English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Άστεγος ζει μέσα σε τάφο εδώ και 15 χρόνια



Εδώ και 15 χρόνια, ο Μπράτισλαβ Στογιάνοβιτς ζει... μέσα σε μνήμα σε νεκροταφείο που βρίσκεται στα περίχωρα της πόλης Νις στη Σερβία.
Είναι άστεγος, ψάχνει στα σκουπίδια για φαγητό και παλιά ρούχα. Ορισμένες φορές οι επισκέπτες του νεκροταφείου του φέρνουν μερικά τρόφιμα και φάρμακα.
Όπως λέει ο ίδιος, ζούσε με τον πατέρα του. Τον “έχασε” όταν μία πυρκαγιά κατέστρεψε το σπίτι τους και αρχικά πήγε να μείνει μαζί με κάποιους μακρινούς συγγενείς.
Ο πόλεμος της Γιουγκοσλαβίας άφησε το χωριό του ερειπωμένο, ο ίδιος δε μπορούσε να βρει δουλειά και δεν ήθελε να γίνεται βάρος σε ξένους.
Έφυγε και κοιμόταν στους δρόμους... Μέχρι που τα βήματα τον έφεραν σε ένα παλιό νεκροταφείο. Ισχυρίζεται ότι βρήκε έναν οικογενειακό τάφο ανοικτό και χωρίς δεύτερη σκέψη... τον έκανε σπίτι του.
Δε φοβάμαι, οι νεκροί είναι νεκροί... Φοβάμαι όταν δε βρίσκω κάτι να φάω...”, λέει ο Στογιάνοβιτς.
Στο ίδιο νεκροταφείο έχει βρει καταφύγιο και ένας 53χρονος, ο Αλεξάνταρ Ντέγιτς, ο οποίος έχει γίνει στενός του φίλος. Μία δημοσιογράφος τους ρωτάει αν φοβούνται το θάνατο και εκείνοι απαντούν χαμογελώντας “τουλάχιστον βρισκόμαστε στο πλέον κατάλληλο μέρος”.
Δείτε το σχετικό ντοκιμαντέρ της σερβικής τηλεόρασης: