English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Η ανακάλυψη του Νάυλον


Η ανακάλυψη του nylon

O Wallace Carothers, ο πατέρας της επιστήμης των τεχνητών πολυμερών ευθύνεται για την εφεύρεση του νάυλον και του νεοπρενίου.

Ο Wallace Carothers υπήρξε ένας λαμπρός χημικός και επιστήμονας, με μεγάλη καριέρα και πάνω από 50 πατέντες στην κατοχή του. Ήταν όμως ταυτόχρονα μια πολύ ταραγμένη ψυχή που κατέληξε στην αυτοκτονία.
Τις έρευνες πάνω στις χημικές δομές των πολυμερών ξεκίνησε στα 1924, όταν ήταν καθηγητής στο Χάρβαρντ. Το 1928, η εταιρεία χημικών DuPontανοίγει ένα εργαστήριο έρευνας για την ανάπτυξη των τεχνητών υλικών.
Ο Wallace Carothers αποχώρησε από τη θέση του στο Harvard για να οδηγήσει το τμήμα έρευνας της Dupont. Η ομάδα του ήταν η πρώτη που διερεύνησε τηνοικογένεια του ακετυλενίου.

Στα 1931, το εργαστήριό του δημιουργεί ένα συνθετικό καουτσούκ, το νεοπρένιο, ενώ στη συνέχεια η ερευνητική ομάδα κατευθύνεται στη δημιουργία συνθετικών ινών που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν το μετάξι. Ο λόγος ήταν ότι οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ιαπωνία, την κύρια πηγή μεταξιού, είχαν διακοπεί.

Έως το 1934 ο Carothers είχε κάνει σημαντικά βήματα προς τη δημιουργία συνθετικού μεταξιού, από ίνες που σχηματίζονται με τη διαδικασία του πολυμερισμού, γνωστή και ως αντίδραση συμπύκνωσης όπου η ένωση μεμονωμένων μορίων με νερο δημιουργεί το υποπροϊόν. Ο Carothers εξευγένισε τη διαδικασία (δεδομένου ότι το νερό που παράγονταν από την αντίδραση αυτή έσταζε πίσω στο μείγμα αποδυναμώνοντας τις ίνες), ρυθμίζοντας τον εξοπλισμό έτσι ώστε να αποστάζεται και να απομακρύνεται από τη διαδικασία.
Τον Απρίλιο του 1930, ένας βοηθός του εργαστηρίου που εργαζόταν πάνω στους εστέρες, ανακάλυψε ένα δυνατό πολυμερές για τη δημιουργία ίνας. Ωστόσο, αυτή η πολυεστερική ίνα είχε χαμηλό σημείο τήξης.
Ο Carothers άλλαξε πορεία και άρχισε να εργάζεται με τα αμίδια που προέρχονται από την αμμωνία. Στα 1935 ανακαλύπτει μία ισχυρή πολυαμιδική ίνα που ανταποκρίνονταν σωστά τόσο στη θερμότητα όσο και στους διαλύτες.

Το 1935 η Dupont κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τη νέα ίνα, γνωστή ως Nylon. Το νάυλον, η ίνα θαύμα, εισήχθη στον κόσμο το 1938.






en-gr