) ξεφυτρώνουν μικρά παντοπωλεία τα οποία υπόσχονται ότι με τα προϊόντα που έχουν (ξηρούς καρπούς, γιαούρτια και βότανα) μπορούν να σε κάνουν να ζήσεις περισσότερα χρόνια ή να καταπολεμήσεις ασθένειες.
Εκεί που μαζί με το ουίσκι σου έτρωγες και μερικούς ξηρούς καρπούς, τώρα δήθεν ειδήμονες λένε, ότι είναι ικανοί να προστατέψουν την καρδιά από εμφράγματα. Η “τρέλα” με τις μαγικές ιδιότητες των προϊόντων προς βρώση ξεκίνησε το 2002 όταν ο αμερικανικός οργανισμός τροφίμων και φαρμάκων εξέδωσε μια λίστα με προϊόντα τα οποία έχουν ξεχωριστές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου.
Και δυστυχώς αρκετοί είναι οι επιτήδειοι οι οποίοι χωρίς καμία γνώση και ειδίκευση εκμεταλλεύονται τον πόνο του άρρωστου για να κερδίσουν χρήματα.



 cosmo