English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Όταν η ΜΙ5 ανέκρινε την Αγκάθα Κρίστι για... προδοσία


Το μυθιστόρημα της Αγκάθα Κρίστι με τον μυστηριώδη τίτλο «Ν και Μ» προκάλεσε τέτοιο συναγερμό στην ΜΙ5 το 1941, ώστε η βρετανική μυστική υπηρεσία να υποπτευθεί ακόμη και για ... αθέλητη προδοσία τη μεγάλη κυρία της αστυνομικής λογοτεχνίας!

Κανείς δεν ήθελε να πιστέψει πως η «νονά» του Ηρακλή Πουρό ήταν ενσυνείδητη πράκτορας των ναζί. Ωστόσο, οι επιτελείς του Λονδίνου φοβήθηκαν ότι το περίεργα επιλεγμένο όνομα ενός ήρωάς της θα μπορούσε να «προδώσει» στους Γερμανούς το άκρως απόρρητο κέντρο αποκρυπτογράφησης σημάτων στο Μπλέτσλεϊ Παρκ του Λονδίνου, ένα στρατηγείο εγκεφάλων που συνέβαλε αποφασιστικά στη συμμαχική νίκη.

Το άγνωστο επεισόδιο του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου με πρωταγωνίστρια την πρωθιέρεια της αστυνομικής λογοτεχνίας, αποκαλύπτει ο Μάικλ Σμιθ στο βιβλίο του που κυκλοφόρησε στην Αγγλία με τίτλο «The Codebreakers of Station X». Οι Βρετανοί πράκτορες έπεσαν από τα σύννεφα όταν είδαν ότι κεντρικός ήρωας στη νουβέλα της Κρίστι ήταν κάποιος «ταγματάρχης Μπλέτσλεϊ», που συνεργαζόταν με το ζεύγος των ντετέκτιβ Τόμι και Τάπες, για να ξετρυπώσουν ναζιστές πράκτορες στη Βρετανία.

Δεδομένου ότι η Αγκάθα Κρίστι είχε στενή φιλία με τον Ντίλι Νοξ, έναν από τους κρυπτογράφους του Πάρκου Μπλέτσλεϊ, που έσπασαν τελικά υον γερμανικό κώδικα «Αίνιγμα», η βρετανικη΄αντικατασκοπία τού ανέθεσε να «ψαρέψει» τη λογοτέχνιδα. Μια απευθείας ανάκρισή της θα προκαλούσε μέγα σκάνδαλο, αφού δύσκολα θα περνούσε απαρατήρητη από τα δημοσιογραφικά σαΐνια της Φλιτ Στριτ.

Τελικά, ο θησαυρός αποδείχθηκε άνθρακες, αφού μεταξύ τεΐου και μπισκότου, η Αγκάθα Κρίστι εκμυστηρεύθηκε ότι έδωσε το όνομα Μπλέτσλεϊ σ’ έναν από τους αντιπαθέστερους ήρωές της, επειδή κάποτε... είχε κολλήσει στον ομώνυμο σταθμό μέσα στο τρένο Οξφόρδη-Λονδίνου.

Το τραγικό της ιστορίας είναι ότι ο Ντίλι Νοξ πέθανε από καρκίνο λίγο μετά την αποκρυπτογράφηση του κώδικα «Αίνιγμα» κι έτσι δεν πρόλαβε να δει να αποδίδουν οι καρποί του έργου του, με τη συμμαχική απόβαση στη Νορμανδία στις 6/6/1944.





 ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ