English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Ζισικιάο: To χωριό που πλουτίζει εκτρέφοντας φίδια


3.000 ΕΡΠΕΤΑ ΑΝΑ ΚΑΤΟΙΚΟ


Στα περίχωρα της Χανγκζού της ανατολικής Κίνας υπάρχει ένα ήσυχο χωριό με ένα θανάσιμο μυστικό. Μέχρι πριν από δύο δεκαετίες οι κάτοικοί του έβγαζαν τα προς το ζην από τη γεωργία και το ψάρεμα. Σήμερα εκτρέφουν φίδια και ετοιμάζονται να υποδεχτούν τη Χρονιά του Φιδιού, το ερχόμενο Σαββατοκυριακο. 

Ζισικιάο: To χωριό που πλουτίζει εκτρέφοντας φίδια
Στο χωριό ζουν περίπου τρία εκατομμύρια φίδια, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από τους κατοίκους του. Η αναλογία είναι μάλλον τρομακτική: υπολογίζεται ότι σε κάθε κάτοικο αντιστοιχούν 3.000 φίδια.

Στην περιοχή υπάρχουν περισσότερες από εκατό φάρμες εκτροφής φιδιών. Φτάνοντας κανείς στο χωριό μπορεί να παρατηρήσει τα φίδια να σέρνονται νωχελικά μέσα σε μικρά ξύλινα κουτιά, στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο. Πρόκειται για μερικά από τα πιο επικίνδυνα φίδια στον κόσμο, όπως πύθωνες, οχιές και κόμπρες.
Ένα φίδι θεωρείται ως το πιο επικίνδυνο εδώ: το αποκαλούμενο ως «φίδι των πέντε βημάτων».
Σύμφωνα με τους κατοίκους, το φίδι αυτό είναι τόσο δηλητηριώδες που, αν σε δαγκώσει, μόλις που προλαβαίνεις να κάνεις πέντε βήματα πριν πεθάνεις.

Τα ερπετά εκτρέφονται για το κρέας τους, το οποίο πωλείται στα εστιατόρια, και για τα μέλη τους, τα οποία είναι περιζήτητα καθώς χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

Με δεδομένο μάλιστα ότι η Κινεζική Χρονιά του Φιδιού βρίσκεται στο κατώφλι – η κινεζική πρωτοχρονιά είναι το ερχόμενο Σαββατοκύριακο- οι ντόπιοι αναμένουν μια πολύ κερδοφόρα χρονιά για αυτούς.

«Τη χρονιά του φιδιού ελπίζουμε ότι τα κέρδη της εταιρείας μας θα διπλασιαστούν» λέει ο Γιανγκ Χονγκτσάνγκ, ένας 61χρονος γαιοκτήμονας, ο πρώτος που ξεκίνησε να εκτρέφει φίδια στο χωριό πριν από μερικές δεκαετίες. «Μακάρι το φίδι να μας φέρει ευημερία και ευτυχία», είναι η ευχή του για το νέο έτος.

Φαγητό και ιατρική
Ο κ. Γιανγκ λέει ότι χάρη στα άγρια φίδια κατάφερε να ξεπεράσει μια σοβαρή αρρώστια από την οποία υπέφερε όταν ήταν νέος. Μετά την ανάρρωσή του, είδε μπροστά του μια μεγάλη επιχειρηματική ευκαιρία. Όταν άρχισε να δημιουργεί μια μικρή περιουσία, οι συγχωριανοί του ακολούθησαν τα βήματά του.

Προφανώς, η εκτροφή φιδιών ενέχει ρίσκα. Ο κ. Γιανγκ αναφέρει την περίπτωση ενός γνωστού του ο οποίος πέθανε μετά από το δάγκωμα ενός δηλητηριώδους φιδιού.

Η αυξανόμενη ζήτηση για φίδια, όμως, έχει μετατρέψει το πάλαι ποτέ φτωχό χωριό του Ζισικιάο σε ένα αρκετά εύπορο μέρος για να ζει κανείς, με τους περισσότερους κατοίκους του να περηφανεύονται ότι έχουν εξασφαλίσει αρκετές δεκάδες χιλιάδες δολάρια για τα γηρατειά τους.

«Η εξημέρωση των φιδιών απαιτεί πείρα και τεχνική», λέει ο κ. Γιανγκ, σύμφωνα με τον οποίο η επιχείρησή του αξίζει πλέον αρκετά εκατομμύρια δολάρια, ενώ διεξάγει έρευνες για τη βελτίωση της διατροφής των φιδιών και διερευνά τεχνικές για την επώαση των αυγών, ώστε να αυξηθούν τα ποσοστά επιβίωσης.

Στην Κίνα τα φίδια είναι περιβόητα για τις ευεργετικές τους ιδιότητες και χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική εδώ και χιλιάδες χρόνια. Συχνά μπαίνουν σε σούπες ή και στο κρασί ενισχύοντας έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών.

Στη φάρμα εκτροφής φιδιών του κ. Γιανγκ υπάρχει ένα κατάστημα πώλησης μιας σειράς αγαθών, ανάμεσα στα οποία και σκόνη φιδιού.
Αν και το μεγαλύτερο μέρος της επιχείρησης διοχετεύεται στην εγχώρια αγορά, ο κ. Γιανγκ λέει ότι εξάγει τα προϊόντα του στο εξωτερικό, στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, καθώς και τη Γερμανία και τις ΗΠΑ.




 BBC